KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Létezhet ép test ép lélek nélkül?

2018. április 05. - Kőszegi Zsuzsanna

Ép testben ép lélek – tartja a mondás, de vajon megfordítva is érvényes a kijelentés? Más szóval, létezhet ép test ép lélek nélkül?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészség nem egyenlő a betegség hiányával, hanem a testi, a lelki és a szociális jóllét állapota. Az egészséges személyiség tökéletesen, rugalmasan képes a környezet változásaihoz alkalmazkodni, s az ingereket feldolgozni.

Az egészség tehát nem egy stabil, állandó állapot, időnként változhat, romlás, regresszió következhet be, változhat a betegség állapota felé, amit jó esetben javulás és helyreállítódás, azaz gyógyulás követ. Ezért azt mondhatjuk, hogy az egészség egy bonyolult, dinamikusan változó egyensúlyi folyamat, amelyben az egyén folyamatosan alkalmazkodik a belső és a külső környezet változásaihoz, hogy fenntartsa a jólét állapotát, a harmóniát. Az egészség megőrzése viszont nem történik egyszerűen magától, hanem az egyén egész élete során állandó, tudatos tevékenységet, egészségtudatos magatartást, és életmódot igényel.

Az egészséges életmód fogalomkörébe beletartozik közvetlen környeztünk, szokásaink, táplálkozásunk, ahogyan élünk, ami jellemző ránk és meghatározza a személyiségünk. Az egészség másik oldala, hogy „életérzésünk” kiegyensúlyozott legyen. A lelkileg egészséges ember értelemmel teljes életet él. Célja van, amely felé tudatosan igyekszik. Örül az életnek ma, s előre örül a holnapnak. Talán van valamilyen szabadidős foglalkozása, amelyben feloldódhatnak a hétköznapi feszültségei. Az életminőség/életérzés, mint fogalom sajnos nem mindig jól értelmezett a társadalom nagy része számára. Sokan el vannak foglalva azzal, hogy minél több anyagi javat megszerezzenek, amivel tulajdonképpen nincs is probléma, hiszen ez a létbiztonságot szolgálja, amely nélkül ma már nagyon nehezen lehet megélni.

A probléma csupán akkor van, ha elfelejtjük, hogy nem mi vagyunk a tárgyakért, hanem azok a mi kényelmünket szolgálják. Megkönnyítik életünket, kényeztethetjük magunkat ezek segítségével, tehát a tárgyak vannak mi értünk.
Az élet és az egészség az ember alapvető értékei! Nélkülük sem az ember sem a társadalom nem létezhet! Az egészség, olyan érték, mely anyagi javakkal nem meghatározható, meglétét természetesnek vesszük. A lelkileg is egészséges emberek az életkoruknak és fizikai adottságoknak megfelelően, önállóan tájékozódnak a világban, a helyzeteket a valóságnak megfelelően észlelik és értelmezik. Általában nem értik félre mások szavait, cselekedeteit, nem értékelik túl vagy alul saját képességeiket. Hatékonyan küzdenek meg a nehézségekkel.

Létezhet ép test ép lélek nélkül?

Ha azonban más aspektusból is megnézzük az egészség fogalmát, akkor ha lelkünket problémák, gondok gyötrik, az egy ideig tűr, s mint mikor a mérleg egyik nyelve túlterhelődik, kibillen egyensúlyából, s kileng az egyik irányban. Adott esetben, pedig ez az irány határozottan rosszat jelent, és az csupán a súly nehézségétől, tehát a problémák jellegéből és milyenségéből adódik, hogy mekkora is lesz ez a „kilengés”, vagy nevezzük inkább lelki egyensúly felborulásának.

De mit érnek a tárgyak, az anyagiak, ha nem tudunk teljes, kiegyensúlyozott életet élni?

Az élet sokszor hoz nehéz pillanatokat, krízishelyzeteket, komoly veszteségeket. Igazi emberhez méltó feladat, hogy mindezek ellenére meg tudjuk őrizni lelkünk egészségességét, épségét, és a pozitív változásokat tudjuk megerősíteni a viselkedésünkben. Szerencsés, ha a személyiség erejének, épségének növekedését tapasztaljuk meg a komoly megpróbáltatások után. Ezek az életciklusok ugyanis, az önkontroll és az akarati működés fejlesztésére a legkiválóbbak, még ha nehéznek is tűnnek, de ne feledjük, a döntés joga mindig a kezünkben van! Figyeljünk oda jobban lelki egészségünkre és tegyünk meg mindent gyógyulásunk érdekében! Életünk ezen fázisaiban is segítségünkre lehet egy kineziológiai vagy egyszerű, akár otthon elvégezhető kineziológiai gyakorlatok, alternatív gyógymódok.

A legegyszerűbb példát, segítséget hoznám. Az élet forrása a víz, az emberi test kb. 75 százaléka is víz. Figyeljünk tehát vízháztartásunkra, a napi vízbevitelre. Naponta érdemes 2-3 liter vizet fogyasztani, illetve reggel egy nagy pohár vízzel indítani a napot, hogy beindítsuk/felébresszük testünk, lelkünk. A nappali fáradtság első számú okozója is a vízhiány. A nem elegendő vízbevitel mindemellett megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő, vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál. A rossz hangulatért nagymértékben felelős lehet a dehidratáltság is. Egy pohár víz csodákat tesz: megnyugtat és segít visszaállítani az elvesztett lelki egyensúlyodat. Hiszen tudod, az emberi lélekben hihetetlen erő lakozik.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

süti beállítások módosítása