KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Mindenki nyugodjon le - vizsgadrukk leküzdése

2018. május 14. - Kőszegi Zsuzsanna

Végre tavasz van, azonban ilyenkor májusban és júniusban sok diák izgul. Vannak, akik értettségiznek, másokra akár általános iskolában, középiskolában vagy felsőoktatásban témazárók sorozata vár, év végi felmérőkre, vizsgákra készülnek. A gyerekek kimerültek, de még most jön az utolsó hajrá az értettségi, a vizsga vagy a a témazárók miatt, akár a jobb év végi jegyért. Sok diák számára rémálom a vizsgaidőszak, és a tanév vége, nem csak a rengeteg tananyag miatt, hanem azért, mert leblokkol, amikor számot kell adni tudásáról, hiába tanulnak napokat, heteket a vizsga előtt eluralkorik rajtuk a stressz. Mindannyian átélük már a vizsgadrukkot. A vizsgadrukk hasonló stresszreakciókat vált ki, mint amelyek más stresszhelyzetben jelentkeznek, megfeszülnek az izmaink, izzad a tenyerünk, szaporábban vesszük a levegőt, erősebben dobog a szívünk, kiszárad a torkunk.

Hogyan hat ránk a stressz?
Vannak, akik az izgalomtól jobban teljesítenek, növekszik koncentrációjuk, optimális szorongás serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat és segít a koncentrálásban. A túlzott feszültség éppen ellenkezőleg hat, teljesítményük csökken vagy teljesen leblokkol. A szorongás ebben az esetben gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy csökkentsd a stresszt, segíts magadon!

A Bach-virágokesszenciák nagy segítséget tudnak nyújtani ebben az időszakban:

Folyamatosan visszatérő gondolataid miatt képtelen vagy figyelni, éjszaka a tételsoron jár az agyad, fejben lejátszod a vizsgát, nem tudsz aludni: Fehérvadgeszrenye rügy/White Chestnut

Kimerült, fáradt vagy, mert túlterhelted magad, nem bírod a rád nehezedő feladatot és a felelősség súlyát: Szilfa/Elm

Ha attól félsz, hogy az erős nyomás hatására elveszíted az önuralmat: Cseresznyeszilva/Cherry Plum

Annyira kimerült vagy, hogy minden apró ingerre ugrasz, türelmetlen vagy és nyugtalan, úgy érzed állandóan kiesel a ritmusból, kapkodsz: Nebáncsvirág/Impatiens

Folyton ugyanazokat a hibákat követed el: Vagdgesztenyerügy/Chestnut Bud

Fizikailag és szellemileg elfáradtál, gyengének érzed magad: Olajfa/Olive

Ha a fáradtság mellé rossz hangulat, levertség társul: Vadrepce/Mustard, Tárnics/Gentain

Félelemmel vagy teli a vizsga miatt: Bohócvirág/Mimulus

Nagyon erős félelem esetén, ha szinte pánik, rémület lesz urrá rajtad: Napvirág/Rock Rose

Ha nem bízol magadban, a tudásodban: Vörösfenyő/Larch

Ha belső nyugtalanságodat humoros álarc mögé rejted: Apróbojtorján/Agrimony

Korábbi rossz jegy, bukás kudarca miatt: Tárnics/Gentain, Sülzalnót/Gorse, Ernyős madártej/Star of Bethlehem

Mindenki nyugodjon le - vizsgadrukk leküzdése

Stresszoldó kineziológiai gyakorlat:

Vízivás: A szervezet valamennyi elektromos és kémiai folyamata vizet igényel, szervezetünk kb. 70%-a víz. Testsúly 10kg-ként 2dl vízre van szüksége egy egészséges, stresszmentes testnek, ellenkező esetben a duplájára.

Hatása: Segíti az elektromos és kémiai reakciók lefolyását az agyban és az idegrendszerben. Az információkat hatékonyabban tudjuk tárolni és lehívni. Javul a koncentráció, magasabb lesz az energiaszintünk, enyhülnek a neurológikus lekapcsolás tünetei, lazább lesz a kommunikáció, szociális képességeink javulnak, nő a figyelem, a koncentráció.

Keresztirányú és homolaterális mozgás végzése felváltva: 6 pár keresztbelendítés, majd 6 pár azonos oldali lendítést végez, majd újra 6 pár keresztbelendítés.

Hatása: Mindkét agyfélteke jobban, ill. összehangoltabban dolgozik, jobban megy az írás, az olvasás, és a mozgás is összerendezettebb. Újra a kiegyensúlyozottak, egységben lévőnek érezzük magunkat. A testi feszültségeket oldhatjuk fel ezzel a gyakorlattal, a két agyfélteke integrálásával megnövelhetjük szellemi teljesítőképességünket.

Bekapcsológyakorlat:
• köldök + vese 27 masszírozása 1 percig, majd kézcserével is végezd el
• köldök + farkcsont, majd kézcserével is végezd el
• köldök + orr alatt és száj alattmasszírozzuk 1 percig, majd kézcserével is végezd el.

vese 27: kulcscsontpont, azon a helyen, ahol a mellcsont, a kulcscsont és az első borda összeér található egy kis bemélyedés, mindkét oldalon.

Hatása: az információ az agyban a megfelelő helyre kerül (jobb testfélből bal agyféltekébe és fordítva). Segít az összpontosításban, világosabban menjen a gondolkodás, valamint segít abban, hogy frissebben vágjon bele a következő feladatba.

Itt találsz még több stresszoldó technikált.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

süti beállítások módosítása