KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Allergia - avagy a sértődött lélek kiáltása

2018. május 07. - Kőszegi Zsuzsanna

Manapság sok ember szenved allergiás tünetektől, azt is lehet mondani, hogy az allergia népbetegség. Mi lehet ennek az oka? Egyáltalán mi is az az allergia? Az allergia pszichés üzenet az egyén számára. A test oldaláról nézve az allergia az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos külső hatásokra. Az allergént az immunrendszer veszélyesnek ismeri fel és hevesen reagál rá. Az allergia érzelmi okait tekintve az allergiát mindig valamivel szembeni frusztráció, ingerlékenység okozza. Az allergiás ember azt érzi és gondolja magáról, hogy nincs harmóniában saját személyes értékeivel. Vágyik a figyelemre, szeretetre és a segítségre, megpróbálja felhívni magára a figyelmet. Az allergia egy belső elutasítást kiváltó konfliktusra hívja fel a figyelmet, azaz azért allergiás az illető, mert nem fogadja el élete egy részét, és ez a tudat alatti ellenállás önmagával szemben igen erőteljes.

Kurt Tepperwein így ír az allergia hátteréről:
"- az allergiás beteg öntudatlanul hadakozik az élet bizonyos részterületei ellen, s minthogy agresszióját lelki téren már elfojtotta, a harc, szimbolikus értelemben, a test szintjére helyeződik át, az agresszió itt vezetődik le. Az agresszió mindig szorosan összekapcsolódik a félelemmel. Az ember az ellen hadakozik, amitől fél, következésképp a szóban forgó allergén pontosan elárulja, az élet mely területe kelt akkora félelmet a betegben, hogy szenvedélyesen harcolnia kell ellene."

Allergia egyes típusainak szimbolikus jelentése:

Por: Akinek porallergiája van az az életének bizonyos részeit " mocskosnak" éli meg. Az élet "sötét" oldalának az elfogadásával vannak gondjai.

Virágpor: Aki ettől az allergiától szenved az nehezen vagy egyáltalán nem tud nemet mondani. Olyan dolgkat is megtesz másoknak, amihez egyáltalán nincs kedve, csakhogy örömet okozzon másoknak. Ez az ember nehezen találja a helyét a világban.

Állatszőr: Kutya: Ebben az esetben az ösztönös agresszivítás áll a középpontban.
Macska: A gyengédségre vágyó embereknél jelenik ez meg. Ezen emberek elfojtják az intimitás iránti igényüket.

Darázs és méhcsípés: Azok, akik úgy érzik, hogy a környezetük kritizálják őket, mintha folyamatosan "csípkelődnének" velük. Ezeket a kritikákat támadásnak élik meg, nincs önbizalmuk, nem mernek kiállni magukért.

Liszt- és tejallergia:
Tej: Az édesanyjukkal való kapcsolattal hozható összefüggésbe. A saját édesanyával, a bennük élő anyai részükkel, vagy a saját anyaságukkal kapcsolatos sérülések állhatnak ennek a hátterében.
Liszt: Az édesapjukkal állhatnak valamilyen konfliktushelyzetben. Attól tartanak, hogy az édesapja nem szereti őt, nem fogadja el.

Allergia - avagy a sértődött lélek kiáltása

Az alábbi kérdéseket érdemes feltenni magadnak:

  • Mi az, amire allergiás vagyok?
  • Ki/Mi az, aki/ami irritál az életemben?
  • Ki/Mi az az életemben akire/amire túlérzékeny vagyok?
  • Mennyire akarok megfelelni másoknak?
  • Mi az ami bennünk heves reakciót vált ki?

Bach-virágokkal az allergia ellen:

Ha nem tudod kontrollálni az allergiás reakcióid javaslom a Cseresznyeszilva/ Cherry Plum virágát, mely a Magyal/Holly esszenciájával kombinálva segít, ha nagyon hevesek a reakciók és nem tudsz ezekkel mit kezdeni. Amennyiben úgy érzed túlreagálsz dolgokat a Vasfű/Vervain a megfelelő választás. Annak érdekében, hogy ne légy annyira intoleráns és a kritikusa hozzáállásod is változzon a Bükk/Beech lehet a megfelelő gyógyír. Irritáció leküzdésére, türelmetlenségre a Nebáncsvirág/Impatiens a tökéletes választás. Testi-lelki tisztulás esetén a Vadalma/Crab Apple, megbolondítva egy kis Fehérvirágú vadgesztenye/White Chestnut esszenciával csökkentve általa a visszatérő tünetek megjelenését. A Dió/Walnut a külső hatásokra való nagyfokú érzékenység, valamint az új helyzethez való alkalmazkodás esetén nyújt segítséget. Konfliktuskerülés esetén az Apróbojtorján/Agrimony a jó választás, ha azzal van a gond, hogy nem tudsz nemet mondani, és amiatt saját igényeidet hanyagolod el a Kisezerjófű/Centaury megtanít arra, hogy a saját igényeid kerüljenek előtérbe és végül a Vörösfenyő/Lacrh segít abban, ha úgy érzed folyamatosan piszkálnak és nincs önbizalmad, hogy kiállj magadét.

Töltsd ki az ingyenes Bach-virág tesztet! Kitöltöm

süti beállítások módosítása