KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Tanulási gátak kialakulása

2015. február 17. - Kőszegi Zsuzsanna

A kiküszöbölés, mint tanulási gát. Egyszer egy cápát betettek egy medence vízbe egy üvegfallal a közepén. A cápa hiába látta a medence hátsó oldalát az üvegfalon keresztül, átúszni mégsem tudott. Az állatgondozók élelmet raktak az üvegfal túloldalára, a cápa pedig beütötte az orrát, mikor oda akart úszni érte. Másodszor is elindult az élelemért és megint csak beütközött a falba. Azután harmadszor is így járt. Ezt követően a cápa már csak körbe-körbe úszott úgy, hogy nem is ment az üvegfal közelébe. Mikor a gondozók eltávolították az üvegfalat, a cápa nem változtatott viselkedésén, nem próbált meg átúszni a medence másik oldalára még az élelemért sem. A cápa fejében az üvegfal még mindig létezett. Az állatgondozóknak a medence innenső oldalán kellett elhelyezniük az élelmet, egyébként a cápa éhen halt volna. Ez egy kiküszöbölési gát. Ilyen és ehhez hasonló kiküszöbölési gátakat hozunk létre, akár a tanulásról, akár másról legyen szó. 

Egy másik példa. 

A tanár kiszólítja Katát, hogy olvasson hangosan az osztály előtt. Kata vétett egy hibát, mert nem tudta, hogyan kell egy számára új szót kiolvasni. Mikor hallotta, hogy az osztály hangosan kinevette, elszégyellte magát, és ettől kezdve még többet hibázott a felolvasásban. A következő alkalommal, mikor Katának hangolsan fel kellett olvasnia, emlékezett rá milyen érzés volt a múltkori hibázás. Az arca elvörösödött és elkezdett égni. Azelőtt összezavarodott, hogy elkezdte volna az olvasást az osztály előtt. Mikor elkezdett olvasni, megint sokat hibázott. Méginkább szégyellte magát az osztály előtt. Kata azóta nem olvas fel osztály előtt, ha tudja aznap fel kell olvasnia mindig azt mondja az Anyukájának, hogy nem érzi jól magát és nem megy iskolába. 

Az eseményeket nem tudjuk megváltoztatni, de a valós énünk befolyásolhatja, hogyan éljük meg azt. Amint sikerül megváltoztatni érzéseinket, az eseményeknek nincs többé hatalma felettünk. 

Ha pl. Kata nem érez szégyent felolvasáskor, jobban fog olvasni és nem fog félni az oldalon megjelenő szavaktól. 

A kineziológia a mozgás tudománya. A mozgás nem csak a testi, lelki hogylétünkre hat kedvezően, hanem a gondolkodásunkra is. Bizonyos külső hatások kedvezőtlenül befolyásolhatják a gyermek tanulási képességét. A kineziológiai gyakorlatok segítenek ezen képességek javításán, megtanulják hogyan lehet oldani a stresszt, jobb teljesítményre lesznek képesek az iskolában. 
brain-gym-exercises1.png

A gyermekek részére összaállított gyermek kineziológia tanfolyam abban segít, hogy hogy eredményesebben birkózzanak meg a negatív hatásokkal. A gyeremek kineziológia tanfolyamról bővebb információ a következő linken: ITT olvashatsz!

süti beállítások módosítása