KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Engedd el, ami már nem kell!

2018. május 21. - Kőszegi Zsuzsanna

Engedj el minden rossz érzést, gondolatot, ami korlátoz abban, hogy kiteljesedj! Egy hosszú nap után vagy egy kellmetlen szituáció, veszekedés, megbántottság, csalódás stb. érzését sokszor még órákig vagy akár napokig is magunkban hordozzuk az ezzel kapcsolatos negatív érzéseket, gondolatokat, félelmeket, fájdalmakat. Az alábbi egyszerű, de annál hatásosabb technikával megtanulhatjuk elengedni ezen negatív érzéseket, hogy ne ragadjanak a testedben és később akár ne jelenjenek meg akár testi tünetként is.

Engedd el, ami már nem kell!

Negatív érzések elengedése technika:

Csukd be a szemed! Tedd egyik kezed a homlokodra, a másikat a tarkódra. Vegyél egy lassú, mély lélegzetet az orrodon keresztül és szép lassan a szádon át engedd ki. Ezt ismételd meg háromszor egymás után.
Most idézd fel a kellemetlen szituációt, eseményt és nézd meg milyen érzések jelennek meg benned, a tested melyik részén érzed? Miután sikerült beazonosítanod az érzéseket, és esetleg a testedben is meg tudtad testérzetként is jeleníteni, képzeld el, hogy a zsebedből előveszel egy lufit. Vedd a kezedbe és kezd el belefújni az összes negatív érzést, gondolatot, amit az előbb összegyűjtöttél. Ha a tested egyes pontjain is megjelentek rossz érzések, akkor lásd és érezd, hogy ezek is eltávoznak a testedben megjelenő helyről és a lufiba kerülnek. Miután az összes negatív érzés belekerült a lufiba, kösd össze jó erősen a lufi száját és engedd, hogy jó magasra szálljon, fel az ég fel. Látod a tőled távolodó lufit, amint egyre magasabban és magasabban száll. Egyre kissebb a lufi, ahogy távolodik tőled. Majd egyszer csak eléri a napot és nap erejétől a benne lévő összes rossz érzés átalakul és gyönyörű csillámló, éltető, pozitív energiával rendelkező apró pici porszemekként tér vissza a földre. Érezd, ahogy ez az éltető, nyugtató, pozitív porfelhő feltölt téged. Köszönd meg magadnak és a nap energiájának ezt, majd vegyél egy nagy levegőt az orrodon keresztül, majd a szádon fújd ki, lassan vedd le a kezeidet és nyisd ki a szemed.

Az alábbi gyakorlatot naponta többször is elvégezheted, akár reggel, délben és este is, de ha egy kellemetlen szituációba kerültél és van rá lehetőséged, akkor ezt követően is végezed el.

Még több stresszoldó technikát szeretnél elsajátítani: ÉRDEKEL

Egy apró trükk érzelmi stressz oldására

A kineziológia egy olyan rendszerspecifikus szakterület, amely saját fogalom és szabályrendszerre épül. Speciális módszereket és eljárásokat alkalmaz. Segít a betegségek mögött álló lelki, érzelmi problémák feltárásában és a rehabilitációban.

A kineziológia energetikai hátterét a hagyományos kínai orvoslás energiatana adja, mely szerint a a testünket meridiánok alkotják, melyekben kering az életenergia, azaz csi, mely ellátja a testünket, szerveinket, izmainkat, gyakorlatilag minden egyes sejtünket életerővel. Amennyiben a meridiánon az energiaáramlás kiegyensúlyozatlan (kevés, sok, elakadt) akkor az izomerősség megváltozik és az izom működése is kiegyensúlyozatlanná válik. Az akupresszúrás pontok kezelésével az energia áramlása kiegyensúlyozható és az izom megfelelő működése helyreáll.

A folyamat kétirányú, ha az izomhoz tartozó meridiánon egyensúlyozzuk ki az energiaáramlást, szerveinkben is helyreáll az energetikai egyensúly és az öngyógyító reflexek működésbe lépnek. A kineziológia gyakran használja az egészég háromszög jelképét, mely egy egyenlő oldalú háromszög, strukturális, kémiai és érzelmi területet szimbolizálva oldalanként.

Az érzelmi terület fedi le a hétköznapokban keletkezett stresszt. Az agykéreghez talamuszon keresztül jut el az információ az izmokba és a bőrben található receptorokba. A talamusz az agy közepén helyezkedik el és minden érzékszervből érkező inger áthalad rajta. Sok feladata között magába foglalja az összes érzékszervi észlelést, a múltbéli érzelmi hitrendszereket és tapasztalatokat, a tudatosakat és ugyanúgy a tudatalattiakat. Így a „túlélés” érdekében folyamatosan aszerint cselekedhetünk, amit igaznak hiszünk.

Pillanatnyi önképünk és pillanatnyi önértékelésünk központja. Leképződik benne a valóságról „szerkesztett” képünk, ami igazolja amit teszünk vagy amit nem teszünk meg.

Egy apró trükk érzelmi stressz oldására

Az érzelmi stressz kezelésére kiváló alternatíva lehet, ha felkeresünk egy szakképzett kineziológust, aki segíthet megkeresni a testünkben lévő elakadásokat, blokkokat és erre különböző korrekciós gyakorlatokat tud javasolni, hogy újra egyensúlyba hozzuk belső hármasságunkat. (strukturálisan, kémiailag és érzelmileg)

A kineziológiai rendszerekben leggyakrabban használt stresszoldó technika a homlok dudorok tartása. Ezek a pontok a szemöldök és a hajas fejbőr közötti területen találhatóak. Homlokunkon két kidomborodást érezhetünk ezen a területen. Ezeknek a pontoknak a tartása megnyitja a véráramlást, bekapcsolva ezzel a homloklebenyt, és ezáltal újra átgondolhatóvá válnak a különböző traumatikus szituációk. Tudatosan irányíthatóvá válnak számunkra a megélt helyzetek és képesek leszünk reagálás helyett új döntéseket hozni. Új viselkedést kialakítani, ami már megfelelő a jelenbéli helyzeteknek.

Ezt a technikát sokszor önkéntelenül is használjuk életünk során, mikor megfogjuk homlokunkat, mostmár talán értjük miért cselekszünk így tudat alatt. Ha a két homlokdudor alatti lüktetés szinkronba kerül, akkor a stresszoldás megtörtént és a stresszel együtt járó fizikai feszültség megszűnik.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Mindenki nyugodjon le - vizsgadrukk leküzdése

Végre tavasz van, azonban ilyenkor májusban és júniusban sok diák izgul. Vannak, akik értettségiznek, másokra akár általános iskolában, középiskolában vagy felsőoktatásban témazárók sorozata vár, év végi felmérőkre, vizsgákra készülnek. A gyerekek kimerültek, de még most jön az utolsó hajrá az értettségi, a vizsga vagy a a témazárók miatt, akár a jobb év végi jegyért. Sok diák számára rémálom a vizsgaidőszak, és a tanév vége, nem csak a rengeteg tananyag miatt, hanem azért, mert leblokkol, amikor számot kell adni tudásáról, hiába tanulnak napokat, heteket a vizsga előtt eluralkorik rajtuk a stressz. Mindannyian átélük már a vizsgadrukkot. A vizsgadrukk hasonló stresszreakciókat vált ki, mint amelyek más stresszhelyzetben jelentkeznek, megfeszülnek az izmaink, izzad a tenyerünk, szaporábban vesszük a levegőt, erősebben dobog a szívünk, kiszárad a torkunk.

Hogyan hat ránk a stressz?
Vannak, akik az izgalomtól jobban teljesítenek, növekszik koncentrációjuk, optimális szorongás serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat és segít a koncentrálásban. A túlzott feszültség éppen ellenkezőleg hat, teljesítményük csökken vagy teljesen leblokkol. A szorongás ebben az esetben gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy csökkentsd a stresszt, segíts magadon!

A Bach-virágokesszenciák nagy segítséget tudnak nyújtani ebben az időszakban:

Folyamatosan visszatérő gondolataid miatt képtelen vagy figyelni, éjszaka a tételsoron jár az agyad, fejben lejátszod a vizsgát, nem tudsz aludni: Fehérvadgeszrenye rügy/White Chestnut

Kimerült, fáradt vagy, mert túlterhelted magad, nem bírod a rád nehezedő feladatot és a felelősség súlyát: Szilfa/Elm

Ha attól félsz, hogy az erős nyomás hatására elveszíted az önuralmat: Cseresznyeszilva/Cherry Plum

Annyira kimerült vagy, hogy minden apró ingerre ugrasz, türelmetlen vagy és nyugtalan, úgy érzed állandóan kiesel a ritmusból, kapkodsz: Nebáncsvirág/Impatiens

Folyton ugyanazokat a hibákat követed el: Vagdgesztenyerügy/Chestnut Bud

Fizikailag és szellemileg elfáradtál, gyengének érzed magad: Olajfa/Olive

Ha a fáradtság mellé rossz hangulat, levertség társul: Vadrepce/Mustard, Tárnics/Gentain

Félelemmel vagy teli a vizsga miatt: Bohócvirág/Mimulus

Nagyon erős félelem esetén, ha szinte pánik, rémület lesz urrá rajtad: Napvirág/Rock Rose

Ha nem bízol magadban, a tudásodban: Vörösfenyő/Larch

Ha belső nyugtalanságodat humoros álarc mögé rejted: Apróbojtorján/Agrimony

Korábbi rossz jegy, bukás kudarca miatt: Tárnics/Gentain, Sülzalnót/Gorse, Ernyős madártej/Star of Bethlehem

Mindenki nyugodjon le - vizsgadrukk leküzdése

Stresszoldó kineziológiai gyakorlat:

Vízivás: A szervezet valamennyi elektromos és kémiai folyamata vizet igényel, szervezetünk kb. 70%-a víz. Testsúly 10kg-ként 2dl vízre van szüksége egy egészséges, stresszmentes testnek, ellenkező esetben a duplájára.

Hatása: Segíti az elektromos és kémiai reakciók lefolyását az agyban és az idegrendszerben. Az információkat hatékonyabban tudjuk tárolni és lehívni. Javul a koncentráció, magasabb lesz az energiaszintünk, enyhülnek a neurológikus lekapcsolás tünetei, lazább lesz a kommunikáció, szociális képességeink javulnak, nő a figyelem, a koncentráció.

Keresztirányú és homolaterális mozgás végzése felváltva: 6 pár keresztbelendítés, majd 6 pár azonos oldali lendítést végez, majd újra 6 pár keresztbelendítés.

Hatása: Mindkét agyfélteke jobban, ill. összehangoltabban dolgozik, jobban megy az írás, az olvasás, és a mozgás is összerendezettebb. Újra a kiegyensúlyozottak, egységben lévőnek érezzük magunkat. A testi feszültségeket oldhatjuk fel ezzel a gyakorlattal, a két agyfélteke integrálásával megnövelhetjük szellemi teljesítőképességünket.

Bekapcsológyakorlat:
• köldök + vese 27 masszírozása 1 percig, majd kézcserével is végezd el
• köldök + farkcsont, majd kézcserével is végezd el
• köldök + orr alatt és száj alattmasszírozzuk 1 percig, majd kézcserével is végezd el.

vese 27: kulcscsontpont, azon a helyen, ahol a mellcsont, a kulcscsont és az első borda összeér található egy kis bemélyedés, mindkét oldalon.

Hatása: az információ az agyban a megfelelő helyre kerül (jobb testfélből bal agyféltekébe és fordítva). Segít az összpontosításban, világosabban menjen a gondolkodás, valamint segít abban, hogy frissebben vágjon bele a következő feladatba.

Itt találsz még több stresszoldó technikált.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

Bach esszenciák – Bizonytalanság csoport

A virágterápia a természetgyógyászathoz hasonlóan a természet-gyógyító erején alapul. Mint a természetgyógyászatban a gyógynövények, a virágok szintén rendkívül hatásos gyógyító erővel rendelkeznek. A virágterápia jótékony hatásában bárki részesülhet.

Amikor már egy ideje gyakorlod a virágterápiát, látni, érezni fogod, hogy minden egyes virágnak más és más energiája van. Ebben a postban azokat a virágesszenciákat szeretném bemutatni, melyek a bizonytalanság érzetünk mérséklésében nyújthatnak nagy segítséget.

„A bizonytalanság az önbizalom és a céltudatosság fejlesztésével haladható meg: az ember megérti, hogyan kell tétovázás és ingadozás helyett döntéseket hozni, és végre is hajtani azokat. A cselekvésből származó hibák elkövetése sokkal jobb, mint ha a bizonytalanságból származó passzivitás miatt elszalasztja lehetőségeit.” Edward Bach

E csoportba tartozó virágok, eszenciák.

Szikárka – Sclerantus - az egyensúly virága

A bizonytalanság a döntésekben, a véleményalkotásban jelenik meg. Általában ellentétes gondolatok miatt két dolog, még két apróság miatt sem vagy képes dönteni? Határozatlanság és a rossz döntésektől való félelem jellemez, s attól tarthatsz, hogy elszalasztatsz egy olyan lehetőséget, amiről később kiderülhet, hogy az mégiscsak jó lett volna. Fontos megteremteni a testi, lelki és szellemi kiegyensúlyozottságot, mérsékelve a kicsapongásokat és jelentősen csökkentve az ingadozásokat. Segít, hogy az elkezdett dolgokat következetesen végig vidd és befejezd.

Megerősítések
SZILÁRDAN ÁLLOK!
TUDOM AMIT AKAROK!
DÖNTÖK!

Rozsnok – Wild Oat – Az elhivatottság virága

A Rozsnok a tiszta gondolkodás és az önmegvalósítás szere. Hosszabb időn át szedve helyreállítja a belső rendet és egyfajta észrevétlen megismerési folyamat révén rányitja az ember szemét önmagára és valódi belső igényeire. Világosságot és határozottságot ad, segít megtalálni a személyes elhivatottságot, nélkülözhetetlen krízisek idején, segít a hivatás vagy partner kiválasztásában, az élet újrakezdésében. Legyőzi az elégedetlenségből vagy belső homályosságból fakadó depressziót, ill. betegségeket. Hiányzó cél vagy elképzelés esetén is használható.

Megerősítések
„LÁTOM A DOLGOK ÉRTELMÉT”
„KÖVETEM A CÉLOMAT”
„MEGELÉGEDETT VAGYOK”

Bach esszenciák - Bizonytalanság csoport

Kékgyökér – Cerato - Az intuíció virága

Szedjük össze a bátorságunkat, és adjunk egy esélyt a megérzéseinknek. Ha döntenünk kell, mindig kérdezzük meg magunkat is! Ez akkor sikerül a legjobban, ha leülünk, becsukjuk a szemünket, és elképzeljük a meghozandó döntés következményeit. Utána próbáljunk visszaemlékezni, hogyan éreztük közben magunkat. A jó érzés azt jelenti: rendben van, a rossz azt: inkább hagyjuk. A kékgyökér mindig segíteni fog bennünket. Döntésről döntésre biztosabbá válunk, és meg fogunk lepődni, milyen jó tanácsokat ad a belső hangunk.

Megerősítések
„BÍZOM MAGAMBAN”
„FIGYELEK ELSŐ MEGÉRZÉSEIMRE”
„MAGAM DÖNTÖK”

Gyertyán – Hornbeam - A kimerült lélek virága

A Gyertyán a mindennapi életben való boldogulás szere. A kudarctól való félelem ellen hat, serkenti az egészséges teljesítési vágyat, vállalkozó kedvet és önbizalmat ad. Megakadályozza, hogy az ember a túlhajszoltság érzése miatt betegségbe meneküljön. Gyertyán virágeszencia segíthet leküzdeni a kezdeti gyengeséget, hogy gyorsan megragadhassuk a feladatainkat. Újra hozzásegít a szellemi frissességhez és világossághoz. Ahhoz, hogy legyőzzük a bénító restséget, és kiszabaduljunk az egyoldalú, rutinszerű hétköznapokból, eljárhatunk például tanfolyamokra vagy rendezvényekre, melyek elősegítik a szellemi és testi aktivitásainkat.

Megerősítések
„FRISSNEK ÉRZEM MAGAM”
„LENDÜLETBEN VAGYOK”
„SZÍVESEN DOLGOZOM”

Tárnics – Gentian – A hit virága

Ha ki szeretnénk szállni negatív „programunkból”, szedjük az őszi tárnics virágesszenciát, még akkor is, ha igazi pesszimistaként nem várjuk, hogy bármi értelme is legyen. Az őszi tárnics támogatni fogja a gondolkodásunk pozitív részét, és élesíti a látásunkat, mindazokra a szép dolgokra, melyek a mi életünkben is naponta megtörténnek. A megrögzült pesszimisták foglalkozzanak emellett a pozitív gondolkodás világával! Az optimizmus egy bizonyos pontig megtanulható! A pesszimizmus krónikus állapota mellett mindig vannak aktuális helyzetek, amikor csüggedtnek és kedvetlennek érezzük magunkat, például betegségek, vizsgák, válások esetén. Az őszi tárnics ilyenkor is segíthet, hogy ezeket a helyzeteket bátorsággal és bizalommal legyőzzük.

Megerősítések
„BIZAKODÓ VAGYOK”
„POZITíV VAGYOK”
„HISZEM, HOGY MINDEN JÓL ALAKUL”

Sülzanó – Gorse - A remény virága

A sülzanó a reménytelenség ellenszere. Aktivizálja az élni akarást, segít abban, hogy az ember a csalódások és veszteségek közepette is pozitív  hozzáállást vehessen fel. Súlyos, reménytelennek tűnő betegségek esetén használata fordulatot hozhat. Különösen fontos a rákterápiában, a lelki oldalról történő kiegészítő módszerként, mivel a gyógyíthatatlan rák ( ami egyébként viszonylag ritka) gyakran annak a jele, hogy a szervezet feladta a harcot a betegséget kiváltó okkal szemben.

Megerősítések
„EGYENES VAGYOK”
„TELVE VAGYOK REMÉNNYEL”
„ÚJ LEHETŐSÉGEKET LÁTOK"

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

 

Allergia - avagy a sértődött lélek kiáltása

Manapság sok ember szenved allergiás tünetektől, azt is lehet mondani, hogy az allergia népbetegség. Mi lehet ennek az oka? Egyáltalán mi is az az allergia? Az allergia pszichés üzenet az egyén számára. A test oldaláról nézve az allergia az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos külső hatásokra. Az allergént az immunrendszer veszélyesnek ismeri fel és hevesen reagál rá. Az allergia érzelmi okait tekintve az allergiát mindig valamivel szembeni frusztráció, ingerlékenység okozza. Az allergiás ember azt érzi és gondolja magáról, hogy nincs harmóniában saját személyes értékeivel. Vágyik a figyelemre, szeretetre és a segítségre, megpróbálja felhívni magára a figyelmet. Az allergia egy belső elutasítást kiváltó konfliktusra hívja fel a figyelmet, azaz azért allergiás az illető, mert nem fogadja el élete egy részét, és ez a tudat alatti ellenállás önmagával szemben igen erőteljes.

Kurt Tepperwein így ír az allergia hátteréről:
"- az allergiás beteg öntudatlanul hadakozik az élet bizonyos részterületei ellen, s minthogy agresszióját lelki téren már elfojtotta, a harc, szimbolikus értelemben, a test szintjére helyeződik át, az agresszió itt vezetődik le. Az agresszió mindig szorosan összekapcsolódik a félelemmel. Az ember az ellen hadakozik, amitől fél, következésképp a szóban forgó allergén pontosan elárulja, az élet mely területe kelt akkora félelmet a betegben, hogy szenvedélyesen harcolnia kell ellene."

Allergia egyes típusainak szimbolikus jelentése:

Por: Akinek porallergiája van az az életének bizonyos részeit " mocskosnak" éli meg. Az élet "sötét" oldalának az elfogadásával vannak gondjai.

Virágpor: Aki ettől az allergiától szenved az nehezen vagy egyáltalán nem tud nemet mondani. Olyan dolgkat is megtesz másoknak, amihez egyáltalán nincs kedve, csakhogy örömet okozzon másoknak. Ez az ember nehezen találja a helyét a világban.

Állatszőr: Kutya: Ebben az esetben az ösztönös agresszivítás áll a középpontban.
Macska: A gyengédségre vágyó embereknél jelenik ez meg. Ezen emberek elfojtják az intimitás iránti igényüket.

Darázs és méhcsípés: Azok, akik úgy érzik, hogy a környezetük kritizálják őket, mintha folyamatosan "csípkelődnének" velük. Ezeket a kritikákat támadásnak élik meg, nincs önbizalmuk, nem mernek kiállni magukért.

Liszt- és tejallergia:
Tej: Az édesanyjukkal való kapcsolattal hozható összefüggésbe. A saját édesanyával, a bennük élő anyai részükkel, vagy a saját anyaságukkal kapcsolatos sérülések állhatnak ennek a hátterében.
Liszt: Az édesapjukkal állhatnak valamilyen konfliktushelyzetben. Attól tartanak, hogy az édesapja nem szereti őt, nem fogadja el.

Allergia - avagy a sértődött lélek kiáltása

Az alábbi kérdéseket érdemes feltenni magadnak:

  • Mi az, amire allergiás vagyok?
  • Ki/Mi az, aki/ami irritál az életemben?
  • Ki/Mi az az életemben akire/amire túlérzékeny vagyok?
  • Mennyire akarok megfelelni másoknak?
  • Mi az ami bennünk heves reakciót vált ki?

Bach-virágokkal az allergia ellen:

Ha nem tudod kontrollálni az allergiás reakcióid javaslom a Cseresznyeszilva/ Cherry Plum virágát, mely a Magyal/Holly esszenciájával kombinálva segít, ha nagyon hevesek a reakciók és nem tudsz ezekkel mit kezdeni. Amennyiben úgy érzed túlreagálsz dolgokat a Vasfű/Vervain a megfelelő választás. Annak érdekében, hogy ne légy annyira intoleráns és a kritikusa hozzáállásod is változzon a Bükk/Beech lehet a megfelelő gyógyír. Irritáció leküzdésére, türelmetlenségre a Nebáncsvirág/Impatiens a tökéletes választás. Testi-lelki tisztulás esetén a Vadalma/Crab Apple, megbolondítva egy kis Fehérvirágú vadgesztenye/White Chestnut esszenciával csökkentve általa a visszatérő tünetek megjelenését. A Dió/Walnut a külső hatásokra való nagyfokú érzékenység, valamint az új helyzethez való alkalmazkodás esetén nyújt segítséget. Konfliktuskerülés esetén az Apróbojtorján/Agrimony a jó választás, ha azzal van a gond, hogy nem tudsz nemet mondani, és amiatt saját igényeidet hanyagolod el a Kisezerjófű/Centaury megtanít arra, hogy a saját igényeid kerüljenek előtérbe és végül a Vörösfenyő/Lacrh segít abban, ha úgy érzed folyamatosan piszkálnak és nincs önbizalmad, hogy kiállj magadét.

Töltsd ki az ingyenes Bach-virág tesztet! Kitöltöm

Anyának lenni

A mai társadalom egyik hibája az, hogy összemossa a nemi szerepeket a nevelésben, így pedig összezavarja a gyereket. A szülők egymás közti kapcsolata, illetve a szülőkkel való kapcsolatunk teremti meg a színpadot az életben az összes többi kapcsolatunk számára. Amit láttunk, vagy bármilyen más módon érzékeltünk, és ahogyan mindezt interpretáltuk, az kihat a társas kapcsolatok minden területére, tehát a barátságokra, munkahelyi viszonyokra, párkapcsolatokra stb.

Életünk nagy döntése, hogy hagyjuk-e magunkat egy csökkentett életre korlátozni, hiszen ha a szüleinket és ezen keresztül magát az életet nem tudjuk teljesen elfogadni, akkor számunkra a létezés korlátozottá válik. Nem tud kibontakozni előttünk a lehetőségek bőséges tárháza. Ezáltal gyakran saját életünk továbbadása is nehézzé vagy lehetetlenné válik. Dolgoznunk kell tehát azon, hogy igent tudjunk mondani az életre, illetve hogy a szüleinkkel és más családtagjainkkal meglévő egészségtelen sorsösszefonódásainkat feloldjuk. Váljunk szabaddá a saját sorsunk számára azáltal, hogy felszabadítjuk tudatalattinkat azoktól a mintáktól, amelyek kora gyermekkorban rögzültek, és megkötnek minket!

A nők esetében az anyai minták fontossága kiemelkedő. Sok olyan sérülést, blokkot, rezgést hordozunk magunkban, amit „elszenvedünk”, de valójában nem is biztos, hogy a miénk; nagyanyáink, ükanyáink hozták be a családba.

Az anyaság egy fájdalmasan csodálatos dolog, ami a fogantatástól a sírig tart. És csupa-csupa könny. Könnyek az örömtől, a boldogságtól, a meghatottságtól, a büszkeségtől, a változástól, az aggódástól, az együttérzéstől, a lelkiismeret furdalástól, hogy valamit elrontottunk, rosszul csináltunk, a kimerültségtől, a tehetetlen dühtől, a bizonytalanságtól…

Anyának lenni

Legnagyobb kincs, amit adhatunk gyermekünknek, a szeretet és a figyelem! A biztonság érzése, hogy bármikor, bármiben számíthat ránk, hogy kiállunk mellette, és nem hagyjuk magára, amikor ő még nem érett egy élethelyzet megoldására. Mint egy anyatigris védelmezzük ha kell, és ha kell, elengedjük a kezét. Elég nehéz eldönteni, hogy mikor kell közbelépni, meddig kell hagyni egyedül küzdeni, és látni a kis harcait, amikor anyai szíved vele sír, mert látod, hogy fáj a lelke, mert megbántották, igazságtalanok vele, és nem tudod mindentől megóvni, és valójában nem is akarod, mert nem lehet, mert akkor nem képes tanulni, fejlődni, mert tudod, hogy vannak dolgok, amiket át kell élni.

A gyerekekhez szeretet kell, sok-sok türelem, megértés, következetesség, ami szerintem megmutatja az egyensúlyt az engedékenység és a szigor között. Egyiket sem szabad túlzásba vinni. De megérzéseinkkel, empátiánkkal, gyengédségünkkel, harmóniára való törekvésünkkel tesszük emberibbé a világunkat. Valljuk be, anyának lenni nem könnyű. Helyt állni minden helyzetben, megfelelni kötelezettségeinknek, feladatainknak, önmagunkkal szemben támasztott elvárásainknak, azonban nem hiába voltak nők a családi tűzhely őrzői. Képesek vagyunk arra, hogy megszépítsük a jelent, hogy az élettelent élővé varázsoljuk, hogy pulzáljon körülöttünk az élet.

7 + 1 tipp a testi, lelki megújulásra

Korunk előre haladtával egyre tudatosabbá válunk és egészségünk szerepe is felértékelődik. Ami korábban természetes volt, 30 fölött életfeladatunkká válik: egészségesnek kell maradnunk! Bensőnk kúraszerű kezelése tehát elengedhetetlen. A kúraszerű kelezéseket érdemes úgy felfogni, mint egy alkalmat arra, hogy tegyünk valami jót magunkért, hogy megőrizzük egészségünket, vitalitásunkat.

1. Irány a szabadba! Sportoljunk vagy csak sétáljunk nagyot.

Tavasszal minden újraéled, így ne legyünk restek! Ne az ablak túloldaláról éljük meg az újjászületést, hanem igyekezzünk minél többet kinn lenni a jó levegőn. Budapest környékén is rengeteg kirándulási lehetőség van, akár pattanjunk biciklire és úgy vegyük nyakunkba a várost.  A sportos életmód segíthet karbantartani testünket, lelkünket még akkor is, ha telik az idő felettünk.

2. Gyűjtsünk mi magunk a természet kincseit!

Ha mégis messzebb merészkednénk a hegyekbe, akkor a hazai ökológiai adottságoknak köszönhetően, melyek kedveznek a speciális hatóanyagok kialakulásának, kiváló minőségű gyógyfüveket gyűjthetünk. Előtte érdemes tájékozódni, hogy melyik növénynek mely részét mikor és hogyan kell gyűjteni. Utána pedig a biztonság kedvéért, vizsgáltassuk be szakértővel! A tavaszi időszakban terem a csalán, galagonya, lándzsás útifű, medvehagyma.

3. Aludj el naponta 22.30-ig!

A késő éjszakába nyúló munka miatt nem tudja a szervezeted kipihenni magát. Nagyon fontos tehát, hogy a szervezeted mindig regenerálni tudja magát, ehhez pedig elengedhetetlen a nyugodt alvás. Akinek nehezebben megy a korai fekvés, kísérletezzen akár illóolajokkal, aromapárnákkal. Ezekben a töltetként szolgáló PES golyócskák közé aromaterápiás párnákat rejtenek citromfűvel (nyugtató és görcsoldó hatású), borsmentával (ez légzésjavító és fájdalomcsillapító), kamillával vagy az idegnyugtató hatású levendulával. A párnácskák az éjszaka folyamán kifejtik jótékony hatásukat, így alvás közben gyógyulhatunk.

7+ 1 tipp a testi, lelki megújulásra

4. Étkezz egészségesen és rendszeresen! 

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással elkerülhetőek a betegségek. A helytelen táplálkozás fokozza a stresszt. Stressz-csökkentő ételek, italok: hüvelyes zöldség, bab, borsó, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabona, spenót, hal, zöld tea, tiszta víz.

5. Hobby

Csinálj olyasmit, amiben örömöd leled! A stressz oldásának egyik legegyszerűbb módszere az, amikor elmélyülhetsz abban, amiben örömödet leled.

6. Elfogadás!

Fogadjuk el saját határainkat, s legyünk higgadtabbak és türelmesek önmagunkkal szemben. Önmagunk elfogadásának hatására, a környezetünké is könnyedebben fog menni. Mindig akad ugyanis valaki, aki valamit jobban fog tudni nálunk, fogadjuk ezt alázattal, s inkább örüljünk, hogy együtt többre jutunk.

7. Szép élmények újbóli megélése!

A nap végén idézzük fel a nap örömteli eseményeit, ha van rá módunk osszuk meg szeretteinkkel. Ha lehet tervezzünk hétvégére – esetleg néha egy hétköznap estére is – ahol együtt élhetünk meg valami szépet. Ezek az élmények nemcsak a jó közérzetet segítik, de a baráti és családi szálakat is erősítik.

+ 1 NEM!

Tanuljunk meg nemet mondani, azért hogy legyen időnk kikapcsolódni! Ne feledjük: adni csak abból lehet, ami van. Ha túlzsúfoljuk napjaink, másokért élünk és nem töltekezünk, akkor előbb-utóbb senkinek nem tudunk adni, sőt mi magunk is segítségre szorulhatunk.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Pofonegyszerű gyakorlatok a jó közérzetért

Az amerikai pszichológusok szerint is a betegségek 60-70 százaléka feszültség, stressz hatására jelentkezik. A stressz legtöbbször válaszreakció a tehetetlenségre és kudarcra. Születésünktől kezdve állandóan változik a belső és külső környezetünk, s a folyamatos változástól feszültek leszünk. A test és az agy memóriájában minden tapasztalat mélyen benne van. Agyunk hatalmas komputerként tárolja az információkat.

A kineziológia a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szól. Ez határozza meg ugyanis egészségünket, betegségeinket, érzelmeinket, pszichénket, közérzetünket, életünk fényét, életpályánkat. A mozgás javítja érintkezésünket magunkkal és környezetünkkel. Önállóbbá és függetlenebbé válunk és képesek leszünk segíteni önmagunkon. Mindegy hogyan élünk, mit gondolunk, mit teszünk testünkkel, a mozgástudat a lehető legjobbat hozza ki belőlünk. Az önálló akaratlan mozgástudat egyenlővé válhat a velünk született öngyógyító reflexel, mely folyamatosan azon munkálkodik, hogy életben tartson bennünket.

A mozgásrendszerünk kiegyensúlyozása ezért is nagyon fontos. A keresztező mozgás például egy olyan gyakorlat, mellyel helyreállíthatjuk a mozgásrendszer egyensúlyát. Eme mozgás segítségével egyre inkább képesek leszünk jobban kihasználni teljes potenciálunkat – testi és szellemi lehetőségeinket. Nem csak egyszerű, de annál hatékonyabb a mozgásrendszer fájdalmas feszüléseinek feloldásához vagy megelőzéséhez és a szellemi képességeinket is fokozza. Ez az egyszerű mozgás testünk természetes mozgásmintáját követi, amit már csecsemő korunkban elsajátítunk a kúszó-mászó korszakunkban. Ha járunk, úszunk is általában a jobb lábunk és a bal kezünk, majd a bal lábunk és a jobb kezünk van elöl.

Az egyszerű keresztező mozgást gyakorolhatjuk otthon kinyújtott lábbal és karral, vagy a szabadban lendületes ritmusban haladva az ellentétes oldali karunk és lábunkat mozgatva.

Pofonegyszerű gyakorlatok a jó közérzetért

Az agyunk és testünk összehangolása mellett idegrendszerünk erősítésére is találunk kiváló gyakorlatokat a kineziológia tárházban, melyek otthon is végezhetőek. A központi idegrendszer nyugtatására szolgál a következő korrekciós gyakorlat, mely mindemellett, fejleszti intuíciós és koncentrációs képességeinket, növeli a szellemi frissességet.

Jobb tenyerünket helyezzük a farkcsont feletti területre, másik kezünk mutató és középső ujját pedig helyezzük a felső ajkunk fölé. Használjuk vizuális készségünket és egy nagy belégzéssel képzeljük el, ahogy a belélegzett energiát hátul a farkcsontunktól a fejen keresztül az orr alattig a test középvonalában a felső ajakig visszük, majd kilégzéssel leengedjük az energiát. Háromszor végezzük el, arra ügyeljünk, hogy mindig felfele, azaz belégzéssel fejezzük be a gyakorlatsort. Ismételjük meg kézcserével is.

Most helyezzük a jobb tenyerünket a szeméremcsont feletti területre a másik kezünk mutató és középső ujját pedig helyezzük a alsó ajkunk fölé. Használjuk vizuális készségünket és egy nagy belégzéssel képzeljük el, ahogy a belélegzett energiát elől a szeméremcsonttól az alsó ajakig visszük, majd kilégzéssel leengedjük az energiát. Háromszor végezzük el, arra ügyeljünk, hogy mindig felfele, azaz belégzéssel fejezzük be a gyakorlatsort. Ismételjük meg kézcserével is. Naponta végezzük el a gyakorlatot, egy héten keresztül, stresszes élethelyzetekben.

A központi idegrendszer lazítására szolgál a következő korrekció is, mely növeli a figyelési és olvasási képességet, így tinédzser korú gyermekeinknek is kiváló, mert az energiaszintet is növeli azáltal, hogy koponyacsontok ritmikus mozgását is egyensúlyozza. A gyakorlat ráadásul pofon egyszerű. Mindkét kezünket helyezzük a köldökünkön egymásra és végezzünk lassú kilégzést, közben pedig számoljunk háromig. Ugyanennyi ideig tartsunk szünetet, majd szintén ebben az ütemben belégzés, szünet. Fokozatossan nyújtsuk a kilégzés idejét, s így a többit is, de egy körön belül a kilégzés, szünet, belégzés, szünet mindig ugyanannyi ideig tartson.

Ha mindennap szeretnénk tenni valami jót testi és lelki közérzetünk érdekében, akkor a fenti kis gyakorlatokkal gondoskodhatunk róla, hogy a stressz hatása ellenére megőrizzük vagy hamar visszanyerjük egyensúlyunkat.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

Ne hagyd, hogy belőled éljenek - Energetikai védelem

A testünket egy ún. energiatér veszi körül, mely a fizikai test számára nyújt védelmet a külső negatív behatások ellen, melyek lehetnek fizikai, érzelmi, szellemi és egyéb behatások.

Amennyiben ez az energiaburok megfelelően működik egyensúlyban, harmóniában, egységben és biztonásgban érezzük magunkat. Nem billentenek ki a külső negatív hatások (pl. panaszkodó kolléga). Megfelelően tudunk kapcsolódni önmagunkhoz és a külvilághoz egyaránt. Energiával teliek és lelkesek vagyunk, és képesnek érezzük magunkat arra, hogy megvalósítsuk mindazt, amit szeretnénk.

Mi van akkor ha ez a burok legyengült, nem megfelelően működik?

Amennyiben ez az energiaburok sérült, legyengült úgy érzehetjük, hogy kibillentünk az egyensúlyi állapotunkból, nincs megfelelő energiánk. Fáradtnak, kimerültnek, idegesnek, ingerlékenynek, türelmetlennek érezhetjük magunkat. Azt érezhetjük nem sikerülnek a dolgaink, nehezen mennek a feladataink elvégzése, befejezése.

Mi az, ami miatt legyengülhet ez az energiaburok?

  • Nem megfelelő emberek társaságában töltött túl sok idő (negatív, állandóan csak panasztkodó, önmagát sajnáltató emberek)
  • Nem megfelelő munkahelyen, munkahelyi légkörben töltött idő
  • Lelkileg, érzelmileg megterhelő ügyek intézése
  • Negatív gondolatok, negatív hozzáállás önmagunkhoz, a dolgokhoz, feladatokhoz
  • Állandó negatív információk ( média, internet, folyóirat) befogadása

Ne hagyd, hogy belőled éljenek - Energetikai védelem

Az alábbi gyakorlattal erősitheted az energiaburkot:

Helyezkedj el ülő vagy fekvő helyzetbe. A lábaid ne tedd keresztbe. Ha ülsz, akkor a talpaid legyenek a talajon. Tedd az egyik tenyered a homlokodra, másikat a köldöködre, hunyd be a szemed, végy egy mély levegőt az orrodon keresztül és a szádon át szép lassan fújd ki.

Képzelj el egy a testedet körülvevő energiaburkot, ami a tested körül - fejed felett, lábad alatt, jobb és bal oldaladon, elől és hátul is érzékelhető -, mint egy buborék jelenik meg. Figyelj arra, hogy minimum 1,5 méteres, egységes - ne legyen benne szakadás, rés-, kellemes színű legyen. Most lásd és érzed, hogy ez a burok a te védőburkod. Minden ami negatívan hat rád nem engedi át a burok, viszont minden, ami pozitív hatással van rád átjut a burkon és feltölt téged.

A végén mondd magadban az alábbiakat:

Biztonságban vagyok!

Egységben vagyok!

Erős vagyok!

Harmónikus vagyok!

Kiegyensúlyozott vagyok!

Amikor elkészültél anélkül, hogy kinyitnád a szemeidet, végy egy nagy levegőt az orrodon keresztül, a szádon fújd ki és cseréld meg a kezeidet. Ha eddig a jobb tenyered volt a homlokodon és a bal a köldöködön, akkor most a bal kezedet helyzed a homlokodra és a jobb tenyered a köldöködre és ismételd meg a fent leírtalak újra.

Az alábbi gyakorlatot naponta többször is elvégezheted, akár reggel mielőtt indul a napod és este a nap lezárásaként.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

Bach esszenciák – félelem csoport

A természet csodálatos ajándéka a virágok gyógyító hatása is. A virágok is különböző személyiségekkel rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak fizikai és érzelmi kiegyensúlyozottságunkhoz. A virágterápia nem más, mint a különböző virágok felhasználása – megjelenésük, illatuk, esszenciájuk, színük és energiaszintjük figyelembevételével – különböző igényekre, célokra.

Bach a 38 esszenciát 7 fő csoportba sorolta, ezeket szeretném bemutatni további, virágeszenciákkal foglalkozó postjaimban. Elsőként a félelem csoportjába tartozó virágeszenciákkal foglalkozunk.

A félelmeket számtalan módon csoportosíthatjuk, Edward Bach nézőpontja szerint viszont:

„ A valóságban a félelemnek nincs helye az emberiség természetes birodalmában, mivel a bennünk lakó isteni szikra, valódi önmagunk legyőzhetetlen és halhatatlan.”

E csoportba tartozó virágok, eszenciák.

Bohócvirág – Mimulus – „A bátorság virága”

Jellemző, hogy az ember tudja mitől fél, és tart is az általa rossznak vélt dolgok bekövetkeztétől. A bohócvirághoz tartozik az összes olyan félelem, amelyet konkrétan meg lehet határozni – például tárgyaktól, állatoktól, bizonyos emberektől vagy szituációktól. Segítségével bátorsággal és hittel tudunk szembenézni a félelmetesnek tűnő eseményekkel. Képes leszel bátran élni az életed; bár félelmek, kételyek mindig lesznek bennünk, de nem adsz nekik teret és nem hagyod, hogy letérítsenek utadról. Képessé tesz túllépni a szorongó helyzeteken, megismered korlátaid és megfelelő higgadtsággal és humorral nézel szembe nehézségeiddel.

Megerősítések
Bátor vagyok!
Belevágok!
Előrelépek!

Vörös vadgesztenye – Red Chesnut – Az önállóság virága

Ha az ember leginkább attól fél, hogy szeretteivel történik valami baj. Ez a félelem általában felerősödik, ha a szeretett személy távol van és úgy érzünk nem tudjuk őt megvédeni a rá leselkedő „veszélytől”. Nehézséget okoz a leválás, érzelmileg rendkívüli módon belefolysz mások életébe, jobban ismerni véled az ő érzéseiket, mint a sajátodat. Az eszencia használata során képessé tesz a másik személyt a sorsára bízni, és a gondviselésbe vetett bizalmad révén nem avatkozol bele az életébe. Igazi humanitáriussá tesz, nem fogsz aggodalmaskodni, hanem együttérzésedet inkább tettekben fejezed ki, cselekszel.

Megerősítések
Önmagam vagyok!
Önmagam maradok!
Én én vagyok, te te vagy!

Rezgőnyár – Aspen – A sejtelem virága

Erre az állapotra a nem meghatározható félelmek jellemzők. Az ember nem tudja mitől is fél igazán, de sötét előérzetek, szorongások, baljóslatú sejtelmek kínozzák. Túl érzékeny vagy a negatív energiákra, rezgésekre, esetleg rémálmok is kísértenek. A rezgőnyár segítségével képesek leszünk hinni abban, hogy biztonságban és védelemben vagyunk, nincs okunk aggodalomra. Képesé tesz a tudattalanból feltörő gondolatok és érzelmek tudatosítására és azok jelen körülményeidhez való igazítására.

Megerősítések
Vigyáznak Rám!
Nyitott vagyok!
Erős vagyok!

Bach esszenciák - félelem csoport

Napvirág – Rock Rose – A pánik virága

Ebben az állapotban sokkal inkább a félelem erőssége a meghatározó. Napvirág állapotban az ember óriási veszélyben érzi magát, pánikba esik, retteg, de előfordulhat halálfélelem is. Cselekvőképessége és gondolkodása is blokkolódhat, ideges és logikus gondolkodásra képtelen. Az eszencia használatával hősiességet kifejlesztve bátran képesek leszünk szembenézni a ránk törő félelmekkel és megtanuljuk őket uralni. Csökkenti a rémületet, belső békét és nyugalmat teremt, megerősítve ezzel a bátorság erényét. A cseppek használata során célként tűzhetjük ki a krónikus szorongás gyógyítását, idegrendszerünk megerősítését és ennek eredményeképp szervezetünk egészségének stabilizálását.

Megerősítések
Túljutok rajta!
Tudom, hogy menni fog!
Átlátom a helyzetet!

Cseresznyeszilva – Cherry Plum – A higgadtság virága

Ha az ember folyamatos belső feszültségben van, az önmaga feletti uralom elveszítésétől fél, attól, hogy olyat tesz, amit később megbánna. Fél, hogy elveszti a kontrollt az események felett. A gondok megoldása a feszültséget kiváltó ok megszüntetése, amelyhez mindenképp érdemes külső segítséget igénybe venni, akár egy kineziológus személyében. Az eszencia segít a higgadtság erényének kialakításában, és a feszültségek levezetésében.

Megerősítések
Bátor vagyok!
Nyitott vagyok!
Hagyom áramlani, ami áramlani akar!

A virágterápia kreatív művészetté varázsolja a gyógyítást, ahány virág annyi féle virágterpáia. Ha bizonyos helyzetekre szeretnéd alkalmazni a virágterápiát, első körben mindenképp keress fel egy Bach-virágterápiával foglalkozó szakembert, aki segít kiválasztani a számodra legideálisabb energiát hordozó virágokat.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm