KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Pofonegyszerű gyakorlatok a jó közérzetért

2018. április 19. - Kőszegi Zsuzsanna

Az amerikai pszichológusok szerint is a betegségek 60-70 százaléka feszültség, stressz hatására jelentkezik. A stressz legtöbbször válaszreakció a tehetetlenségre és kudarcra. Születésünktől kezdve állandóan változik a belső és külső környezetünk, s a folyamatos változástól feszültek leszünk. A test és az agy memóriájában minden tapasztalat mélyen benne van. Agyunk hatalmas komputerként tárolja az információkat.

A kineziológia a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szól. Ez határozza meg ugyanis egészségünket, betegségeinket, érzelmeinket, pszichénket, közérzetünket, életünk fényét, életpályánkat. A mozgás javítja érintkezésünket magunkkal és környezetünkkel. Önállóbbá és függetlenebbé válunk és képesek leszünk segíteni önmagunkon. Mindegy hogyan élünk, mit gondolunk, mit teszünk testünkkel, a mozgástudat a lehető legjobbat hozza ki belőlünk. Az önálló akaratlan mozgástudat egyenlővé válhat a velünk született öngyógyító reflexel, mely folyamatosan azon munkálkodik, hogy életben tartson bennünket.

A mozgásrendszerünk kiegyensúlyozása ezért is nagyon fontos. A keresztező mozgás például egy olyan gyakorlat, mellyel helyreállíthatjuk a mozgásrendszer egyensúlyát. Eme mozgás segítségével egyre inkább képesek leszünk jobban kihasználni teljes potenciálunkat – testi és szellemi lehetőségeinket. Nem csak egyszerű, de annál hatékonyabb a mozgásrendszer fájdalmas feszüléseinek feloldásához vagy megelőzéséhez és a szellemi képességeinket is fokozza. Ez az egyszerű mozgás testünk természetes mozgásmintáját követi, amit már csecsemő korunkban elsajátítunk a kúszó-mászó korszakunkban. Ha járunk, úszunk is általában a jobb lábunk és a bal kezünk, majd a bal lábunk és a jobb kezünk van elöl.

Az egyszerű keresztező mozgást gyakorolhatjuk otthon kinyújtott lábbal és karral, vagy a szabadban lendületes ritmusban haladva az ellentétes oldali karunk és lábunkat mozgatva.

Pofonegyszerű gyakorlatok a jó közérzetért

Az agyunk és testünk összehangolása mellett idegrendszerünk erősítésére is találunk kiváló gyakorlatokat a kineziológia tárházban, melyek otthon is végezhetőek. A központi idegrendszer nyugtatására szolgál a következő korrekciós gyakorlat, mely mindemellett, fejleszti intuíciós és koncentrációs képességeinket, növeli a szellemi frissességet.

Jobb tenyerünket helyezzük a farkcsont feletti területre, másik kezünk mutató és középső ujját pedig helyezzük a felső ajkunk fölé. Használjuk vizuális készségünket és egy nagy belégzéssel képzeljük el, ahogy a belélegzett energiát hátul a farkcsontunktól a fejen keresztül az orr alattig a test középvonalában a felső ajakig visszük, majd kilégzéssel leengedjük az energiát. Háromszor végezzük el, arra ügyeljünk, hogy mindig felfele, azaz belégzéssel fejezzük be a gyakorlatsort. Ismételjük meg kézcserével is.

Most helyezzük a jobb tenyerünket a szeméremcsont feletti területre a másik kezünk mutató és középső ujját pedig helyezzük a alsó ajkunk fölé. Használjuk vizuális készségünket és egy nagy belégzéssel képzeljük el, ahogy a belélegzett energiát elől a szeméremcsonttól az alsó ajakig visszük, majd kilégzéssel leengedjük az energiát. Háromszor végezzük el, arra ügyeljünk, hogy mindig felfele, azaz belégzéssel fejezzük be a gyakorlatsort. Ismételjük meg kézcserével is. Naponta végezzük el a gyakorlatot, egy héten keresztül, stresszes élethelyzetekben.

A központi idegrendszer lazítására szolgál a következő korrekció is, mely növeli a figyelési és olvasási képességet, így tinédzser korú gyermekeinknek is kiváló, mert az energiaszintet is növeli azáltal, hogy koponyacsontok ritmikus mozgását is egyensúlyozza. A gyakorlat ráadásul pofon egyszerű. Mindkét kezünket helyezzük a köldökünkön egymásra és végezzünk lassú kilégzést, közben pedig számoljunk háromig. Ugyanennyi ideig tartsunk szünetet, majd szintén ebben az ütemben belégzés, szünet. Fokozatossan nyújtsuk a kilégzés idejét, s így a többit is, de egy körön belül a kilégzés, szünet, belégzés, szünet mindig ugyanannyi ideig tartson.

Ha mindennap szeretnénk tenni valami jót testi és lelki közérzetünk érdekében, akkor a fenti kis gyakorlatokkal gondoskodhatunk róla, hogy a stressz hatása ellenére megőrizzük vagy hamar visszanyerjük egyensúlyunkat.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

Ne hagyd, hogy belőled éljenek - Energetikai védelem

A testünket egy ún. energiatér veszi körül, mely a fizikai test számára nyújt védelmet a külső negatív behatások ellen, melyek lehetnek fizikai, érzelmi, szellemi és egyéb behatások.

Amennyiben ez az energiaburok megfelelően működik egyensúlyban, harmóniában, egységben és biztonásgban érezzük magunkat. Nem billentenek ki a külső negatív hatások (pl. panaszkodó kolléga). Megfelelően tudunk kapcsolódni önmagunkhoz és a külvilághoz egyaránt. Energiával teliek és lelkesek vagyunk, és képesnek érezzük magunkat arra, hogy megvalósítsuk mindazt, amit szeretnénk.

Mi van akkor ha ez a burok legyengült, nem megfelelően működik?

Amennyiben ez az energiaburok sérült, legyengült úgy érzehetjük, hogy kibillentünk az egyensúlyi állapotunkból, nincs megfelelő energiánk. Fáradtnak, kimerültnek, idegesnek, ingerlékenynek, türelmetlennek érezhetjük magunkat. Azt érezhetjük nem sikerülnek a dolgaink, nehezen mennek a feladataink elvégzése, befejezése.

Mi az, ami miatt legyengülhet ez az energiaburok?

 • Nem megfelelő emberek társaságában töltött túl sok idő (negatív, állandóan csak panasztkodó, önmagát sajnáltató emberek)
 • Nem megfelelő munkahelyen, munkahelyi légkörben töltött idő
 • Lelkileg, érzelmileg megterhelő ügyek intézése
 • Negatív gondolatok, negatív hozzáállás önmagunkhoz, a dolgokhoz, feladatokhoz
 • Állandó negatív információk ( média, internet, folyóirat) befogadása

Ne hagyd, hogy belőled éljenek - Energetikai védelem

Az alábbi gyakorlattal erősitheted az energiaburkot:

Helyezkedj el ülő vagy fekvő helyzetbe. A lábaid ne tedd keresztbe. Ha ülsz, akkor a talpaid legyenek a talajon. Tedd az egyik tenyered a homlokodra, másikat a köldöködre, hunyd be a szemed, végy egy mély levegőt az orrodon keresztül és a szádon át szép lassan fújd ki.

Képzelj el egy a testedet körülvevő energiaburkot, ami a tested körül - fejed felett, lábad alatt, jobb és bal oldaladon, elől és hátul is érzékelhető -, mint egy buborék jelenik meg. Figyelj arra, hogy minimum 1,5 méteres, egységes - ne legyen benne szakadás, rés-, kellemes színű legyen. Most lásd és érzed, hogy ez a burok a te védőburkod. Minden ami negatívan hat rád nem engedi át a burok, viszont minden, ami pozitív hatással van rád átjut a burkon és feltölt téged.

A végén mondd magadban az alábbiakat:

Biztonságban vagyok!

Egységben vagyok!

Erős vagyok!

Harmónikus vagyok!

Kiegyensúlyozott vagyok!

Amikor elkészültél anélkül, hogy kinyitnád a szemeidet, végy egy nagy levegőt az orrodon keresztül, a szádon fújd ki és cseréld meg a kezeidet. Ha eddig a jobb tenyered volt a homlokodon és a bal a köldöködön, akkor most a bal kezedet helyzed a homlokodra és a jobb tenyered a köldöködre és ismételd meg a fent leírtalak újra.

Az alábbi gyakorlatot naponta többször is elvégezheted, akár reggel mielőtt indul a napod és este a nap lezárásaként.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

Bach esszenciák – félelem csoport

A természet csodálatos ajándéka a virágok gyógyító hatása is. A virágok is különböző személyiségekkel rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak fizikai és érzelmi kiegyensúlyozottságunkhoz. A virágterápia nem más, mint a különböző virágok felhasználása – megjelenésük, illatuk, esszenciájuk, színük és energiaszintjük figyelembevételével – különböző igényekre, célokra.

Bach a 38 esszenciát 7 fő csoportba sorolta, ezeket szeretném bemutatni további, virágeszenciákkal foglalkozó postjaimban. Elsőként a félelem csoportjába tartozó virágeszenciákkal foglalkozunk.

A félelmeket számtalan módon csoportosíthatjuk, Edward Bach nézőpontja szerint viszont:

„ A valóságban a félelemnek nincs helye az emberiség természetes birodalmában, mivel a bennünk lakó isteni szikra, valódi önmagunk legyőzhetetlen és halhatatlan.”

E csoportba tartozó virágok, eszenciák.

Bohócvirág – Mimulus – „A bátorság virága”

Jellemző, hogy az ember tudja mitől fél, és tart is az általa rossznak vélt dolgok bekövetkeztétől. A bohócvirághoz tartozik az összes olyan félelem, amelyet konkrétan meg lehet határozni – például tárgyaktól, állatoktól, bizonyos emberektől vagy szituációktól. Segítségével bátorsággal és hittel tudunk szembenézni a félelmetesnek tűnő eseményekkel. Képes leszel bátran élni az életed; bár félelmek, kételyek mindig lesznek bennünk, de nem adsz nekik teret és nem hagyod, hogy letérítsenek utadról. Képessé tesz túllépni a szorongó helyzeteken, megismered korlátaid és megfelelő higgadtsággal és humorral nézel szembe nehézségeiddel.

Megerősítések
Bátor vagyok!
Belevágok!
Előrelépek!

Vörös vadgesztenye – Red Chesnut – Az önállóság virága

Ha az ember leginkább attól fél, hogy szeretteivel történik valami baj. Ez a félelem általában felerősödik, ha a szeretett személy távol van és úgy érzünk nem tudjuk őt megvédeni a rá leselkedő „veszélytől”. Nehézséget okoz a leválás, érzelmileg rendkívüli módon belefolysz mások életébe, jobban ismerni véled az ő érzéseiket, mint a sajátodat. Az eszencia használata során képessé tesz a másik személyt a sorsára bízni, és a gondviselésbe vetett bizalmad révén nem avatkozol bele az életébe. Igazi humanitáriussá tesz, nem fogsz aggodalmaskodni, hanem együttérzésedet inkább tettekben fejezed ki, cselekszel.

Megerősítések
Önmagam vagyok!
Önmagam maradok!
Én én vagyok, te te vagy!

Rezgőnyár – Aspen – A sejtelem virága

Erre az állapotra a nem meghatározható félelmek jellemzők. Az ember nem tudja mitől is fél igazán, de sötét előérzetek, szorongások, baljóslatú sejtelmek kínozzák. Túl érzékeny vagy a negatív energiákra, rezgésekre, esetleg rémálmok is kísértenek. A rezgőnyár segítségével képesek leszünk hinni abban, hogy biztonságban és védelemben vagyunk, nincs okunk aggodalomra. Képesé tesz a tudattalanból feltörő gondolatok és érzelmek tudatosítására és azok jelen körülményeidhez való igazítására.

Megerősítések
Vigyáznak Rám!
Nyitott vagyok!
Erős vagyok!

Bach esszenciák - félelem csoport

Napvirág – Rock Rose – A pánik virága

Ebben az állapotban sokkal inkább a félelem erőssége a meghatározó. Napvirág állapotban az ember óriási veszélyben érzi magát, pánikba esik, retteg, de előfordulhat halálfélelem is. Cselekvőképessége és gondolkodása is blokkolódhat, ideges és logikus gondolkodásra képtelen. Az eszencia használatával hősiességet kifejlesztve bátran képesek leszünk szembenézni a ránk törő félelmekkel és megtanuljuk őket uralni. Csökkenti a rémületet, belső békét és nyugalmat teremt, megerősítve ezzel a bátorság erényét. A cseppek használata során célként tűzhetjük ki a krónikus szorongás gyógyítását, idegrendszerünk megerősítését és ennek eredményeképp szervezetünk egészségének stabilizálását.

Megerősítések
Túljutok rajta!
Tudom, hogy menni fog!
Átlátom a helyzetet!

Cseresznyeszilva – Cherry Plum – A higgadtság virága

Ha az ember folyamatos belső feszültségben van, az önmaga feletti uralom elveszítésétől fél, attól, hogy olyat tesz, amit később megbánna. Fél, hogy elveszti a kontrollt az események felett. A gondok megoldása a feszültséget kiváltó ok megszüntetése, amelyhez mindenképp érdemes külső segítséget igénybe venni, akár egy kineziológus személyében. Az eszencia segít a higgadtság erényének kialakításában, és a feszültségek levezetésében.

Megerősítések
Bátor vagyok!
Nyitott vagyok!
Hagyom áramlani, ami áramlani akar!

A virágterápia kreatív művészetté varázsolja a gyógyítást, ahány virág annyi féle virágterpáia. Ha bizonyos helyzetekre szeretnéd alkalmazni a virágterápiát, első körben mindenképp keress fel egy Bach-virágterápiával foglalkozó szakembert, aki segít kiválasztani a számodra legideálisabb energiát hordozó virágokat.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

A szem, a stressz tükre, avagy miről ismered fel a stresszt?

A stressz a mindennapi életünk része, az élet velejárója. Stressz attól alakulhat ki, hogy úgy érezzük nem tudjuk kezelni a bennünk vagy körülöttünk lévő történéseket. A stresszt nem tudjuk elkerülni, naponta szembekerülünk vele. Amennyiben a stressz szint nagyon megnő, érzelmileg “nyomasztott” állapotba kerülünk. Ennek következtében úgy érezzük nem vagyunk urai az adott helyzetnek és csak abban tudunk reménykedni, hogy a problémák egyszer csak megoldódnak maguktól.

A kineziológiában használatos Szerkezet/Funkciós jellegzetességek által lehetőségünk van felismerni a stressz fokozatait. A stressz megmutatja magát a fizikai testünkben, a szemeknél, melyek közül három fokozatú stresszt tudunk megkülönböztetni. Az alábbiakban leírtak alapján egyszerűen és könnyen felismerhetjük a stressz fokozatait akár saját magunk vagy mások esetében is.

A stressz első fokozata: 
Ennél az első fokozatú stressznél egy pillanatnyi stresszokozó lépett be az életünkbe. Ilyen esetben a bőr fényes, száraz a szempár, a tekintet kissé homályos, merev, üres, fáradt. Úgy érezzük minden és mindenki ellenünk van, határozottan nem vagyunk egyensúlyban. Mentálisan, érzlemileg és fizikálisan is merevek vagyunk.

Ebben az esetben ami segít: jó pár pohár hideg víz, egy kis pihenés, délutáni szundikálás. Fontos első fokozatú stresszbe bármikor kerülhetünk, akár naponta többször is. Figyeljünk a testünk jelzéseire, ha elfáradtunk, túlhajszoltuk magunkat ideje megállni, mert ha nem tesszük könnyen belecsúszhatunk a következő, azaz a második fokozatú stresszes állapotba.

A szem, a stressz tükre, avagy miről ismered fel a stresszt?

A stressz második fokozata:
Ezt onnan ismerjük meg, hogy felhalmozódik a stresszhormonok mennyisége a testünkben – ezek a kémiai elváltozások oda vezetnek, hogy az egyik szem szemmozgató izma összehúzódik. Ezt úgy lehet látni, hogy annál a szemnél az írisz alatt kilátszódik a szemfehérje, mert az a szemgolyó magasabbra kerül, mint a másik. Ez azon az oldalon történik, amelyik érzékenyebb. Úgy érzzük képtelenek vagyunk élesen fókuszálni a problémára. Nem igazán találunk élvezetet az életben. Ilyenkor hajlamosak vagyunk mindennek nekimenni, vagy kiejteni a kezünkből mindent. Akkut állapot.

Ebben az esetben ami segít: Meleg folyadék és meleg fürdő, ami oldja a test feszültségét. Jó az a fajta pihenés is, amikor felpakoljuk a lábunkat és csak fekszünk egy kicsit.

A stressz harmadik fokozat: 
Krónikus stresszállapot, tovább halmozódnak a stresszhormonok: a másik szem alatt is kilátszik már a szemfehérje. Jó hír, hogy megszűnik a balesetveszély, mert a két szem egy szintbe kerül, viszont rossz hír, hogy hosszan tartó, elhúzódó problémáink vannak, amiket egyedül már nem biztos, hogy képesek vagyunk megoldalni. Ebben az esetben úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk megoldani az élet konfliktusait. Egyre csak nehezednek a feladataink és mint egy súlyos teher cipejük a vállainkon. Ahhoz hogy harmadik fokozatú stresszes állapotba kerüljünk végig kell mennie az első két stressz fokozaton. Ne várjuk meg, ami eljutunk erre a pontra!

Ebben az esetben ami segít: Ebben az esetben már szükséges egy szakember felkeresése. Keressünk fel egy kineziológust, aki segít oldani a stresszt.

A kineziológia One Brain ágában használatos szerkezet/funkciós jellegzetességekkel az alábbi tanfolyamon ismerkedhetsz meg részletesebben. TESTKÓD TANFOLYAM

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Létezhet ép test ép lélek nélkül?

Ép testben ép lélek – tartja a mondás, de vajon megfordítva is érvényes a kijelentés? Más szóval, létezhet ép test ép lélek nélkül?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészség nem egyenlő a betegség hiányával, hanem a testi, a lelki és a szociális jóllét állapota. Az egészséges személyiség tökéletesen, rugalmasan képes a környezet változásaihoz alkalmazkodni, s az ingereket feldolgozni.

Az egészség tehát nem egy stabil, állandó állapot, időnként változhat, romlás, regresszió következhet be, változhat a betegség állapota felé, amit jó esetben javulás és helyreállítódás, azaz gyógyulás követ. Ezért azt mondhatjuk, hogy az egészség egy bonyolult, dinamikusan változó egyensúlyi folyamat, amelyben az egyén folyamatosan alkalmazkodik a belső és a külső környezet változásaihoz, hogy fenntartsa a jólét állapotát, a harmóniát. Az egészség megőrzése viszont nem történik egyszerűen magától, hanem az egyén egész élete során állandó, tudatos tevékenységet, egészségtudatos magatartást, és életmódot igényel.

Az egészséges életmód fogalomkörébe beletartozik közvetlen környeztünk, szokásaink, táplálkozásunk, ahogyan élünk, ami jellemző ránk és meghatározza a személyiségünk. Az egészség másik oldala, hogy „életérzésünk” kiegyensúlyozott legyen. A lelkileg egészséges ember értelemmel teljes életet él. Célja van, amely felé tudatosan igyekszik. Örül az életnek ma, s előre örül a holnapnak. Talán van valamilyen szabadidős foglalkozása, amelyben feloldódhatnak a hétköznapi feszültségei. Az életminőség/életérzés, mint fogalom sajnos nem mindig jól értelmezett a társadalom nagy része számára. Sokan el vannak foglalva azzal, hogy minél több anyagi javat megszerezzenek, amivel tulajdonképpen nincs is probléma, hiszen ez a létbiztonságot szolgálja, amely nélkül ma már nagyon nehezen lehet megélni.

A probléma csupán akkor van, ha elfelejtjük, hogy nem mi vagyunk a tárgyakért, hanem azok a mi kényelmünket szolgálják. Megkönnyítik életünket, kényeztethetjük magunkat ezek segítségével, tehát a tárgyak vannak mi értünk.
Az élet és az egészség az ember alapvető értékei! Nélkülük sem az ember sem a társadalom nem létezhet! Az egészség, olyan érték, mely anyagi javakkal nem meghatározható, meglétét természetesnek vesszük. A lelkileg is egészséges emberek az életkoruknak és fizikai adottságoknak megfelelően, önállóan tájékozódnak a világban, a helyzeteket a valóságnak megfelelően észlelik és értelmezik. Általában nem értik félre mások szavait, cselekedeteit, nem értékelik túl vagy alul saját képességeiket. Hatékonyan küzdenek meg a nehézségekkel.

Létezhet ép test ép lélek nélkül?

Ha azonban más aspektusból is megnézzük az egészség fogalmát, akkor ha lelkünket problémák, gondok gyötrik, az egy ideig tűr, s mint mikor a mérleg egyik nyelve túlterhelődik, kibillen egyensúlyából, s kileng az egyik irányban. Adott esetben, pedig ez az irány határozottan rosszat jelent, és az csupán a súly nehézségétől, tehát a problémák jellegéből és milyenségéből adódik, hogy mekkora is lesz ez a „kilengés”, vagy nevezzük inkább lelki egyensúly felborulásának.

De mit érnek a tárgyak, az anyagiak, ha nem tudunk teljes, kiegyensúlyozott életet élni?

Az élet sokszor hoz nehéz pillanatokat, krízishelyzeteket, komoly veszteségeket. Igazi emberhez méltó feladat, hogy mindezek ellenére meg tudjuk őrizni lelkünk egészségességét, épségét, és a pozitív változásokat tudjuk megerősíteni a viselkedésünkben. Szerencsés, ha a személyiség erejének, épségének növekedését tapasztaljuk meg a komoly megpróbáltatások után. Ezek az életciklusok ugyanis, az önkontroll és az akarati működés fejlesztésére a legkiválóbbak, még ha nehéznek is tűnnek, de ne feledjük, a döntés joga mindig a kezünkben van! Figyeljünk oda jobban lelki egészségünkre és tegyünk meg mindent gyógyulásunk érdekében! Életünk ezen fázisaiban is segítségünkre lehet egy kineziológiai vagy egyszerű, akár otthon elvégezhető kineziológiai gyakorlatok, alternatív gyógymódok.

A legegyszerűbb példát, segítséget hoznám. Az élet forrása a víz, az emberi test kb. 75 százaléka is víz. Figyeljünk tehát vízháztartásunkra, a napi vízbevitelre. Naponta érdemes 2-3 liter vizet fogyasztani, illetve reggel egy nagy pohár vízzel indítani a napot, hogy beindítsuk/felébresszük testünk, lelkünk. A nappali fáradtság első számú okozója is a vízhiány. A nem elegendő vízbevitel mindemellett megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő, vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál. A rossz hangulatért nagymértékben felelős lehet a dehidratáltság is. Egy pohár víz csodákat tesz: megnyugtat és segít visszaállítani az elvesztett lelki egyensúlyodat. Hiszen tudod, az emberi lélekben hihetetlen erő lakozik.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Kapcsolatnélküliség - lehetséges állapot?

Az emberi kapcsolatokban is minden mindennel összefügg. Ami egyfelől probléma az másfelől megoldás és ami megoldásnak tűnik később az problémává is válhat. A tartós egyedüllét is rossz szokások és viselkedések eredménye. Aki az ismerkedési lehetőségek szűkösségével magyarázza az egyedüllétet, az nem megoldani, hanem megmagyarázni akarja a problémát. Ha valóban ez lenne az ok, akkor az emberek többsége, nem élne párkapcsolatban. Akik az elidegenedéssel érvelnek, azok elfelejtik, hogy régen sokkal szűkösebbek voltak a lehetőségek.  Pedig valójában minden egyes férfi-nő találkozásban ott rejlik a lehetőség, de az ember nagy általánosságban nem akárkivel, hanem egy bizonyos valakivel szeretne megismerkedni.

A kapcsolatnélküliség egy lehetséges állapot, nem pedig a személyiség jellemzője. Az egyedüllétet sokan azért is szégyellik, mert másoknak a magányosság, szerencsétlenség szavak asszociációi sejlenek fel. Pedig az egyedüllét önállóságra nevel, az önállóság pedig lehetőséget ad arra, hogy ha eddig nem tetted, akkor mostantól felelősséget vállalj a saját életedért. Minden egyes döntésedért, minden tettedért, minden lépésedért. Mert nincs kire fogni, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd. Persze ez így nem teljesen igaz, mert kifogást mindig tud találni az, aki akar. Azonban ha egyedül vagy, akkor nagyobb eséllyel jutsz el a felismerésig, hogy ha nem olyan életet élsz, amilyenre a szíved mélyén vágysz, akkor a megoldást nem kívül, hanem önmagadban fogod megtalálni.

A tudatos önismeret-építés lehetőségéig nem mindenki jut el, ha Te nem teszel magadért, senki más nem fog. Ha egy feladat nem készült el, vagy egy döntés rossz irányba terelt, akkor a hunyó kizárólag Te lehetsz. Ha ezt felismered, minden emberi kapcsolatod minősége javulni fog.

Kapcsolatnélküliség - lehetséges állapot?

Nagy-nagy probléma, hogy sok magányos ember egy fantasztikus párkapcsolattól várja, hogy az a Másik majd befoltozza az összes hiányt: feltétel nélkül szeretni fogja, egyszerre lesz barátja, szerelme, lakótársa, anyja-apja, játszótársa, üzletfele, hitelezője, menedzsere, gyóntatója és pszichológusa. Ez nagyon nagy, sőt lehetetlenül nagy elvárás a másik ember felé, és aki ezt megérzi egy kialakuló kapcsolatban, az bizony menekülőre fogja!

A magányosság több szakaszban alakul ki, nem egyszerre szakad rá az emberre. Először eltűnnek a kölcsönösségen alapuló kapcsolatok, azután kiürül a szeretet tank, s ezzel egy időben kiüresedetté válik az élet, és az ember saját maga is. Végül az elmagányosodott ember közömbössé, érzéketlenné válik, s gyakran kissé gonosszá is. Ha a magány negatív hatása alatt állsz, ha nem érted, hogy miért vagy magányos, ha változtatni szeretnél az életeden, gyere el egy önismereti, személyiségfejlesztő kineziológia kezelésre vagy hívd segítségül a Bach virág esszenciákat.

Tipp:

Az eszenciánk alapja legyen a Vadrózsa, mely a közöny és apátia végett érzett negatív életszemlélet miatt alakult ki. Ehhez adagoljunk Békaliliomot mely a zárkózott és távolságtartó magatartás oldásában segít, hogy könnyebben teremtsünk kapcsolatot másokkal. Emellé pedig Hangafüvet és Nebáncsvirágot ajánlok, ami segíthet azok számára, akik társaság nélkül magányosnak érzik magukat, szívesen dolgoznak egyedül, a saját tempójukban. És hogy az új helyzetet tudjuk kezelni Bükkfával kompenzálnám az előítéletek és esetleges kritikák ingerlékeny kezelését.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

Visszajelzés testünkről – avagy az izomtesztelés

A kineziológia egy holisztikus gyógyító és személyiségfejlesztő módszer, mely hatékonyan befolyásolja a test energia-áramlását és az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre. A kineziológia szervezetünk szabad energiaáramlásának biztosítását, az energiák útjában álló akadályok feloldását célozza. A kezelés célja a jelen és múltbéli stresszek feloldása, speciális korrekciós technikák segítségével. Az energetikai kiegyenlítés bizonyítottan testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot eredményez.

Izmainkban ott rejlik életünk története, amely a kineziológia módszerével bármikor lehívható, kihasználva az agy és az izmok közötti kommunikációt. Az izomvizsgálat kapcsolatot teremt az öntudatosság minden szintjén. Az One Brain módszerét alkalmazó kineziológus elsősorban az 5 alapizom (deltaizom első része, a lapockatövis feletti izom, a kulcscsonti nagy mellizom, a széles hátizomzat vagy a combizom) igénybevételével tesz fel kérdéseket a szervezetnek, és az agyon keresztül beérkezett információkra, ez a rendszer válaszol. A kérdések, kifejezések, szavak az agyban válaszreakciókat váltanak ki, és ez jelenik meg az izmok feszülésében. Az izomteszt azt mondja meg, van, vagy nincs stressz egy bizonyos problémával kapcsolatban.

Az izomtesztek során a kineziológus figyelembe veszi a kliens életkorát, fizikai/mentális és lelki állapotát és ráhangolódik energiamezőjére. Amikor kérdéseket teszünk fel, a sejtmemóriával beszélgetünk. Akár valós, akár fiktív is a kérdés, kifejezés, szituáció, szó a szervezet válaszol. A kérdéseket akár képekkel, írással is közölhetjük a szervezetnek, mert az érzékelő rendszerünk is összefüggésben áll egymással. Az izomtesztelés során azt figyeljük, hogy a feltett kérdésekre  hogyan, milyen mértékben reagálnak az izmok. A gyenge reagálás érzelmi stresszt jelent.

Visszajelzés testünkről - avagy az izomtesztelés

Az izomtesztelés gyors és hatékony módszer az információ megszerzéséhez, mely tiszta, egyértelmű választ ad a problémáról és valójában a kliens az izomválaszok során saját maga választja ki a számára legjobb, leghatékonyabb korrekciós oldást is.

Agyunk ugyanis hatalmas kapacitású komputerként működik, s a kineziológia segítségével kapcsolatot teremthetünk ezzel az adatbázissal, lehívhatjuk az információkat, felderíthetjük a rendszerbe került hibákat, esetleges zavarokat. Amikor izomtesztelést végzünk a két agyfélteke működését, koordináljuk, és egyensúlyozzuk ki. A stressz által a tudatalattiban elraktározott félelmeket, fájdalmas viselkedési reakciókat tárjuk fel. Izomteszteléssel megkeressük a kiváltó ok korát és megvizsgáljuk, hogy a jelenben átélt fájdalom és viselkedés hogyan függ össze vele. Az izomtesztelést tehát a célból alkalmazzuk, hogy kiderítsük a probléma gyökere tudatos, tudatalatti avagy testi szinten van jelen a kliensünknél, s ezáltal lehetővé teszi, hogy korrigáló hatású beavatkozásokat végezzünk.

A korrekciót kezelési/oldási technikák széles skálájából választhatjuk ki, azzal a céllal, hogy a negatív mintát/stresszt a lehető leggyengédebb módon távolítsuk el a testből és az elméből. A kineziológus az oldások segítségével beazonosítja azokat az akadályokat, melyek gátolják a harmonikus működését a kliensnek. A kineziológia bizonyítottan eredményes a stressz okozta problémák széles skálájánál, ezért sem véletlen, hogy a kineziológiai munkát szokás stresszoldásnak is nevezni. Az oldások során ezen a stresszen dolgozunk, és ezeket oldjuk. A cél, hogy lehetővé tegyük a test számára az öngyógyítást.

A kineziológus segíti kliensét életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában, testi-lelki-érzelmi egészsége megőrzésében, a betegségek megelőzésében, gyógyításában és az öngyógyítás folyamatában.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Betegségeink eredete

Mindnyájan voltunk már életünk során legalább egyszer „betegek". A minket vagy a hozzánk közel álló személyt érintő probléma „kihámozása" sokszor arra késztethet bennünket, hogy kicsit másképp lássuk a dolgokat. A láthatatlan érzelmekhez és gondolatokhoz hozzátartozik egy nagyon is fizikai jellegű, mérhető reakció, mely igen gyakran betegség formájában jelentkezik, így az egészségügyi problémáknak nem áldozataivá, hanem külső szemlélőivé, megfigyelőivé válunk. A gyógyulást ezért a tudat, lélek harmonizálásával kell kezdeni. Feladatunk a szüntelen tanulás, nyitottság, mély együttérzés, empátia.

A betegség nem más, mint út az egészséghez, a teljességhez. A betegséget ezért nem szabad kerülni, szőnyeg alá seperni, titkolni. El kell fogadnunk, szembe kell néznünk vele. A betegség figyelmeztet arra, hogy változnunk kell, valamit nem csináltunk jól eddig. Minél jobban ellenáll, nem foglalkozik az üzenettel, feladattal, annál nagyobb a nyomás, hogy váltson irányt, foglalkozzon önmagával, környezetével. A betegség tagadása, agresszív el nem fogadása mélyebb fizikai szintre, elváltozásra készteti a testet. Hisz a test egy tükör. Tükrözi a bennünk zajló, kavargó folyamatokat, eseményeket, megéléseket.

Az önemlékezéssel, analitikus meditációval, relaxációval és a kineziológia segítségével is felfedhetjük a valós problémáinkat. Amikor ennek értelmét, összefüggéseit megértjük, ráébredhetünk arra, hogy valójában a betegség lehetőség számunkra.

Minden betegségnek üzenete, jelentése van, ami más-más mondanivalóval bír. Ezeket az üzeneteket, jeleket érdemes megfigyelni magunkon, környezetünkön és értelmezni, hisz minden betegségnek más a jellege, tünetei, eltérő életviteli, problémára hívja fel a figyelmet. Éppen ezért úgy kell megpróbálnunk megérteni azt, ami velünk történik, hogy közben szükség szerint mások segítségét is igénybe vesszük. „Azoktól kell tanulnunk, akik tudnak" - és lehetőség szerint mindig a legjobb szakemberhez forduljunk. A test soha sem egészséges, vagy beteg. A test tudatunk, érzéseink, gondolataink, félelmeink materiális vetülete, a testben leképeződött helyes-helytelen tudati információink. A fizikai test és tudat összehangolt működését, harmóniáját nevezzük egészségnek. Amikor ez felborul, akkor következik be a betegség állapota. A gyógyulást ezért a tudat, lélek harmonizálásával kell kezdeni.

Betegségeink eredete

A betegségek főbb csoportjai: 
− érzelmi – indulati (vágyak, gyűlölet, harag, irigység, félelmek) pl.: torok problémák, gyomorfekély
− környezeti (elfojtások, agresszív uralkodás a másikon) pl.: bőrgyógyászati problémák, hajhullás
− karmikus (testi hibák, örökletes betegségek): véletlen szövődmények magzati korban illetve gyerekkorban

Minden betegség, sérülés, fertőzés nem jelenlétből, zavaros érzelmekből, zavaros tudatállapotból indul ki. Legtöbb betegségünk oka gondolatainkra és érzelmeinkre vezethető vissza, és annak fontosságát hangsúlyozza, hogy mi magunk választhatjuk ki az életmód változtatás legideálisabb formáját. Mindemellett már betegségünk eredetének ismerete is képes testünkben pozitív fizikai változásokat előidézni, a gyógyulás pedig akár száz százalékos is lehet.

Természetesen betegségünk hátterében sokkal összetettebb probléma is állhat, mint amit mi magunk orvosolhatunk, éppen ezért szükségünk lehet különböző orvosok/szakemberek segítségére ahhoz, hogy meggyógyuljunk. Ha műtét előtt állunk, és megértjük, miért kerültünk ebbe a helyzetbe, nagy valószínűséggel sokkal hamarabb felépülünk majd az operáció után, mint az, aki nem akarta tudni vagy tudomásul venni, mi történik vele. Ráadásul, ha nem értjük betegségünk üzenetét, az orvosi kezelés látszólag hatásos lehet ugyan a betegség eltüntetésében, de a probléma később új formát öltve, más szerveinket megtámadó betegség formájában újra jelentkezhet.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

Merj gondoskodni Magadról

Minden ember, legyen az nő vagy férfi, egyedi. A természet ki nem állhatja az egyformaságot. Az ember azonban furcsa teremtmény. A változatosság riadalommal tölti el. Ahelyett, hogy elfogadná a sokféleségben rejlő kihívást, örömöt és csodát, általában megretten tőle. Megfutamodik, vagy igyekszik egységesíteni azt, ami változatos.

Nőként azt tanítják nekünk, hogy mindenki más igényeit magunk elé kell helyeznünk, s tény legtöbbünk kitűnően tud másokról gondoskodni, ami arra ösztönözhet, hogy leértékeljük az önszeretetet, ami egyenes út ahhoz az érzéshez, hogy nem érdemeljük meg a törődést, vagy legalábbis ez az utolsó tennivalónk. Ha nem éljük ki nőiségünket, gondjaink lesznek az életünkben a párkapcsolatunkkal, szexualitással és személyes kapcsolatainkra is rányomja bélyegét. A NŐ „életfeladata” amiért megszületett, hogy sugárzó, kedves, vidám, gyengéd és szeretetteljes legyen, és ebből fakadóan boldoggá tudja tenni környezetét.

Mi nők minden nap gondoskodnánk másokról, de milyen gyakran élvezzük a saját gondoskodó energiáinkat mi magunkon?

A „túléléshez” alapvetően szükséges magunkkal foglalkozni, hiszen ez adja a valódi, egészséges kapcsolatok alapját és létfontosságú, ha valóban gondoskodni akarunk szeretteinkről. Az önmagunkkal való törődés nem önzés, először a saját igényeinket kell kielégíteni, hogy utána a többletenergiánkból másoknak is adjunk. Ha úgy adunk másoknak, hogy közben mi is teljes életet élünk, akkor nem érezzük azt, hogy lemerülünk vagy kihasználnak bennünket, hanem épp ellenkezőleg, ezáltal mi is megújulunk, és a környezetünk is ugyanezt érzi.

Számos elvárás és hitrendszer él, amely meghatározza azt, miként éljük meg a nőiségünk, és hogyan, mire használjuk a női energiáink. Ennek gyakran nem is vagyunk tudatában, mégis hat ránk, és sokszor akadályoz abban, hogy ezt a saját életünkben való kiteljesedésedre fordítsuk, például teremtésre, öngyógyításra vagy a saját életünk irányítására. Már az ősi törzseknél is, ha valaki megbetegedett és elment egy sámánhoz, gyógyítóhoz annak első kérdése az volt, mikor voltál utoljára csöndben?

Az önszeretet legalapvetőbb és legfontosabb elve az, hogy időt kell szánni magunkra. A lazítás, csönd nem egy ünnepnapi élvezet, hanem alapvetően szükséges a fizikai és mentális egészséghez. Ha értékesnek tekinted az idődet és határt szabsz a másokért való ténykedéseidnek, mások is jobban tisztelnek majd.

Merj gondoskodni Magadról

Ha minden nap legalább 10 percet magunkra, igényeinkre figyelünk, vagy egyszerűen csak elcsendesedünk, elmélyedünk magunkban, akkor megérezhetjük mire vágyunk igazán, mire van szüksége a testünknek, lelkünknek, hogy jól érezzük magunkat. Így meg tudjuk adni magunknak azt, ami szükséges saját boldogságunkhoz. A saját magunkkal töltött idő, gyógyír mindenre, a mondás ez esetben is igaz: „az idő mindent megold”.

Az egészséges egoizmus egy olyan magatartás, ami lehetővé teszi, hogy bűntudat nélkül törődj magaddal és segít olyan életet élni, amelyben tiszteled magad, hisz független személy vagy és vannak saját szükségleteid.

Fontos, hogy „büszke” nőként éljünk, s merjünk nőiesnek lenni. Ehhez hozzá tartozik, hogy legyünk összhangban testünkkel - mely sokunkban jelenthet gátat – és lelkünkkel egyaránt. Merjük vállalni, Önnön valónk, hisz pont így vagyunk jól, pont azért vagyunk szerethetőek, amilyenek vagyunk! Merd megélni a teljes bizalmat, megnyílást és érzéseid.

Vannak gyakorlatok is melyekkel erősíthetjük nőiségünk, ilyen például a teázás. Igyunk nőies virágokból készült keveréket. (hibiszkusz, rózsa, kamilla) Dörzsöljük át magunkat szaunában, vagy fürdés közben szivaccsal, ez beindítja a nyirokrendszert, felmelegíti a testet, elősegítve ezzel a nőiség tüzének fellobbantását. Öltözködjünk nőiesen, sminkeljünk, sportoljunk, jógázzunk, de legfőképp mosolyogjunk sokat!

A Bach virágok tipizálása

A Bach virágok különlegessége abban rejlik, hogy segítségükkel egyszerűen és hatásosan kezelhetjük saját magunkat, elég ha tudatosulnak bennünk érzéseink és szavakba tudjuk foglalni, hogyan érezzük magunkat: tehát hogy pillanatnyilag dühösek vagy szomorúak vagyunk e. Minden kedélyállapothoz van virágesszencia, mely képes arra, hogy enyhülést nyújtson. Az esszenciák ugyanis hangulatunkhoz, jellemvonásunkhoz és kedélyállapotunkhoz igazodnak és nem feltétlen a testi tünetekhez. Ezek a kedélytünetek a mindennapi hangulatunk és érzéseink, melyek Bach szerint negatív kedélyállapotok, s a testi megbetegedések legfőbb kiváltó okai.

A Bach virágterápia jelentősége, hogy személyes továbbfejlődésünkkel egyúttal megelőzzük a testi betegségeket. Ha ugyanis egy testi betegségtől elvesszük a „táplálékot” azaz a negatív kedélyállapotot visszaalakulhat és végül az ember belső gyógyulásával, teljesen elmúlhat.

A virágesszenciákat Bach már kutatásai során is rendszer alapján csoportosította. Először tizenkét virággal kísérletezett, melyet tizenkét gyógyítónak nevezett el, majd az ezt követő hét új kísérleti virágot pedig hét segítőnek. Élete utolsó éveiben a meglévő virágokhoz még tizenkilencet tett hozzá, így jutott el a harmincnyolc virághoz.

Az általa leírt esszenciák és a hozzájuk rendelhető lelkiállapotokat hét csoportra osztotta az alapján, hogy az egyén mely területén borult meg a lelki egyensúly.

 1. Félelem
 2. Bizonytalanság
 3. A jelen történései iránti érdektelenség
 4. Magányosság
 5. Mások elképzelései és külső hatások iránti túlérzékenység
 6. Kétségbeesés
 7. Aggódás – mások boldogulása miatt

A Bach virágok tipizálása

Félelem – Bach szerint a valóságban a félelemnek nincs helye, ha az egyén megfelelő önbizalommal és hittel van önmaga felé.

Bizonytalanság – ha letérünk utunkról, nem hallgatunk belső Énünkre. A bizonytalanság az önbizalom és a céltudatosság fejlesztésével haladható meg, amikor az egyén mer döntéseket hozni és cselekedni. A cselekvésből elkövetett hiba, sokkal jobb, mint a passzivitás.

Érdektelenség a jelen történései iránt – Pontosabban menekülés a jelen nyomasztó pillanatai elől. Az egyén nem meri, vagy akarja felvállalni a felelősséget a saját életéért. Nem mindegy ugyanis, hogy az ember mennyire képes személyes sorsáért felelősséget vállalni.

Magányosság – Megnemértettség, azaz amikor úgy érezzük, hogy nehézségeink akadnak a kapcsolatok létesítésével, a megfelelő kommunikáció kialakításával.

Túlérzékenység – Bach szerint a problémák két nagy csoportba oszthatóak: vagy túlságosan rá akarjuk kényszeríteni akaratunkat másokra, vagy pedig túlságosan engedünk mások befolyásának. Ezáltal az ember esetlegesen nem megfelelően reagál az őt ért hatásokra, és emiatt képtelen az egészséges önérvényesítésre.

Kétségbeesés – Akkor alakul ki, amikor az ember nem látja a megoldást a problémáira. Sokszor képtelen egy magasabb nézőpontból szemlélni az őt körülvevő elkeserítő helyzetet és ezáltal nem látja a kiutat. A kétségbeesés állapotában az ember spontaneitása lecsökkenhet, nem képes aktívan cselekedni és döntéseket hozni.

Aggódás – Azok a lelkiállapotok, amikor az ember az elfogadás képessége nélkül túlságosan rá akarja kényszeríteni akaratát másokra. Az intolerancia ebben a csoportban mindegyik virágnál fellelhető. Általános esetben a kiutat a másik ember önzetlen, feltételszabás, viszonzásvárás és személyválogatás nélkül elfogadása jelenti.

A fent említett alaphibákon kívül betegséget idézhet még elő az unalom és a félelem. Éppen ezért a méltó célok és ideálok adnak értelmet életünknek, mely biztonságot, megnyugvást hoz mindennapjainkba. Ha céljaink összhangban vannak belső értékeinkkel és azt tesszük, amit fontosnak tartunk, akkor jó úton járunk, melyről letéríteni nem lehet. Az embernek csak el kell hinnie, hogy azzá válhat, amivé akar, hiszen amiben képes hinni, azt meg is valósíthatja.

Ha a személyiség megleli a kivezető utat a zűrzavarból és a behatároltságból, visszajut az erényekhez, melyek értelmet adnak életünknek, és harmóniával ajándékoznak meg. Az igazi siker és boldogsághoz vezető út, ha az egyén önnön elhatározása szerint élhet anélkül, hogy mások mondanák meg neki mit tegyen.

Bach-virágterápia tanfolyam távoktatásban: Jelentkezem