KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Önmagunkról más-kép(p), avagy hogyan fejleszd az önbizalmad?

2015. május 22. - Kőszegi Zsuzsanna

"A tapasztalat mondja meg, mit tegyünk, az önbizalom pedig lehetővé teszi." Stan Smith 

Röviden és tömören úgy lehet megfogalmazni, hogy mennyire hiszünk saját magunkban. Ez persze kihat arra, hogyan gondolkodunk a világról és abban saját szerepünkről. Hogyan viselkedünk társas kapcsolatainkban, hogyan haladunk a szakmánkban, hogyan vélekedünk a saját képességeinkről? 

Az a jó hír, hogy az önbizalom fejleszthető. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy jobban bízz saját magadban! 

Néhány tipp a teljesség igénye nélkül: 

  • Ne hasonlítsd magad másokhoz!  Mindenki egyedi és mindenki valami másban jó.  
  • Találd meg a saját erősségeidet! Addig kutass, amíg meg nem találod mik azok a dolgok, amikben te vagy jó,  amik a te erősségeid. 
  • Csak egy életed van! Legyen annyira fontos az életed, hogy ne hagyd elveszni. Hozd ki magadból a legtöbbet és valóban a saját életed éld! 
  • Kudarc nem létezik, csak tapasztalat. Ha valami elsőre nem sikerül, az csak azt mutatja, hogy ez nem az helyes irány, változtass rajta és csináld más módon. 
  • Oldd a félelmeidet! A félelmeid a múlt negatív tapasztalataiból származnak. A múltbéli félelmeid, aggodalmaid ellen tegyél, erre már sok módszer létezik (kineziológia, Bach-virágterápia.stb.). 
  • Fogadd el és Szeresd Önmagad! Önszeretethez és elfogadáshoz írj listát mi az, amit szeretsz, mi az, amit nem szeretsz önmagadban. Ezután nézd meg azt a listát, amit nem szeretsz, és vedd sorra ezek közül mi az, amin tudsz változtatni és mi az, amin nem. Amin tudsz változtatni, még ma kezdd el! Amin nem tudsz változtatni, még ma fogadd el!  
  • Tudd, hogy sikeres vagy! Írd össze eddigi sikereidet! Innentől kezdve folyamatosan kiegészítheted ezt a listát. Másik tipp: végy egy üveget és kis cetlikre írd le egyesével az egyes eddigi sikereidet. Ebbe az üvegbe mindig beteheted a legújabb sikereidet. Év közben bármikor előveheted és elolvashatod ezeket.  
  • Megfelelési kényszer nélküli élet. Nincs szükséged másoknak bizonyítani, tedd azt, amit szeretnél és tudd, aki valóban szeret és hozzád tartozik, veled marad és olyannak fog szeretni, amilyen vagy. Amíg a szeretet miatt egy felvett szerepet játszol, valójában nem téged szeretnek, hanem azt a szerepet, amit játszol. Vedd le az álarcot és mutasd meg valódi önmagad. Hidd el, így vagy a leginkább szerethető és ezáltal tudod leginkább önmagad megélni.  
  • Gyakorolni! Gyakorolni! Gyakorolni! Ha valamiben jó szeretnél lenni és önbizalommal teli, nincs más dolgod, mint minél többször gyakorlatban megvalósítani az adott dolgot és egy idő után azt fogod észrevenni, hogy magabiztosan, bízva magadban csinálod! 
  • Többre vagy képes, mint gondolnád! Ha mindig ugyanazokon a kereteken belül mozogsz, soha nem tudod meg mennyire is vagy pontosan képes. Lépj ki a megszokott határaidon túl és bízz abban, hogy pontosan annyit és akkor léped meg, amikor itt az ideje! 

"Az élet tapasztalatok sorozata, mindegyik tapasztalat gyarapít minket, még ha ezt néha elég nehéz is felismerni."  Henry Ford 
the-golden-opportunity-you-are-seeking-is-in-yourself.jpg

Önbizalmat támogató Bach-virágok: 

Larch/Vörösfenyő:  Önbizalomhiány, kisebbrendűségi érzés, alkalmatlanság érzése, másokhoz hasonlítod magad, ha nem bízol önmagadban, ha kritikus vagy önmagaddal. 

Mimulus/Bohócvirág: Ha félsz, hogy kevesebbre képes, mint mások. 

Pine/Erdeifenyő: Ha önmagaddal szemben túl magas mércéket támasztasz. 

Elm/Szilfa: Kudarctól való félelem esetén. 

Cerato/Kékgyökér: Bizonytalan vagy a döntéseiddel kapcsolatban. 

Gorse/Sülzanót: Negatív hozzáállás miatt képtelen vagy a helyzeten változtatni.  

Önbizalom-erősítő kineziológiai gyakorlat:  

Felszabadítani az enegriaáramlásodat gátló blokkokat.  Az alacsony önbizalom is oka lehet, hogy a testünkben található energiapályák nem működnek megfelelően.  

Ezzel a gyakorlattal ezen segíthetsz:  

  • Hajolj le, és 4-5-ször csipkedd meg a kezeiddel az Achilles-ínaidat 
  • Majd finom mozdulatokkal először az egyik, majd a másik lábaidon a térdhajlatnál és még kb. 8 cm magasságban simítsd kifelé ujjaiddal a térdinakat. 
  • A jobb tenyeredet helyezd a bal lapozkád feletti izomra, a bal kezedet pedig hajlítsd be derékszögben, bal tenyeredet tartsd kényelmesen. Végezz 10-12 alkalommal előre és hátra vállkörzést. 
  • Végezd el a gyakorlatot a másik oldalon is. 

Sajátítsd el a különböző stresszoldó technikákat a kineziológia (One Brain) tanfolyamon. Az egyes tanfolyamok leírása ezen a linken található:  KÉPZÉSEK

süti beállítások módosítása