KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Visszajelzés testünkről – avagy az izomtesztelés

2018. március 22. - Kőszegi Zsuzsanna

A kineziológia egy holisztikus gyógyító és személyiségfejlesztő módszer, mely hatékonyan befolyásolja a test energia-áramlását és az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre. A kineziológia szervezetünk szabad energiaáramlásának biztosítását, az energiák útjában álló akadályok feloldását célozza. A kezelés célja a jelen és múltbéli stresszek feloldása, speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés bizonyítottan testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

Izmainkban ott rejlik életünk története, amely a kineziológia módszerével bármikor lehívható, kihasználva az agy és az izmok közötti kommunikációt. Az izomvizsgálat kapcsolatot teremt az öntudatosság minden szintjén. Az One Brain módszerét alkalmazó kineziológus elsősorban az 5 alapizom (deltaizom első része, a lapockatövis feletti izom, a kulcscsonti nagy mellizom, a széles hátizomzat vagy a combizom) igénybevételével tesz fel kérdéseket a szervezetnek, és az agyon keresztül beérkezett információkra, ez a rendszer válaszol. A kérdések, kifejezések, szavak az agyban válaszreakciókat váltanak ki, és ez jelenik meg az izmok feszülésében. Az izomteszt azt mondja meg, van, vagy nincs stressz egy bizonyos problémával kapcsolatban.

Az izomtesztek során a kineziológus figyelembe veszi a kliens életkorát, fizikai/mentális és lelki állapotát és ráhangolódik energiamezőjére. Amikor kérdéseket teszünk fel, a sejtmemóriával beszélgetünk. Akár valós, akár fiktív is a kérdés, kifejezés, szituáció, szó a szervezet válaszol. A kérdéseket akár képekkel, írással is közölhetjük a szervezetnek, mert az érzékelő rendszerünk is összefüggésben áll egymással. Az izomtesztelés során azt figyeljük, hogy a feltett kérdésekre  hogyan, milyen mértékben reagálnak az izmok. A gyenge reagálás érzelmi stresszt jelent.

Visszajelzés testünkről - avagy az izomtesztelés

Az izomtesztelés gyors és hatékony módszer az információ megszerzéséhez, mely tiszta, egyértelmű választ ad a problémáról és valójában a kliens az izomválaszok során saját maga választja ki a számára legjobb, leghatékonyabb korrekciós oldást is.

Agyunk ugyanis hatalmas kapacitású komputerként működik, s a kineziológia segítségével kapcsolatot teremthetünk ezzel az adatbázissal, lehívhatjuk az információkat, felderíthetjük a rendszerbe került hibákat, esetleges zavarokat. Amikor izomtesztelést végzünk a két agyfélteke működését, koordináljuk, és egyensúlyozzuk ki. A stressz által a tudatalattiban elraktározott félelmeket, fájdalmas viselkedési reakciókat tárjuk fel. Izomteszteléssel megkeressük a kiváltó ok korát és megvizsgáljuk, hogy a jelenben átélt fájdalom és viselkedés hogyan függ össze vele. Az izomtesztelést tehát a célból alkalmazzuk, hogy kiderítsük a probléma gyökere tudatos, tudatalatti avagy testi szinten van jelen a kliensünknél, s ezáltal lehetővé teszi, hogy korrigáló hatású beavatkozásokat végezzünk.

A korrekciót kezelési/oldási technikák széles skálájából választhatjuk ki, azzal a céllal, hogy a negatív mintát/stresszt a lehető leggyengédebb módon távolítsuk el a testből és az elméből. A kineziológus az oldások segítségével beazonosítja azokat az akadályokat, melyek gátolják a harmonikus működését a kliensnek. A kineziológia bizonyítottan eredményes a stressz okozta problémák széles skálájánál, ezért sem véletlen, hogy a kineziológiai munkát szokás stresszoldásnak is nevezni. Az oldások során ezen a stresszen dolgozunk, és ezeket oldjuk. A cél, hogy lehetővé tegyük a test számára az öngyógyítást.

A kineziológus segíti kliensét életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában, testi-lelki-érzelmi egészsége megőrzésében, a betegségek megelőzésében, gyógyításában és az öngyógyítás folyamatában.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Betegségeink eredete

Mindnyájan voltunk már életünk során legalább egyszer „betegek". A minket vagy a hozzánk közel álló személyt érintő probléma „kihámozása" sokszor arra késztethet bennünket, hogy kicsit másképp lássuk a dolgokat. A láthatatlan érzelmekhez és gondolatokhoz hozzátartozik egy nagyon is fizikai jellegű, mérhető reakció, mely igen gyakran betegség formájában jelentkezik, így az egészségügyi problémáknak nem áldozataivá, hanem külső szemlélőivé, megfigyelőivé válunk. A gyógyulást ezért a tudat, lélek harmonizálásával kell kezdeni. Feladatunk a szüntelen tanulás, nyitottság, mély együttérzés, empátia.

A betegség nem más, mint út az egészséghez, a teljességhez. A betegséget ezért nem szabad kerülni, szőnyeg alá seperni, titkolni. El kell fogadnunk, szembe kell néznünk vele. A betegség figyelmeztet arra, hogy változnunk kell, valamit nem csináltunk jól eddig. Minél jobban ellenáll, nem foglalkozik az üzenettel, feladattal, annál nagyobb a nyomás, hogy váltson irányt, foglalkozzon önmagával, környezetével. A betegség tagadása, agresszív el nem fogadása mélyebb fizikai szintre, elváltozásra készteti a testet. Hisz a test egy tükör. Tükrözi a bennünk zajló, kavargó folyamatokat, eseményeket, megéléseket.

Az önemlékezéssel, analitikus meditációval, relaxációval és a kineziológia segítségével is felfedhetjük a valós problémáinkat. Amikor ennek értelmét, összefüggéseit megértjük, ráébredhetünk arra, hogy valójában a betegség lehetőség számunkra.

Minden betegségnek üzenete, jelentése van, ami más-más mondanivalóval bír. Ezeket az üzeneteket, jeleket érdemes megfigyelni magunkon, környezetünkön és értelmezni, hisz minden betegségnek más a jellege, tünetei, eltérő életviteli, problémára hívja fel a figyelmet. Éppen ezért úgy kell megpróbálnunk megérteni azt, ami velünk történik, hogy közben szükség szerint mások segítségét is igénybe vesszük. „Azoktól kell tanulnunk, akik tudnak" - és lehetőség szerint mindig a legjobb szakemberhez forduljunk. A test soha sem egészséges, vagy beteg. A test tudatunk, érzéseink, gondolataink, félelmeink materiális vetülete, a testben leképeződött helyes-helytelen tudati információink. A fizikai test és tudat összehangolt működését, harmóniáját nevezzük egészségnek. Amikor ez felborul, akkor következik be a betegség állapota. A gyógyulást ezért a tudat, lélek harmonizálásával kell kezdeni.

Betegségeink eredete

A betegségek főbb csoportjai: 
− érzelmi – indulati (vágyak, gyűlölet, harag, irigység, félelmek) pl.: torok problémák, gyomorfekély
− környezeti (elfojtások, agresszív uralkodás a másikon) pl.: bőrgyógyászati problémák, hajhullás
− karmikus (testi hibák, örökletes betegségek): véletlen szövődmények magzati korban illetve gyerekkorban

Minden betegség, sérülés, fertőzés nem jelenlétből, zavaros érzelmekből, zavaros tudatállapotból indul ki. Legtöbb betegségünk oka gondolatainkra és érzelmeinkre vezethető vissza, és annak fontosságát hangsúlyozza, hogy mi magunk választhatjuk ki az életmód változtatás legideálisabb formáját. Mindemellett már betegségünk eredetének ismerete is képes testünkben pozitív fizikai változásokat előidézni, a gyógyulás pedig akár száz százalékos is lehet.

Természetesen betegségünk hátterében sokkal összetettebb probléma is állhat, mint amit mi magunk orvosolhatunk, éppen ezért szükségünk lehet különböző orvosok/szakemberek segítségére ahhoz, hogy meggyógyuljunk. Ha műtét előtt állunk, és megértjük, miért kerültünk ebbe a helyzetbe, nagy valószínűséggel sokkal hamarabb felépülünk majd az operáció után, mint az, aki nem akarta tudni vagy tudomásul venni, mi történik vele. Ráadásul, ha nem értjük betegségünk üzenetét, az orvosi kezelés látszólag hatásos lehet ugyan a betegség eltüntetésében, de a probléma később új formát öltve, más szerveinket megtámadó betegség formájában újra jelentkezhet.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

Merj gondoskodni Magadról

Minden ember, legyen az nő vagy férfi, egyedi. A természet ki nem állhatja az egyformaságot. Az ember azonban furcsa teremtmény. A változatosság riadalommal tölti el. Ahelyett, hogy elfogadná a sokféleségben rejlő kihívást, örömöt és csodát, általában megretten tőle. Megfutamodik, vagy igyekszik egységesíteni azt, ami változatos.

Nőként azt tanítják nekünk, hogy mindenki más igényeit magunk elé kell helyeznünk, s tény legtöbbünk kitűnően tud másokról gondoskodni, ami arra ösztönözhet, hogy leértékeljük az önszeretetet, ami egyenes út ahhoz az érzéshez, hogy nem érdemeljük meg a törődést, vagy legalábbis ez az utolsó tennivalónk. Ha nem éljük ki nőiségünket, gondjaink lesznek az életünkben a párkapcsolatunkkal, szexualitással és személyes kapcsolatainkra is rányomja bélyegét. A NŐ „életfeladata” amiért megszületett, hogy sugárzó, kedves, vidám, gyengéd és szeretetteljes legyen, és ebből fakadóan boldoggá tudja tenni környezetét.

Mi nők minden nap gondoskodnánk másokról, de milyen gyakran élvezzük a saját gondoskodó energiáinkat mi magunkon?

A „túléléshez” alapvetően szükséges magunkkal foglalkozni, hiszen ez adja a valódi, egészséges kapcsolatok alapját és létfontosságú, ha valóban gondoskodni akarunk szeretteinkről. Az önmagunkkal való törődés nem önzés, először a saját igényeinket kell kielégíteni, hogy utána a többletenergiánkból másoknak is adjunk. Ha úgy adunk másoknak, hogy közben mi is teljes életet élünk, akkor nem érezzük azt, hogy lemerülünk vagy kihasználnak bennünket, hanem épp ellenkezőleg, ezáltal mi is megújulunk, és a környezetünk is ugyanezt érzi.

Számos elvárás és hitrendszer él, amely meghatározza azt, miként éljük meg a nőiségünk, és hogyan, mire használjuk a női energiáink. Ennek gyakran nem is vagyunk tudatában, mégis hat ránk, és sokszor akadályoz abban, hogy ezt a saját életünkben való kiteljesedésedre fordítsuk, például teremtésre, öngyógyításra vagy a saját életünk irányítására. Már az ősi törzseknél is, ha valaki megbetegedett és elment egy sámánhoz, gyógyítóhoz annak első kérdése az volt, mikor voltál utoljára csöndben?

Az önszeretet legalapvetőbb és legfontosabb elve az, hogy időt kell szánni magunkra. A lazítás, csönd nem egy ünnepnapi élvezet, hanem alapvetően szükséges a fizikai és mentális egészséghez. Ha értékesnek tekinted az idődet és határt szabsz a másokért való ténykedéseidnek, mások is jobban tisztelnek majd.

Merj gondoskodni Magadról

Ha minden nap legalább 10 percet magunkra, igényeinkre figyelünk, vagy egyszerűen csak elcsendesedünk, elmélyedünk magunkban, akkor megérezhetjük mire vágyunk igazán, mire van szüksége a testünknek, lelkünknek, hogy jól érezzük magunkat. Így meg tudjuk adni magunknak azt, ami szükséges saját boldogságunkhoz. A saját magunkkal töltött idő, gyógyír mindenre, a mondás ez esetben is igaz: „az idő mindent megold”.

Az egészséges egoizmus egy olyan magatartás, ami lehetővé teszi, hogy bűntudat nélkül törődj magaddal és segít olyan életet élni, amelyben tiszteled magad, hisz független személy vagy és vannak saját szükségleteid.

Fontos, hogy „büszke” nőként éljünk, s merjünk nőiesnek lenni. Ehhez hozzá tartozik, hogy legyünk összhangban testünkkel - mely sokunkban jelenthet gátat – és lelkünkkel egyaránt. Merjük vállalni, Önnön valónk, hisz pont így vagyunk jól, pont azért vagyunk szerethetőek, amilyenek vagyunk! Merd megélni a teljes bizalmat, megnyílást és érzéseid.

Vannak gyakorlatok is melyekkel erősíthetjük nőiségünk, ilyen például a teázás. Igyunk nőies virágokból készült keveréket. (hibiszkusz, rózsa, kamilla) Dörzsöljük át magunkat szaunában, vagy fürdés közben szivaccsal, ez beindítja a nyirokrendszert, felmelegíti a testet, elősegítve ezzel a nőiség tüzének fellobbantását. Öltözködjünk nőiesen, sminkeljünk, sportoljunk, jógázzunk, de legfőképp mosolyogjunk sokat!

A Bach virágok tipizálása

A Bach virágok különlegessége abban rejlik, hogy segítségükkel egyszerűen és hatásosan kezelhetjük saját magunkat, elég ha tudatosulnak bennünk érzéseink és szavakba tudjuk foglalni, hogyan érezzük magunkat: tehát hogy pillanatnyilag dühösek vagy szomorúak vagyunk e. Minden kedélyállapothoz van virágesszencia, mely képes arra, hogy enyhülést nyújtson. Az esszenciák ugyanis hangulatunkhoz, jellemvonásunkhoz és kedélyállapotunkhoz igazodnak és nem feltétlen a testi tünetekhez. Ezek a kedélytünetek a mindennapi hangulatunk és érzéseink, melyek Bach szerint negatív kedélyállapotok, s a testi megbetegedések legfőbb kiváltó okai.

A Bach virágterápia jelentősége, hogy személyes továbbfejlődésünkkel egyúttal megelőzzük a testi betegségeket. Ha ugyanis egy testi betegségtől elvesszük a „táplálékot” azaz a negatív kedélyállapotot visszaalakulhat és végül az ember belső gyógyulásával, teljesen elmúlhat.

A virágesszenciákat Bach már kutatásai során is rendszer alapján csoportosította. Először tizenkét virággal kísérletezett, melyet tizenkét gyógyítónak nevezett el, majd az ezt követő hét új kísérleti virágot pedig hét segítőnek. Élete utolsó éveiben a meglévő virágokhoz még tizenkilencet tett hozzá, így jutott el a harmincnyolc virághoz.

Az általa leírt esszenciák és a hozzájuk rendelhető lelkiállapotokat hét csoportra osztotta az alapján, hogy az egyén mely területén borult meg a lelki egyensúly.

 1. Félelem
 2. Bizonytalanság
 3. A jelen történései iránti érdektelenség
 4. Magányosság
 5. Mások elképzelései és külső hatások iránti túlérzékenység
 6. Kétségbeesés
 7. Aggódás – mások boldogulása miatt

A Bach virágok tipizálása

Félelem – Bach szerint a valóságban a félelemnek nincs helye, ha az egyén megfelelő önbizalommal és hittel van önmaga felé.

Bizonytalanság – ha letérünk utunkról, nem hallgatunk belső Énünkre. A bizonytalanság az önbizalom és a céltudatosság fejlesztésével haladható meg, amikor az egyén mer döntéseket hozni és cselekedni. A cselekvésből elkövetett hiba, sokkal jobb, mint a passzivitás.

Érdektelenség a jelen történései iránt – Pontosabban menekülés a jelen nyomasztó pillanatai elől. Az egyén nem meri, vagy akarja felvállalni a felelősséget a saját életéért. Nem mindegy ugyanis, hogy az ember mennyire képes személyes sorsáért felelősséget vállalni.

Magányosság – Megnemértettség, azaz amikor úgy érezzük, hogy nehézségeink akadnak a kapcsolatok létesítésével, a megfelelő kommunikáció kialakításával.

Túlérzékenység – Bach szerint a problémák két nagy csoportba oszthatóak: vagy túlságosan rá akarjuk kényszeríteni akaratunkat másokra, vagy pedig túlságosan engedünk mások befolyásának. Ezáltal az ember esetlegesen nem megfelelően reagál az őt ért hatásokra, és emiatt képtelen az egészséges önérvényesítésre.

Kétségbeesés – Akkor alakul ki, amikor az ember nem látja a megoldást a problémáira. Sokszor képtelen egy magasabb nézőpontból szemlélni az őt körülvevő elkeserítő helyzetet és ezáltal nem látja a kiutat. A kétségbeesés állapotában az ember spontaneitása lecsökkenhet, nem képes aktívan cselekedni és döntéseket hozni.

Aggódás – Azok a lelkiállapotok, amikor az ember az elfogadás képessége nélkül túlságosan rá akarja kényszeríteni akaratát másokra. Az intolerancia ebben a csoportban mindegyik virágnál fellelhető. Általános esetben a kiutat a másik ember önzetlen, feltételszabás, viszonzásvárás és személyválogatás nélkül elfogadása jelenti.

A fent említett alaphibákon kívül betegséget idézhet még elő az unalom és a félelem. Éppen ezért a méltó célok és ideálok adnak értelmet életünknek, mely biztonságot, megnyugvást hoz mindennapjainkba. Ha céljaink összhangban vannak belső értékeinkkel és azt tesszük, amit fontosnak tartunk, akkor jó úton járunk, melyről letéríteni nem lehet. Az embernek csak el kell hinnie, hogy azzá válhat, amivé akar, hiszen amiben képes hinni, azt meg is valósíthatja.

Ha a személyiség megleli a kivezető utat a zűrzavarból és a behatároltságból, visszajut az erényekhez, melyek értelmet adnak életünknek, és harmóniával ajándékoznak meg. Az igazi siker és boldogsághoz vezető út, ha az egyén önnön elhatározása szerint élhet anélkül, hogy mások mondanák meg neki mit tegyen.

Bach-virágterápia tanfolyam távoktatásban: Jelentkezem

Stressz - Önmagunk kizsákmányolása

Minden ember tűrőképessége más és más. Amivel valaki alig tud megbírkózni, az a másiknak esetleg semmi gondot nem jelent. A stresszt a mindennapi élet kisebb-nagyobb gondjainak együtteseként is jellemzik, amely próbára teszi az egyén problémamegoldó képességét. Modern társadalmunkban állandóan tűrőképességünk határait feszegetjük. Ezért a szervezet is állandó többletenergiát termel, ám ha ezt az energiát nem mozogjuk ki testünkből, akkor mondhatni, hogy szervezetünk üresjáratban működik.

A feszes izmok, a megnövekedett pulzus és a kiválasztott hormonok nagyobb mértékben terhelik meg a szervezetet, mint amennyire védik. Ez majdnem olyan mintha az autónak üres járatban teljes gázt adnánk. Ha a stresszhelyzetek folyton ismétlődnek, a test egyszer csak képtelen lesz visszaállni a természetes egyensúlyi állapotba. Ilyen esetben gyakori panasz például a magas vérnyomás, hormonzavar vagy a gyomor túlérzékenysége, sőt akár fekélyhez is vezethet.

Jó páran akadnak, akik azt állítják, bizonyos fokú stresszre szükség van, hogy az ember jobban tudja ösztönözni magát. Sőt még olyanok is vannak, akik szeretik a zaklatottságot, a folytonos telefoncsörgést, az erős kávét, a teli hamutartót, a rendetlen íróasztalt az állandó időhöz kötöttséget és közben végig úgy érzik, hogy feszültség alatt állnak. Bár nem vitatom, hogy valaki ilyen körülmények között rövid idő alatt lényegesen többet tud teljesíteni, mint átlagos feltételek mellet, de hogy ez hosszú távon is egészséges lehetne, azt mégis egészen határozottan tagadom.

Ha a szervezet folyamatosan ebben a fokozott energiamódban kénytelen működni csak azért, hogy egyre nagyobb teljesítményt csikarjon ki magából, az nem egyéb, mint önmagunk ellen folytatott rablógarázdálkodás, önmagunk fokozatos felemésztése. Magunkat is tekintsük ugyanolyan fontosnak, mint azokat, akikről gondoskodunk. Ne másokhoz akarjunk igazodni, az egyetlen, ami számít a közérzetünk: hogy egészségesnek, kipihentnek és fesztelennek érezzük e magunkat. Az odafigyelés és a fizikai érzékenység nagyon fontos, hogy idejében észrevegyük a túlterheltség jeleit és mihamarabb tegyünk ellene, akár kineziológus segítségével. Rengeteg stresszoldó technika alkalmazható.

Stressz - Önmagunk kizsákmányolása

Fogjunk papírt-ceruzát és írjuk össze, egy hét alatt átlagosan hány órát töltünk kötelességeink teljesítésével. Pl 40 óra munka, 5 óra utazás, 7 óra testápolás, 4 óra bevásárlás, 10 óra házimunka, 14 óra ételkészítés és fogyasztás. Ehhez még adjuk hozzá az alvással töltött órák számát, majd számoljuk ki, hogy mindezek után mennyi szabadidővel rendelkezünk. Nyugodtan bánjunk egy kicsit fukarul ezekkel az órákkal és a felénél többet ne szánjunk szabadidős tevékenységre. A másik felét hagyjuk meg a semmittevés fényűzésének. Miért ne lustálkodhatnánk a kanapén vagy a nyugágyban egy jó könyvel vagy csak kibámulva az ablakon?

A semmittevés komoly művészet, amellyel sokaknak meggyűlik a baja, mert elhitetik magukkal, hogy az ezzel töltött idő megbocsáthattalan pazarlás. Gyakoroljunk minden nap 10 percig, hogy semmit nem teszünk!

Ha egy hosszú nap végén kiégetnek és kimerültnek érezzük magunkat, a tűz az, amivel ezen segíthetünk. Legjobb, ha a kertben vagy valahol a természetben tudunk egy kis tüzet rakni. Ha nincs mód erre, mert városban lakunk, egy gyertya is megteszi. Nem kell hozzá semmi különleges: csak üldögéljünk a tűz előtt és nézzük a lángokat. A tűz/gyertya lángja magától megtisztítja energiatestünket. Ez a gyakorlat otthon is elvégezhető, nagyon egyszerű és hatékony.

Tanuljunk meg nemet mondani, ha valaki többet akar tőlünk, mint amennyit elbírunk, vagy amennyit teljesíteni akarunk. Mennyi idegeskedést megtakaríthatnánk, ha csak a magunkkal szemben támasztott elvárásainkat csökkentenénk egy kicsit! Ne tegyünk úgy, mintha mindent elbírnánk, hisz magunknak állított elvárásainkat akaratlanul a környezetünkre vetítjük. Helyette teremtsünk több énidőt és mosolyogjunk többet a világra!

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Házasság vagy biznisz?

Számtalanszor halljuk a mondást, hogy „nem tudsz másokat szeretni, ha nem szereted saját magad.” De ritkán gondolkodunk el azon, hogy vajon miért van ez így, vagy akár azon, hogy mit is jelent ez pontosan. Ha valaki képes önmagát szeretni, azt pszichológiai szakkifejezéssel önbecsülésnek nevezzük, ami annyit tesz, hogy képesek vagyunk gyengeségeinktől függetlenül felismerni saját értékeinket. Az önbecsülés belülről fakad.

A férfiak és nők napjainkban többek között azért is olyan görcsösek és tanácstalanok, mert a házasság intézménye óriási átalakuláson megy keresztül. A férfiak és nők közötti súrlódás gyökerei az előző generáció mintáitól való különbözőségig nyúlik vissza, melyhez képest a nők radikálisan megváltoztak, megerősödtek.

A történelmi változások, átalakulások végett a kapcsolatokból hiányzik a meghittség és a szenvedély, amire vágyunk. A XX. századi házasság abban az értelemben még hagyományosnak mondható, hogy mint előtte sok évszázadon át, a boldogságot, biztonságot, nyugalmat elsősorban az jelentette, hogy a felek, jó társai egymásnak. Férj és feleség együtt éltek át jó és rossz időket egyaránt, valójában tán senki sem várta el, hogy a kapcsolat szenvedélyes legyen és nem volt igény, sőt tán elég idő sem, hogy a párok hosszú, meghitt beszélgetéseket folytassanak. Ilyenekről a romantikus regényekben olvashattak, mely a gyermekkorban és a kapcsolat elején volt megengedett, esetleg a házasságon kívüli kapcsolatokban. A XXI. században azonban a nők többet akarnak.

Egy generációval korábban még a stabilitás és az élet közös építése jelentette a házasságot, az új házasságban ehhez új elvárások társulnak, romantika, beszélgetések, minőségi idő, szenvedély. A modern nő nemcsak társa szeretne lenni a férfinak, hanem a barátja, szeretője is. A XX. században társak voltak, az új kapcsolódások meghitt viszonyokat sejtetnek, mind testileg, szexuálisan, intellektuálisan és mindenekfelett érzelmileg. A bökkenő tán abban rejlik, hogy míg a férfiak egy része örül annak, hogy a nők szexuálisan aktívvá, nyitottá váltak, mint egy szerető, a többi „elvárással” nem igazán tudnak mit kezdeni, különösen az érzelmi közelséggel, de ez mentségükre mondva, adódik neveltetésükből, mely régi mintákat hozva, az erős, érzelemmentes férfit plántálja.

Házasság vagy biznisz?

A mai nők kétféle stratégiát alkalmazhatnak a párkapcsolatokban: a hagyományosat, amelyet a XX. század elejéről örököltek, vagy az emancipáltat, mely a század végén fejlődött, fejlődik, de egyik sem adja meg a szeretetet, amelyre vágynak. A hagyományos szerepben a nők mellőzöttek és boldogtalanok, az emancipáltban pedig rikácsolók és ridegek.

A női emancipáció szellemét már nem lehet visszatuszkolni a palackba. Vállalnunk kell az új elvárásainkat, hogy a férfiak is változzanak, mely nyilván konfliktushoz vezet.

Igyekezzünk a megoldásra fókuszálni és törekedjünk kapcsolataink elmélyítésére, erősítésére. Azonban sose feledjük, hogy kapcsolaterősítés nem egyenlő az önérvényesítéssel. Nem az a lényege, hogy kinek van igaza, nem az önkifejezésre koncentrál és nem is arra, hogy ki irányít. Hanem ehhez hasonló megközelítésből vizsgálja a konfliktusokat, problémákat:

 • Hogyan tudnánk úgy együtt élni, hogy az mindkettőnknek jó legyen?
 • Hogyan tudjuk egyeztetni a szükségleteinket?
 • Amikor konfliktusba kerülünk vagy megbántjuk egymást, hogyan tudjuk visszaállítani a szeretetteljes viszonyt?

Fontos, hogy ezáltal elvárás a partnerek felé, hogy kimondják, amit szeretnének, vállalva a kockázatot hogy elmondjuk az igazat, ezáltal érvényesítve szükségleteinket, segítve ezzel társunkat is, hogy meg tudja adni azt számunkra, amire vágyunk.

Bár nem tudjuk közvetlenül alakítani sem a társunkat, sem a párkapcsolatunkat, képesek vagyunk hatni mindkettőre, ha radikálisan új módszerekkel kísérletezünk. Azonban a legtöbben ezt az elvet nem megfontoltan használják, vagy manipulálni akarnak vele, vagy egyszerűen ösztönösen cselekszenek, passzívan viszonyulnak a párkapcsolatukhoz. Ez a hozzáállás gyerekes, felnőttként vállaljuk a felelőséget, hogy aktívan alakítjuk a kapcsolatunkat.

A virágok mágikus ereje

A Bach virágterápia közel hetven éves történetre tekint vissza, s napjainkra a nyugati országokban is nagy népszerűségnek örvend az alternatív gyógymódok széles palettáján. A kineziológia kiegészítő, támogató terápiás alternatívaként előszeretettel alkalmazzuk. Egyszerűsége mellékhatásoktól mentes, sikeres egyszerűségében keresendő, s mára tán pont ezért számtalan családban a Richteres dobozban is megtalálható.

Edward Bach terápiája létrehozásakor kifejezetten olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével az átlagember is megtalálhatja betegsége okát és sikeresen kezelheti a lelki bajait. Bach halála előtt nem sokkal egyik előadásában kifejtette, hogy a szerek valódi célja közelebb vinni az embert belső isteni mivoltához, hiszen a szellemben rejlik a valódi gyógyító erő. Erre az igazságra világít rá egész filozófiai rendszere, élete és munkássága egyaránt. Ennek megértése nélkül a virágesszenciák használata is sablonossá - fáj a fejem, Aspirin – válhat és egy tipizáltabb szinten marad.

Az egészséges önmegvalósítást ő is nagyon fontosnak tartotta, hogy az ember harmonikus, kiegyensúlyozott életet tudjon élni. Az egész embert tekintette, a lelkiség megértése nagyon fontos volt számára. Ő is azt vallotta, hogy a betegség fizikai vetülete nem más, mint az egyén lelki-szellemi körülményeinek megváltozása, azaz rajtad múlik, hogy csak a betegség fizikai tüneteire koncentrálsz, és azt próbálod meggyógyítani, a tüneteket megszűntetni, vagy az ebből adódó megtanulandó leckét, lelki vonalat is megérted és ezáltal törekszel, valósítod meg a testi- lelki egészséged.

A virágok mágikus ereje

A hagyományos orvoslással nem az egyént, beteget, hanem a betegségét veszi górcső alá, arra fókuszál. Kategóriákba sorolja a betegségeket, ily módon meghatározva a lezajló folyamatokat és meghatározott receptura, kúra alapján kezeli a pácienst. Azonban a betegség tüneteinek gyors eltűntetésével nem marad lehetőség a valódi szellemi-lelki okok feltárására és ezáltal az igazi gyógyulásra.

Ezzel ellentétben a virágterápia filozófiája az egyént két aspektusból vizsgálja, a hétköznapi ént, azaz egót és a magasabb, avagy felsőbb ént. A betegségek oka az, ha az ember nem hallgat belső irányítására, azaz felsőbb Énjére annak érdekében, hogy életét minél inkább életfeladatával összhangban alakítsa. Az emberek többsége gyakran el sem fogadja felsőbb Énjének létét és csak azt tartja valóságosnak, ami kézzelfogható, látható, tapintható, érzékelhető.

Bach meggyőződése szerint azonban, a valódi gyógyulás sem a fizikai test szintjén eredeztethető. Ha a hétköznapi egó a felsőbb Én szándékával ellentétben cselekszik, vagy vét az Egység törvénye ellen, annak következménye lesz a betegségének gyökere. Ha az ember letér az útról, ha nem saját értékeit, képességeit fejleszti, akkor előbb utóbb testi tünet, betegség lesz a következménye.

A Bach virágesszenciák segítik a rossz minták felismerését és elősegítik a változás folyamatát. Fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, hogy nem rutinszerűen, gyógyszerként kell alkalmazni, mert ezáltal elveszti gyógyító erejének varázsát, illetve a megértést mindig szem előtt kell tartani, hogy a tanulási folyamat is beépüljön énünkbe. Tehát a kapott “betegség” megértése nagyon fontos feladat.

A virágesszenciák az élet számos területén alkalmazhatók:

 • lelki egészség feltárása, helyreállítása
 • alkati sajátosságok felismerése, finomhangolása
 • lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése
 • akut és krónikus lelki és az esetlegesen ebből kialakult “testi” betegségek kiegészítő kezelése

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

 

Az érintés hatalma

Napjainkban már elfogadottabb, de korábban sok kérdést vetett fel az érintés fontossága és a benne rejlő „gyógyító erő, energia”. Az életerő energia létezését konkrétan tanulmányok hada dokumentálja. Az a tény, hogy ezek a kutatási eredmények nem képezik az egyetemi tanulmányok szerves részét, úgy gondolom, csupán tudománypolitikai okokra vezethető vissza.

Egy könnyű érintéssel nemcsak magunkon, hanem másokon is könnyedén segíteni tudunk, bármilyen furcsán hangzik, még akár számodra is, de vallom, hogy felgyorsíthatóak a test öngyógyító folyamatai. Ez azért is működik, mert a gyógyítás az ember vele született és természetes képessége, mely a mai automatizált rohanó világunkban, nyilván inkább vicc, nevetség, kételkedések tárgyát képezi. Önző módon egy olyan világban szeretnénk élni, ahol a gyógyítás egyetemes, kézzelfogható, gyógyszerekkel, terápiákkal.

A testünkben és a körülötte áramló életenergia életünk minden percében eláraszt minket. A nyugati civilizáció ezt igyekszik tagadni. A tudományos módszerek szerint ahhoz, hogy valamit létezőnek ismerjünk el, létezőnek kell lennie. Mivel a tudósok nem rendelkeznek megfelelően érzékeny eszközökkel az életerő mérésére, ezáltal tagadják annak létezését.

Az érintés hatalma

Az életerő, azaz energia, ami megkülönbözteti az élőt az élettelentől. Az életenergia az élet serkentő áramlata, amelyet a világ számos kultúrája évezredeken át nagyra becsült és ismerte és használta. A kínaik csinek, a japánok khinek, Indiában pedig pránának nevezik. Ezek a kultúrák számos másik mellett természetesen, gyógyító masszázstechnikákban, akupunktúrában és a meditációk formájában is használják és alkalmazzák az energiát.

Valójában minden ember, minden pillanatban érzékeli az életenergiát, azonban nincsenek tisztában azzal, mi az, amit éreznek. Az életerő energia az élet serkentő áramlata, amely olyan szintű intelligenciával működik, ami mindig is foglalkoztatta az emberi képzeletet. Pedig az életerő energia érzékelését csak fel kell ismerni, gyakorolni, utána már bárhol és bármikor áramoltathatod.

Amit soha ne feledj, mint minden alternatív, holisztikus megközelítés esetén, bízz a folyamatban. Az életerő és az általa való gyógyulási folyamat annyira összetett, hogy meghaladja fogalmainkat és felfogóképességeinket. Az energia a test természetes intelligenciáját követi.

Törekedj te is rá, hogy rendszeresen és gyakran áramoltass energiát magadnak. Gyakorolhatod tévénézés, várakozás, sorban állás közben is. Bízz magadban, az is nagyszerű hatással van a rezgés magas szinten tartására, önmagad elfogadásáról és szeretetéről nem is beszélve. Amikor képessé válsz szereteted legmélyebb rétegeivel kapcsolatba kerülni, megváltozik rezgésed. Természetesen a szeretet helyett bármilyen más, erőteljes érzelmet is használhatsz. Előnyösen használható érzelmek például a lelkesedés, megelégedettség, csodálat és az inspiráció is. De használd bátran azokat az érzelmeket, melyek maguktól jönnek.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

Építsd fel Te is Tudatosan az éved

Új év, új kezdet, tartja a mondás. Ilyenkor hajlamosak vagyunk, fogadkozásokba, új nézőpontok, perspektívák felállításába, ami úgy gondolom nem is rossz dolog, hisz a fejlődésünk kulcsa a változásban rejlik. Az állandóság megöl, az unalom megnyomorít, a változás izgalmas, kalandokkal teli és aki mer az nyer. Az unalmat tehát érdemes feláldozni a fejlődés oltárán. Ha legalábbis a haladás útjára tervezünk lépni, akkor mindenképp érdemes megfontolni.

Nem tudom Te, hogy értékeled a tavalyi éved? Nekem összeségében sikeres, bár rendkívül nehéz volt. Úgy érzem, hogy sok területén fejlődést tapasztalhattam meg az életemben és bízom benne ez folytatódik az idei 2018-s évben is. Azonban, hogy jobban rálássak életem gyengébb pilléreire is, idén készítek egy nagy összegzést. Ebben az oldalról is elérhető tudatos évrendező füzetem, bízom benne Neked is segítségül szolgál.

Építsd fel Te is Tudatosan az éved

Céljaink megvalósításának irányába tett lépéseink, a haladás jól eső érzése, a tudat, hogy erőfeszítéseink nem hiábavalóak, fantasztikus érzés. Büszkeség járja át testünket, lelkünket, valahányszor haladásunkkal szembesülünk, ráadásul önértékelésedre és önbizalmadra is építő jelleggel hatnak. Gratuláljunk is magunknak, ha tapasztaljuk a változás útján megtett apró lépésekből fakadó sikereket! A részsikerünk felett érzett öröm annyira megrészegít, hogy sokszor észre sem vesszük, és pont ennek hatására veszünk céljainkkal ellentétes irányt.

A tudatos évrendező füzetem ebben is igyekszik segíteni, hogy rálássunk hol, miben kell változnunk, ha sikereket szeretnénk elérni. Ha őszinték vagyunk önmagunkkal szemben, akkor tiszta képet kaphatunk, mely segítségül szolgálhat a hétköznapokban. Az erőségeink és gyengeségeink fekete fehér megjelenítése, iránytű lehet számodra is a 2018-as évre nézve. Bármikor előveheted az év során, sőt érdemesnek, fontosnak is tartom, bizonyos időközönként, hogy megnézzük, mennyire veszítettünk irányt, a kitűzött célunktól, de bízom benne, hogy inkább megerősítésül szolgál majd és erőt ad.

Most első körben amire szükséged lesz az csupán nyugalom, pár óra énidő, esetleg egy forró csésze tea és toll.

Amennyiben jelentkezni szeretnél a tanfolyamra, itt megteheted: Jelentkezem

Jó munkát és sikerekben, kalandokban, de legfőképp örömökben gazdag évet kívánok!

Juss túl a rezignáltságon!

Néha az embernek már semmi máshoz nincs kedve, mint hogy behódoljon a sorsnak és feladja. Talán mert már annyira elegünk van abból, hogy valami sehogyan sem akar működni vagy mert nem találjuk az utat, vagy már teljesen ráuntunk és elkalandozik a figyelmünk vagy épp a szívünk szakad meg. Bármi is az ok, néha már egyszerűen nincs lelkierőnk vagy energiánk, hogy befejezzünk valamit.

A rezignáltságon túljutni annyi, mint a nehéz időszakokon túljutni és ezáltal jobbá válni. Ehhez pedig megint csak elszántságra van szükség. Az elszántság az, amely átsegít minket azokon a nehéz helyzeteken, amelyekkel meg kell küzdenünk, ezért tehát érdemes előre eltervezned a nehézségeket; A legtöbben ugyanis arra számítanak, hogy minden megy majd, mint a karikacsapás. Például egy diétánál érdemes felkészülnünk arra, hogy lesznek olyan napok amikor elcsábulunk, tehát érdemes racionálisan hozzáállni és azt mondani, hogy ahány alkalommal kiesem a diétámból, annál elszántabban állok neki újra és csinálom tovább.

Ha kihagysz egy napi edzést, még elszántabbá kell válnod, hogy még jobban nekilendülhess. Ha felhagysz vele, az a definíció szerint is maga a kudarc. A kudarc egy mesterséges időmeghatározás. Ha az ember például azt mondja nem tudott befejezni egy könyvet, az annyit tesz, hogy felhagyott az olvasásával. Nem gyűjtenünk kell magunkban a frusztrációt, hanem megfeledkezni róla. A kudarc olyasmi, amin egyszerűen keresztül kell nézni, s még elszántabban gyürkőzni neki a feladatnak.

Ha valamit menet közben elrontunk, azt azonnal kezdjük újra, ehhez tény, nagy elszántságra van szükség, de ez növelheti a haladás okozta jó érzés felerősítését.

Nem az a legfontosabb, hogy a célhoz érve jól érezd magad, hanem az, hogy a helyes irányba haladva, menet közben érezd jól magad, annál inkább, minél közelebb érsz a célhoz. Nem a vége, a cél a lényeg, hanem maga a folyamat. Ha azonban maga a „gyakorlás”, haladás, nem esik jól, akkor rosszul csinálod.

Ez esetben térj vissza a gyökerekhez és alakíts ki magadban jó érzést, és ezzel felvértezve magadat, állj neki újra a tevékenységnek. Minél inkább beleveted magadat, annál inkább pörgesd magadban a jó érzést. Az igazi elszántság egyik legfontosabb összetevője a jó érzés feletti kontroll megszerzése. Ez lendít túl a nehézségeken, nagyban megkönnyítve az életedet.

Ha az ember problémákat keres, hajlamos találni is. Ha azonban el tudod képzelni a tökéletes lelkiállapotot, máris jobb helyzetben vagy. Hogy néznél ki ebben a tökéletes lelki állapotban? Milyen lenne a hangod, amikor teljesen biztos vagy magadban, hogyan beszélnél? Válaszold meg magadnak ezeket a kérdéseket és amint megteszed, kezd is el gyakorolni az így kialakított képnek való megfelelést.

Az emberek nemcsak azt nézik mit mondasz, hanem azt is, hogyan adod elő magad. Az ember egyik egyedi képessége, hogy meg tudják teremteni magukban a saját belső valóságukat és rá is tudják vetíteni azt a külső valóságra.

Juss túl a rezignáltságon!

A csalódottság és szenvedés is alapos tervezést igényel, elvégre tudnod kell mely érzéseket kell ekkor is érezned, ha azonban megtanulsz, kizárólag a kedvedre való dolgokra összpontosítani, máris bolondossá teheted az egyébként kellemetlennek tetsző helyzeteket. Ennek tudható be, hogy ugyanazon eseményt némelyek gyötrelmesnek, mások pedig bolondosnak találják. Valóban azonban minden sokkal könnyebben megy, ha felkészülsz rá jó előre. Ennek fényében vedd végig magadban az esemény várható filmjét és tedd kellőképpen bolondossá, olyanná, hogy már ne zavarjon, ugyanis változtathatsz az érzéseiden, vagy szenvedhetsz ugyanúgy, ahogyan eddig is.

Azért érződik sok minden olyan gyötrelmesnek, mert arra számítunk, gyorsabban lezajlik majd, így gyorsabbnak is képzeljük el és megérezzük, hogy ehhez képest, bizony lassabb a valóság. Ha tudod, hogy valaki tízszer gyorsabban is elmondhatna valamit, mint valójában teszi, akkor természetes, hogy kínzóan lassan éled meg a valóságot. Ha azonban azt képzeled, hogy az illető félszótagonként mondja a mondókáját, máris gyorsabbnak érződik a valóság. Minél nagyobb egyenlőtlenséget teremtesz a valós és a képzelt időd között a megfelelő irányban annál jobban gyorsíthatod vagy lassíthatod az időérzetedet.

Ha már tudod biztosítani magadnak a szükséges elszántságot és a megfelelő hiedelmeket, amelyek bármin átsegítenek, a legjobb úton haladsz a jelen kihívásainak sikeres teljesítése felé. Ha ezt kiegészíted a megfelelő mentális felkészültséggel, valamint az időérzeted és reakcióid irányításával, akkor mindenen túljuthatsz. Emellett pedig pozitív várakozással nézhetsz elébe a jövőnek is és elkezdhetsz azokra a dolgokra összpontosítani, amelyeket valóban élvezel.

Tipp
Hogy túllépj árnyékodon javaslom használj napvirágot, mely segít a blokkolt cselekvéseknél vagy gondolkodásnál. Hogy ki is tarts döntésed mellett a szikárka, segíteni fog, hogy egyensúlyod megőrizd. Az állandó vagy visszatérő gondolatok okozta mentális feszültség kezelésére a fehér vadgesztenye lehet gyógyírünk, melyet diófa esszenciával kombinálva tudunk erősíteni, hogy elszántságunk még erősebb legyen. A szilfa pedig segít majd, hogy a ránk háruló feladatok megoldására, elhiggyük magunkról, hogy képesek is vagyunk.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm