KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Rejtett boldogtalanságunk tükrében

2018. október 11. - Kőszegi Zsuzsanna

A család egy élő nyitott rendszer, mely működése során állandó egyensúlyra törekszik. Az egyensúly minősége lehet egészséges és megbomlott. A megbomlott patológiás egyensúlynál a család diszfunkcionálisan működik. Ilyen lehet valamely családtag pszichés vagy akár szomatikus megbetegedése, ill. valamilyen működési zavar a családban. Rendszerszemléleti megközelítésben a legkülönbözőbb lelki zavarok, pl. szorongás, depresszió, drog- fogyasztás, a gyermek magatartászavara, vagy valamely családtag lelki hátterű testi megbetegedése a rendszer megbomlott egyensúlyi állapotának jelzője, mely ugyanakkor a már kórossá vált egyensúlyi állapotban segíti a rendszert a fennmaradásban.

Bármilyen élethelyzetbe is csöppenünk felnőttként, a gyerekkorunkban elsajátított, zsigerileg belénk égett, készen kapott működésmódok jutnak először eszünkbe, ezek a leghozzáférhetőbbek az elménkben, ezek tűnnek természetesnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül ezeket is fogjuk használni. Szülőként felelősségünk és feladatunk, hogy rostáljuk a saját elvárásainkat, és azokat közvetítsük a gyermekek irányába, amik tényleg fontosak, amik szerintünk építőek, amik például nekünk segítettek az életutunkon. Ezeket viszont valóban érdemes közvetíteni, hiszen a gyereket gazdagítja, ha nem csak feltétel nélküli szeretetet, hanem elvárásokat is kap.

Nem kell azonban feladni és hátratett kézzel nézni, ahogy a készen kapott mintáink uralják a sorsunkat. Van mit tennünk az életünkért, de érdemes rákészülni: kemény meló lesz.  Ez a munka azonban gyakran nagyon is megéri. Ha képesek vagyunk változtatni a belénk égett mintáinkon, azzal megszabadulhatunk függőségeinktől, az örökös párkapcsolati perpatvartól, megszakíthatjuk a generációk óta tartó bántalmazást, családi boldogtalanságot, vagy éppen segíthetünk magunkon az elhízásból való kilábalásból. A szülők által hordozott trauma tehát ösztönösen, a szülők által tudattalanul továbbadott mintákon, érzelmi reakciókon és diszfunkcionális sémákon keresztül épül be a gyermekek lelki világába, akiknél ezek ugyanolyan mértékű komplikációkat okozhatnak életük bármely szakaszában, mint ahogy szüleik esetében is okoztak.

Rejtett boldogtalanságunk tükrében

De bárhogy is, ha figyelünk és tudatosítjuk a családi mintáinkat, ha ráeszmélünk a transzgenerációs hatások szerepére az életünkben azzal közelebb jutunk annak a megértéséhez is, hogy kik is vagyunk valójában, hogy ki dönt a döntéseinkről.

A Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológia is segítségünkre lehet ilyen elakadások megértésénél, ami egy olyan speciális tanácsadó rendszer, mely több idősíkban és dimenzióban vizsgálja a probléma kialakulási és megoldási mintáit, s ezzel a legteljesebb tanácsadási lehetőséget biztosítja számodra.

Speciális technikákkal feltérképezhető, hogy milyen dimenziókban, melyik generációnkban blokkolódtak vagy léptek működésbe azok a minták, amelyek a jövőbeli célunk megvalósítását akadályozzák. A pszichoanalitikus elméletek egyik kiindulópontja annak a jelenségnek a megfigyelése, hogy az egyén az elszenvedett traumatikus élményeket képtelen lereagálni, feldolgozni, így ez a tapasztalat mint idegen test marad a pszichikumban, ami a későbbiekben tudattalanul fejti ki működését a lelki apparátusban.

Megváltozott emberi kapcsolatok, kiegyensúlyozott, harmonikus életvitel, a testsúly rendeződése a legbiztosabb jelei a változásnak. A generációs háttér feltérképezésének eredményeképpen a kezelések pozitív hatása a családban is érvényesül.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

A sötétebb napokon kezd el csiholni belső fényed

Ha a teljes évet nézzük, véleményem szerint az ősz a legalkalmasabb a változás elkezdésére. A természet is ősszel változik. Ilyenkor mi is egy kicsit lassabb ütemben létezünk. Ez tulajdonképpen az átmenet, hiszen vége a pörgős nyárnak és a karácsonyi hajrá még messze. Ez az átmenet tökéletes arra, hogy átgondold az életedet, azt hogy mit szeretnél és mi az, amitől meg kell válnod. Az ősz a nagytakarítás, a lomtalanítás ideje is. Fejünkben, lelkünkben, a lakásban és a kertben is rendet rakhatunk.

Ez már önmagában is változás, hiszen helyet csinálunk az újnak. Az új pedig csak úgy jön, ha teszünk érte. Az ősz kitűnő alkalom a tanulásra, új képességek elsajátítására is. Akárhogy is nézzük, az ősz tele van lehetőségekkel, de ahhoz hogy élni tudjál vele, változnod kell. Hiszen belső változás nélkül, nincs külső változás.

Halogatni nem igazán éri meg, hisz csak magunk előtt toljuk azt a megoldandó feladatot, melyet saját magunk, továbblépésünk, fejlődésünk érdekében meg kell lépjünk .Tudod, hogy meg kell tenned, hogy nem kerülheted ki, de valahogy még sincs hozzá elég bátorságod. Erre használhatunk akár kineziológus vagy virágterapeuta által készített eszenciát, mely tartalmaz például bohócvirágot, mely a meghatározható dolgoktól való félelem és a bátortalanság, túlzott érzékenység, valamint a tétovaság ellenszere, de ha heves hirtelen fellépő félelmeink gátolnak a változásban a napvirág is nagy segítségünkre lehet, mely blokkolt cselekvésnél vagy gondolkodásnál használatos.

Állj pozitívan ehhez a szürkébb, hűvösebb időszakhoz és hozd ki magadból a maximumot. Kezdj önfejlesztésbe és hagyd el azokat a dolgokat, szokásokat, embereket melyek nem építenek, nem tesznek hozzá lényedhez, boldogságodhoz. Mikor az ember sokáig csak passzív, negatív dolgokat él át, és mindenhol csak problémákat lát, akkor nem hagyhatja, hogy ezek az élmények fogva tartsák! Tanulj hibáidból és a sötétebb időszakban, merj ragyogni, hisz a bezárkózás egyszerűen nem vezet sehová! Meg kell próbálnod a dolgokat más szemszögből megközelíteni! Ha úgy érzed, hogy ez nem megy, akkor beszélj egy szakemberrel is a problémákról.

A sötétebb napokon kezd el csiholni belső fényed

A kineziológiában például számos olyan oldással tudunk segíteni a merev közömbösségeden az adott feladat iránt, melyek gyengéden hatalmas változásokra képesek benned és közvetlen környezetedben. A szakember segítségével az érzelmi töltéssel bíró vakfoltjaid oldásával visszatérhet önbizalmad, melynek következményeképp a felelősség érzeted és motivációd arányosan növekszik.

Ha készen állsz az őszi kihívásra, a berögzült szokások elhagyására, kérlek légy türelmes önmagaddal, hisz nem megy egyik napról a másikra. Úgy tartják, hogy egy új szokás kialakításához minimum 21 napra van szükség. Légy nyitott, és ne félj a csalódástól! Az ősz igazán alkalmas arra, hogy átgondoljuk a fontossági sorrendet. Tűzd ki a célod, legyen az mozgás, egészséges ételek fogyasztása, cukorról, vagy fehér lisztről, dohányzásról való leszokás, stb. Ne várj januárig, kezdd el most és vidd is végig!

Felfedezni az erőnket zseniális érzés és fantasztikus utazás is egyben. Légy célratörő és eredményes. Önmagad elfogadás és érzékelés, annak elfogadása és érzékelése, hogy mindig volt elég erőd, hogy több legyél, többet tegyél és többet érj el magával ragadó érzés. Ez pedig annak az őszinte felvállalásával jár, hogy létezik az a mentális ruhásszekrény, vagy mentális szemétdomb, amit rendbe kell tennünk.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Bach virágok – Kétségbeesés, Bánat

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. Az esszenciák segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait. Eddig is már hónapról-hónapra bemutattunk pár csoportot, melyekbe Bach doktor sorolta a 38 esszenciát, ebben a postban a kétségbeesés csoportjába sorolt 8 virággal fogunk foglalkozni.

Nincs semmi jelentősége a gyógyulás szempontjából, hogy lelkünk mely része “beteg”, vagy milyen régóta kínoz bennünket. Ezek a gyógyszerek lényünk legmélyéig hatolva harmonizálják személyiségünket lelkünkkel, spirituális részünkkel. A blokkjaink feloldására és megszüntetésére (vagy akár csak kifejezetten személyiség-fejlesztésre) a Bach-virágterápia a természetben megtalálható különböző növényekben lévő gyógyító, lelki kiegyensúlyozó hatását alkalmazza.

A kétségbeesés és bánat enyhítésére a következő virágok esszenciái ideális kiegészítői lehetnek fioláinknak.

Tölgy – A kitartás virága
Erős, megbízható páciensek, felelősségteljes emberek, akik panasz nélkül vesznek vállukra nagy terheket. Küszködök, akik a visszaesések ellenére kitartanak, soha nem adják fel a reményt. A szakadatlan erőfeszítéseik, és makacsságuk kimerüléshez vezethet. Jóakaratúságuk következtében több terhet vesznek magukra, mint amivel boldogulni tudnak, és ezért mindenféle nehézségeken keresztülmenniük, végül elérkezhetnek a teljes kimerültséghez, végül a testi - lelki összeomlás állapotához.
A Tölgyfa a hajthatatlanság és önfejűség elleni szer. Engedékenyebbé, hajlékonyabbá és kompromiszumokra késszé tesz. Gyengíti a teljesítménykényszert, erősíti a sors elfogadását, és egyfajta ellazulást hoz. Ez a testre is kiterjed és képes a túl erős, akaratos, feladásra nem képes feszültségek okozta károk enyhítésére. Kedvező az érrendszer és mozgásrendszer degeneratív betegségeinek enyhítésére.

"A KÖTELESSÉGTELJESíTŐ KATONÁTÓL… A BÉKÉS HARCOSIG”

Ismerjük az erős tölgyet, mely áll egy ideig rendületlenül a viharban anélkül, hogy meginogna – míg hirtelen ki nem fordul? Nézzünk meg ezzel szemben egy nyárfát: hajlékonyságával ellenáll még a legerősebb szélnek is. Felismerjük a párhuzamokat a viselkedésünk és a tölgy között? Ez esetben szedjük a tölgy virágeszenciát, hogy hamarosan ismét erőre kapjunk. Ezenkívül kifejlesztjük azt a képességünket, hogy felismerjük a saját határainkat, és képesek leszünk ezeket elfogadni. A kitartás szándéka fontos tulajdonság, néhány nagy felfedezés nem született volna meg nélküle. Csakhogy mint minden dolognál az életben, itt is a helyes arány a döntő. Feladni és kitartani – ez a két pólus, melyek között az egészséges középút található. A tölgy értékes segítséget nyújthat ebbéli igyekezetünknek.

Megerősítések
„LAZíTOK”
„KÖNNYEN ELVÉGZEM”
„SZABADNAK ÉRZEM MAGAM”

Szilfa – A felelősség virága
Mindazoknak, akik nagyon fogékonyak a felelősségvállalásra, gyakran vállalnak fel erejüket meghaladó felelősséget és esetenként képtelenek arra, hogy szembenézzenek a terheik nagyságával. Így néha megrendülnek, botladoznak, elvesztik önbizalmukat. Ez a kapcsolatvesztés diszkomfort érzést és stresszt okoz. Az ember nem elég érett a munka elvégzésére, feladataihoz és felelősségéhez mérten. Túl magas feltételeknél hiányzik a felelősségérzet. Megtalálja az útját, de egy pillanatban túllépi a saját lehetőségét. Az elkeseredettség küszöbén van egészen a kilátástalanságig.
A Szilfa egyfajta elsősegélyszer olyan esetekre, amikor (elsősorban pszichés) összeroppanás fenyeget. Csökkenti a lelki stresszt, felszabadítja a blokkolt erőket, ezzel képessé teszi az embert a további küzdelemre. Nagy terhelések idején rendszeresen szedve megakadályozza, hogy az ember túlterhelje magát, és növeli a teljesítőképességet. Súlyos, hirtelen fellépő betegségek esetén mindig szedni kellene, mivel felszabadítja az emberben lévő tartalék energiákat.

„AZ ÖNÉRTÉKELÉSI VÁLSÁGTÓL… A MAGUNKBA VETETT BIZALOMIG”

Ez az állapot többnyire csak átmeneti, nem tart sokáig. A szilfa Bach-virágesszenciával gyorsabban véget vethetünk neki. Visszatalálunk az önbizalomhoz és a belső biztonsághoz., és újra képesnek érezzük magunkat, hogy az elvárt teljesítményt nyújtsuk. Ettől a stresszprogram is leáll a belsőnkben és ennek megfelelően nő az önbizalmunk.

Megerősítések
„MEGTESZEM, AMIT TUDOK”
„SEGíTSÉGET KAPOK”
„SIKERÜLNI FOG”

Fűzfa – A sors virága
Mindazok számára, akik bármiféle kisebb szerencsétlenségen mennek keresztül, keserűséggel, nehezteléssel, másokat okolva a nehézségeikért; énközpontúak, önsajnálkozók, önbíráskodók; igazságtalannak élik át ami velük történik, sértődöttek és rosszindulatúak, megbántva érzik magukat, állandóan elégedetlenek, nincs humorérzékük. Tünetek: grimaszok, zsörtölődés, lehangoltság és negatív érzések terjesztése; nehéz páciensek, mivel semmi sem elég jó nekik, nehezen ismerik el a javulást.
A Fűzfa a békülékenység és a bocsánat szere. Ellene hat a jogtalanul-kezeltség érzésének, a sértődöttségnek vagy a bosszúvágynak, belátóvá és békülékennyé tesz. Hasznos olyan gyermekeknél, akik akaratukat duzzogással és sértődésssel szokták érvényesíteni. Különösen ajánlott azoknak, akik sorsuk el nem fogadásából és alapvető életelutasításukból kifolyólag betegedtek meg: mert amíg ez az állapot fennmarad, addig nem gyógyulhatnak meg.

„A SORS ELLENI HARAGTÓL… AZ ÖNMAGUNK IRÁNTI ÉRZETT FELELŐSSÉGTUDATIG”

A fehér fűz virágeszencia segítségével megtalálhatjuk leküzdeni az elkeseredettségünket. Észrevesszük, hogy mi is sokszor felelősek vagyunk a helyzetünkért, és nem valamiféle „sötét erő” áldozata vagyunk. Ez a felismerés segíthet pozitívan nézni az életünk dolgait, és akár másképp is cselekedhetünk.

Megerősítések
„VAN HATALMAM”
„VAN ERŐM”
„VÁLLALOM A FELELŐSSÉGET”

Vörösfenyő – Az önelfogadás virága
Önvádra, bűntudatra. Olyanoknak, akik önmagukat hibáztatják, önmarcangolás; mely nem az ő hibájuk; túlzott tudatosság, bocsánatkérés, megalázkodás; a folyamatos enyhíteni bármiféle felelősségérzetet.
Az Erdeifenyő a bűntudat elleni szer. Enyhíti a lelkiismeretfurdalást, a bűntudatot, és a kényszeres tökéletességvágyat. Segíti az önelfogadást, az ember önmaga irányába érzett felelősségét és a szellemi függetlenséget. Serkenti a természetes és „bűntelen” életöröm képességét és sokszor eltűnteti az erkölcsi hátterű szexuális problémákat is.

„AZ ÖNLEÉRTÉKELÉSTŐL… AZ ÖNBECSÜLÉSIG”

Az erdei fenyő virágeszencia nem fog egy csapásra megszabadítani bennünket a bűntudatunktól, de segít, hogy jobb fényben lássuk magunkat, és a teljesítményeinket képesek legyünk jobban megbecsülni. Mi lenne, ha a következőket mondogatnánk magunknak: „Megteszem, ami tőlem telik, és ha az a másiknak nem elég, az az ő problémája. Azaz, amíg én fáradozom, és tőlem telhető legjobbat adom, nem kell szemrehányást tennem magamnak, még akkor sem, ha a másik a személyemet vagy a teljesítményemet kevésnek érzi.” 
Az aktuális helyzeteknél, amikor hirtelen szemrehányásokkal kínozzuk magunkat, segít az erdei fenyő, hogy a helyes színben lássuk a dolgokat.

Megerősítések
„NEKEM SZABAD…”
„MEGBOCSÁTOK MAGAMNAK”
„MEGSZABADULTAM”

Bach virágok - Kétségbeesés, Bánat

Szelídgesztenye - A határozás virága
Szörnyű gyötrődés és kétségbeesés idején, amikor erőink és kitartásunk utolsó cseppjeihez értünk, amikor nem maradt szépség és szeretet az életünkben, csak rombolás, megsemmisülés, elhagyatottság; mikor még az imádkozásra is képtelenné válunk. Ez az állapot a „lélek éjszakája”.
A Szelídgesztenye a teljes kétségbeesés elleni szer. Egyfajta lelki „lágyítószer”, ami lehetővé teszi a valósággal szembeni, minden tekintetben blokkoló ellenállás és fenntartások feladását. Elfogadható lehetőséget nyújt a túlélésre, kiutat mutat látszólag elveszett helyzetekből is. Optimistábbá, realistábbá és humánusabbá tesz, segít az embernek elfogadni a gyengeségeit, s bizalommal telve a sors kezébe helyezni magát. Testi merevgörcs esetén is hasznos lehet.

„A MEGVÁLTÁS VIRÁGA”

A szelídgesztenye virágeszencia vigasztaló hatású, és enyhíti a kétségbeesésünket, akármi váltotta is ki – súlyos betegség, egy szeretett lény elvesztése vagy egy boldogtalan kapcsolat hosszas kínja. A szelídgesztenye segíthet, hogy újra erőt és reményt merítsünk, és egy utat találjunk, mely visszavezet bennünket a kétségbeesésünkből és a szorult helyzetünkből a napfényes, barátságos életbe.
Önálló, erős, az élet kihívásait kedvelő ember, aki minden problémát megoldandó, személyiségét tovább alakító és erősítő feladatnak lát. Meggyőződése, hogy mindenki személyre szóló feladatot kap a sorstól, olyanokat, amit képes megoldani. Akaraterejének felismerése, önmagára talál, felkészül a lelki fejlődésre. Katasztrofális külső körülmények ellenére is bizakodik. Ez az a pillanat, amikor a segélykiáltás meghallgatásra talál, és csodák történnek. Segít túljutni az átalakulás fájdalmas szakaszain anélkül, hogy az ember elbizonytalanodna vagy megtörne.

Megerősítések
„FELTEKINTEK”
„BELEEGYEZEM”
„HAGYOM, HOGY MEGTÖRTÉNJEN”

Vadalma – A megtisztulás virága
Ez tisztító gyógyír azok számára, akik valamilyen módon tisztátalannak, beszennyezettnek érzik magukat. Gyakran egy apró betegségnek tulajdonítanak nagy fontosságot a szenvedés érdekében, reménytelenséget és önvádat okozva ezzel. Alkalmazható olyan fizikai vagy pszichológiai állapotokban, amikor valami visszataszító az Én számára. A gyógyír csökkenti ezt az érzetet. Mindebből harmonikus esetben a mindenkori társadalmi elvárások és szabályok keretei közé nehézségek nélkül beilleszkedő, azokat elfogadó és tisztelő, a tisztaságot és a rendet szerető egyén fejlődik.
A Vadalma az egészséges tisztaság szere. Testileg és lelkileg egyaránt hat.  Azok számára javasolt, akik túlzott tisztaságmániában szenvednek, állandóan takarítanak vagy extrém módon rendszeretők.  A „tisztaság”, a „rend” itt különös módon kulcsszerepet játszik. Jó pár embernél szinte beteges hajlam alakul ki, hogy mindent százszázalékosan tisztán és rendben akarnak tartani, különben testileg és lelkileg rosszul érzik magukat. Emögött sokszor nagyobb lelki probléma rejlik, mely a takarítás neurotikus formájában nyilvánul meg.

„A KÉNYSZERES RENDSZERETETTŐL … A BELSŐ RENDIG”

Segíthet az érzést helyes irányban és arányban kifejleszteni, és hogy megtanuljuk a lényegest a lényegtelentől megkülönböztetni. Ez minden olyan helyzetre vonatkozik, mellyel állandóan szembesülünk a hétköznapokban, tehát a tisztaság és a rend kezelése is. A vadalma, a tisztítóvirág, ahogy gyakran nevezik, megszabadít a tisztátalanság érzésétől, és helyre teszi a rendhez és a tisztasághoz fűződő kapcsolatunkat. Egyfelől leépíti a kóros tisztátalanság- és bűnösségérzést, az undort, a kényszeres tisztaságmániát, másfelől általános vértisztítóként is hatásos. Különböző bőrproblémák, ekcémák, krónikus gyulladások vagy fertőzés elleni védelemként is segíthet. Aki sokat van betegek társaságában, az megelőzésként is szedheti.
Túlzottan tisztátalannak érzi önmagát, Ön- undor, ön-gyűlölet ön el nem fogadás, minden szinten.

Megerősítések
„JÓL ÉRZEM MAGAM”
„OLYANNAK FOGADOM EL MAGAM, AMILYEN VAGYOK”
„LÁTOM, MI FONTOS”

Erdei fenyő – Az önelfogadás virága

Önvádra, bűntudatra. Olyanoknak, akik önmagukat hibáztatják, önmarcangolás; mely nem az ő hibájuk; túlzott tudatosság, bocsánatkérés, megalázkodás; a folyamatos enyhíteni bármiféle felelősségérzetet.
Az Erdeifenyő a bűntudat elleni szer. Enyhíti a lelkiismeretfurdalást, a bűntudatot, és a kényszeres tökéletességvágyat. Segíti az önelfogadást, az ember önmaga irányába érzett felelősségét és a szellemi függetlenséget. Serkenti a természetes és „bűntelen” életöröm képességét és sokszor eltűnteti az erkölcsi hátterű szexuális problémákat is.

„AZ ÖNLEÉRTÉKELÉSTŐL… AZ ÖNBECSÜLÉSIG”

Az erdei fenyő virágeszencia nem fog egy csapásra megszabadítani bennünket a bűntudatunktól, de segít, hogy jobb fényben lássuk magunkat, és a teljesítményeinket képesek legyünk jobban megbecsülni. Mi lenne, ha a következőket mondogatnánk magunknak: „Megteszem, ami tőlem telik, és ha az a másiknak nem elég, az az ő problémája. Azaz, amíg én fáradozom, és tőlem telhető legjobbat adom, nem kell szemrehányást tennem magamnak, még akkor sem, ha a másik a személyemet vagy a teljesítményemet kevésnek érzi.” 
Az aktuális helyzeteknél, amikor hirtelen szemrehányásokkal kínozzuk magunkat, segít az erdei fenyő, hogy a helyes színben lássuk a dolgokat.

Megerősítések
„NEKEM SZABAD…”
„MEGBOCSÁTOK MAGAMNAK”
„MEGSZABADULTAM”

Ernyős madártej – A vigasz virága
Azok számára, akik megrázó élményeken mentek keresztül és nem tudták azokat feldolgozni. Nem képesek vigaszt találni és boldogtalannak érzik magukat. A trauma gátolja őket a testi -lelki felépülésben. A múltba gyökerező mély fájdalom, amelytől nem képesek szabadulni. Általában akkor alkalmazható amikor a érzelmi -lelki probléma valamilyen konkrét negatív élményhez köthető. Ilyenek lehetnek szeretet személy elvesztése, baleset utáni sokk , rossz hír hallatán de bármilyen kisebb konfliktus helyzet is.

„A MEGRÁZKÓDTATÁSTÓL …… AZ ÚJRAORIENTÁLÓDÁSIG”

Segít a traumák hatásait feldolgozni, így képessé válsz elviselni a nehéz helyzeteket, az ijesztő élményeket. Meg tudod emészteni téged érő negatív hatásokat, és azokat jól fel is tudod használni lelki fejlődés érdekében.

Megerősítések
„ÉRZEK”
„LÉLEGZEM”
„ÉLEK”

Bach-virágterápia tanfolyam távoktatásban: Jelentkezem

Önelfogadás – felelősségvállalás megértése

Életünk során mindannyian más élethelyzetben, más tapasztalatok birtokában, más tudásháttérrel rendelkezve találkozunk bizonyos szituációkkal. Ezek hatással, befolyással vannak személyiségünk fejlődésére, de a múltban minket ért sértő és kritikus megjegyzéseket igyekezzünk távol tartani a gondolatainktól.

Ha engeded, hogy rendszeresen fel-feltörjenek belőled ezek a leértékelő minősítések, azok önbeteljesítő jóslatként beépülnek személyiségedbe, és ott hatalmas károkat okoznak. Ne éltesd tehát a múltbéli sérelmeket. Akkor kerülhetsz ki győztesen minden helyzetből, ha megszabadulsz azon lelki sérülésektől, amelyeket életed során szereztél. Ahelyett, hogy ezeket a lelki terheket cipelnéd magaddal, összpontosíts a jó tulajdonságaidra, a pozitív visszaigazolásokra, ezáltal teremtve jó életet magad számára.

Az egészséges önzőség egy a világ által elutasított fogalom. Pedig ahhoz, hogy boldog, teljes életet éljünk, és hogy a magunkba vetett hitünk erősödjön, fontos, hogy a saját utunkat járjuk. Természetesen az emberek közötti kompromisszumok is szükségesek, de az életed meghatározó kérdéseiben Neked kell döntened. Ha folyton másokat helyezel előtérbe és soha nem gondolsz magadra, a többiek kihasználhatnak, és nem bánnak veled tiszteletteljesen. Személyiségünk csak akkor tud kiteljesedni, ha megtaláljuk a saját egyéniségünket, és emellett minden külső hatás ellenére kitartunk.

Az önbizalom helyreállítása nem a tökéletesség függvénye. A mindenekfelett álló maximalizmus az egyik legnagyobb ellenségünk. Ha a tökéletességre vágysz, akkor bebiztosítod a folytonos bukást magadnak. Soha ne légy saját magad ellensége, hisz életfeladatként is felfogható az erős önbecsülés. Szeresd magad, hiszen más sem szerethet úgy, ha saját magaddal nem vagy békében és harmóniában. Sikereink és megfelelően feldolgozott kudarcaink tégláiból épül fel az évek során önbizalmunk, mely leginkább valamiféle érzés, tapasztalás. Belső harmóniából, önmagunk képességeinek és gyengeségeinek ismeretéből, valós értékeléséből fakad.

Önelfogadás - felelősségvállalás megértése

Akinek van önbizalma, már megjelenésével, fellépésével sugározza ezt: jelenlétének súlya van. Mer akár népszerűtlen nézeteket is hangoztatni, döntésképessége jó. Az önbizalom hiánya azonban tehetetlenség-érzést, erőtlenséget, és önmagunkban való bénító kételyt eredményez. Természetesen az önbizalom önmagában nem elégséges a nagy teljesítményekhez, de könnyebbé teszi az utat a sikerhez.

Az, hogy vállaljuk a felelősséget tetteinkért, azt is jelenti, hogy elfogadjuk, hogy mi magunk hozzuk a döntéseket az életünk során, és ezek befolyásolják nagyrészt, hogy az életünk milyen irányba halad, milyen emberekké válunk. Ez együtt jár annak elfogadásával is, hogy nem hibáztathatunk másokat a saját döntéseink, tetteink következményeiért. Ha valaki képes a felelősségvállalásra és a felelősségteljes viselkedésre, akkor egy adott helyzetben képes a saját értékrendje alapján döntéseket hozni és aktívan cselekedni. Azonban a felelősségvállalástól legtöbben félünk, pedig a valódi felelősségvállalás  megértéséhez magasabb szinten lenne érdemes léteznünk, ami azzal kezdődik, hogy mindig, minden helyzetben azt cselekszem, ami összhangban van érzéseimmel és  gondolataimmal. Felvállalom azt, aki vagyok, vagyis felelősséget vállalok az életemért.

A felelősségvállalás a tevékenységekkel, eseményekkel kapcsolatos felelős attitűdöt feltételezi, ebben segítségünkre lehet egy kineziológus is, akinek segítségével felkutatva blokkjainkat oldhatjuk azokat, ezáltal elakadásainkat magunk mögött hagyva magabiztosan élhetjük mindennapjainkat.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szeretettel. Jelentkezem

Tanulásserkentő kineziológiai gyakorlatok

Az egész életen át tartó tanulás, azaz life long learning, olyan kora gyermekkortól késő öregkorig tartó kognitív folyamat, amely magába foglalja a formális, azaz az iskolai oktatást éppen úgy, mint a nonformális (bizonyítványt nem adó, kötetlen, öntevékeny szervezetek keretei között végbemenő, nálunk a közművelődési jellegű), valamint az informális (családi, munkahelyi, a széles társadalmi környezetben történő) tanulást.

A Life Long Learning filozófiája az ember egész életét végigkíséri, de a folyamatos fejlődés és tanulás a test fizikai karbantartása nélkül nehezebben fejlődik. A testi, lelki, szellemi szimbiózis, mint oly sokszor foglalkoztunk már vele, mindig visszaköszön és igenis fontos, hiszen ép testben ép lélek és a szellemiekre is ugyanúgy kihat. A test karbantartása nem csak azért fontos, hogy megjelenésünkkel megnyerő képet tudjunk kialakítani, hanem azért is, mert a rendszeres edzés hatására számos egyéb pozitív hatás is végbemegy a szervezetben.

A rendszeres testedzés élettani hatásai szorosan összekapcsolódik a testkarbantartás kultúrájával is. A mozgás szerepe az élethosszig tartó személyiségfejlesztésben számos területen fejti ki jótékony hatását. Ezek a területek egymással összefüggve, egymást kiegészítve jelenek meg az ember személyiségében és tudatában, vagyis kompetenciájában. A kulcskompetenciák közül a fizikai tevékenység hatására javul a kommunikáció, a csoportmunka, a tanulás és teljesítmény mértéke egyaránt.

Számos kineziológiai módszer létezik, amely a rendszeres gyakorláson kívül, különböző testmozgások révén javítja az iskolai eredményeket, s ezáltal segíti a kiteljesedést. A kineziológiai gyakorlatok egy része meglepően sokat tesz a sikeres tanulási képesség elsajátításáért. Javítják az agy és a test közötti kölcsönhatás minőségét, továbbá serkentik a természetes energia- és mozgásfolyamatokat a testben, integrálják a két agyfélteke működését.

Ezek a gyakorlatok nagyon egyszerűek és bárhol elvégezhetőek, lássunk párat.

1. Vízivás:
Az első legegyszerűbb és egyben legtriviálisabbnak tűnő gyakorlat, melyet sportolás során is gyakran megteszünk a vízivás. Testünk 50-70 százaléka víz, ráadásul az agyunk 90 százaléka vízből áll. Tíz testsúly kilogrammonként 2-3 dl víz szükséges az emberi szervezet számára egy nap. A vízivás energetizál, javítja a vizuális alkalmazkodást, a fókuszálást, jó hatással van ránk vizsga előtt, lazábbá válik a kommunikációnk.

2. Fekvő nyolcas:
Ez a gyakorlat segít a két agyfélteket egyszerre használni
- némely betűket többé nem felcserélni (pl. a „b” és „d” betűt)
- jobban látni
- könnyebben olvasni
- olvasottak megértését
- ellazulni tanulás közben
- koordináltnak lenni és figyelni

Álló helyzetben nyújtsuk előre a bal karunk, a hüvelykujjunkat pedig tartsuk felfelé, és lassan egy fekvő nyolcast rajzolunk a levegőben. Középről indul, majd rajzoljuk meg a nyolcas bal hurkát, középen keresztez és megrajzoljuk a nyolcas jobb hurkát. Közben a fejet egyenesen tartva a szemünkkel követjük a hüvelykujjunk. Négy-öt nyolcas után ugyanezt csináljuk meg a jobb karunkkal is, végül a két kezet összekulcsolva és a két karunkat használva rajzoljuk meg a nyolcast. A gyakorlatot akár papírlapon is elvégezhetjük.

3. Csipőhimbálás:
- megtanít önállóan tanulni
- koordináltnak lenni
- energiát tankolni
- figyelni
- könnyebben felfogni dolgokat
- jobban látni
- koncentrálni

Üljünk le a földre és lábainkat kissé felhúzva kezdjünk el jobbról-balra majd balról-jobbra ide-oda hintázni. A mozgás közben csípőnkkel kis köröket írunk le, ezzel átmasszírozva a teljes ülőfelületet, lehet akár itt is nyolcasokra törekedni. A gyakorlat során agyunkat energiával látjuk el és nem utolsó sorban, ha rendszeres végezzük a medencetájékunk, csípőnk lényegesen lazább, mozgékonyabb lesz.

Tanulás serkentő kineziológiai gyakorlatok

4. Földelés:
- összpontosítani és kitartani
- könnyebben megérteni
- jobban ellazulni
- a dolgokat jobban megjegyezni és előhívni
- összpontosítani és figyelni
- a térérzékelést javítani, különösen sportolásnál
- tájékozódni
- pontosabban kifejezni magunkat

Álljunk vállszélességnél kicsit nagyobb terpeszbe, lábfejeink derékszöget zárnak be egymással és kezünk csípőre tesszük. Ringatózzunk egyik oldalról a másikra, miközben a megfelelő oldali térdet kissé behajlítjuk, a közben lélegezzünk mélyen.

5. Lábpumpa:
- jobban hallani
- a hallottakat és az olvasottakat könnyebben megérteni
- pontosabban kifejezni magunkat
- fogalmazást írni
- feladatokat megoldani és befejezni
- szociális magatartását javítani
- ellazulni tanulás közben
- figyelni

Akár az irodában is elvégezhető széken ülve a bal bokánkat helyezzük a jobb térdünkre. Az ujjaink hegyével fogjuk meg a vádli két végpontját vagyis az Achilles ínnál és a térd alatt, majd lassú mozdulatokkal mozgassuk fel és le a lábfejünket, azaz feszítjük és hajlítjuk. ezt az egyik oldalra elvégezzük tízszer, majd mielőtt a másik oldalra is megcsináljuk tegyünk pár lépést, hogy megérezzük a két oldal közötti különbséget. A gyakorlat oldja az inakban keletkezett görcsöket is.

6. Váll és nyaklazító:
- látóterét szélesíteni
- rövid és hosszú távú memóriáját aktiválni
- tarkó nyak és állkapocsizomzatát ellazítani
- gondolkodását serkenteni
- látását, hallását és mozgását egységesíteni, pl. a sportban
- a fejünk és a testünk között az információáramlást javítani
- a tanultakat jobban bevésni
- könnyebben olvasni
- szabadon beszélni

A bal kezünkkel fogjuk meg a jobb vállunkat, majd vegyünk egy nagy levegőt és a fejünket lassan, gyengéden fordítsuk balra és fújjuk ki a levegőt. Ahogy jobbra fordítunk szívjunk ismét mélyen be a levegőt, majd balra fordítva fújjuk ki. Ezt ismételjük meg párszor, majd a az állkapcsot a mellkashoz közelítve, azaz a fejet előrehajtva lélegezzük ki a levegőt. Majd ugyanezt a gyakorlatsort csináljuk meg a másik oldalra is. A vállak és a nyaklazításának köszönhetően javul az agy vérellátása és a koncentráció, figyelem is.

Remélem a gyakorlatok valamelyike Neked is segítségül szolgálhat az új tanév során.

Amennyiben jelentkezni szeretnél a tanfolyamra, itt megteheted: Jelentkezem

A változások csodálatos harmóniája

Folyton keressük a boldogságot – de éppen ezért hosszú távon, tartósan, senki sem boldog. Sokszor azt gondoljuk, többre vagyunk hivatottak annál, amit eddig elértünk. Érezzük, hogy valami másra születtünk, mégsem indulunk el céljaink felé. Az egyensúly és a harmónia az élet folyamatos változásának szépségében rejlik. Ha megfigyeled a természetet, minden egyensúlyban van, mégis minden mozog, pezseg, változik! Akkor leszel szabad, ha nincs szükséged ahhoz másra, hogy megmutasd a benned lévő csodákat. Gondolkozz el ezen: ha valamire képes vagy, és valamiben jó vagy, akkor miért lenne arra szükséged, hogy valakinél jobb legyél? Nincs rá szükséged, hogy másoknak mutogasd, amit létrehoztál. Tudom, hogy ezt néha nehéz elhinni, de elegendő, ha te örülsz és érzed a teljességet az alkotás során. Ha magadnak alkotsz, azt megoszthatod, de ne ez legyen a cél. Ezzel leszel szabad – hiszen az igazi szabadság azt jelenti, hogy nem függsz másoktól. Ha viszont azért csinálsz valamit, hogy jobb legyél valakinél, akkor a rabja vagy.

A változásoknak csodálatos harmóniája van, hiszen a zene is folyamatos rezgés, fel s le hullámzás, mégis tökéletes összhangzatot lehet vele kelteni. Az összhang és önmagunk megtalálásában sokat segíthet az is, ha nem tudjuk igazán mit is akarunk, hogy mi az, amit nem akarunk. Kezdj el megszabadulni a felesleges, időrabló dolgoktól és szokásoktól. Tölts kevesebb időt mérgező nehéz emberekkel. Mondj nemet olyan dolgokra, amik nem egyeznek az értékrendeddel. Így igent fogsz tudni mondani azokra a dolgokra, amik igazán számítanak neked.

Ha már tudjuk, hogy valójában mit akarunk, sokkal valószínűbb, hogy a helyes úton indulunk el, és a végén átszakítjuk a célszalagot. A véletlenre bízni a jövőt… ez is lehet egy stratégia, de mi lenne, ha besegítenénk a véletlennek? Találd ki, mit akarsz, és vágj bele! Ha tudod, mit akarsz, már megvan a kezdő lökés, csak ki kell használni a lendületet. Néha nagyon nehéz dönteni, választani, de ha már tudod, mit akarsz valójában, valószínű, hogy könnyebb lesz a választás. Minden döntéshelyzet esetén a jövő irányában kell választani, az az út a helyes, ami közelebb visz a célhoz.

A változások csodálatos harmóniája

Hogyha nem vagy vele tisztába, hogy mi a szenvedélyed pontosan, hogy mi az, ami téged lázba hoz, akkor minél több mindent kipróbálsz, minél több mindent csinálsz, annál hamarabb rá fogsz erre jönni. Szerintem azért nem tudjuk olyan könnyen kitalálni azt, hogy mire vagyunk hivatva, hogy miért vagyunk itt ezen a Földön, mert félünk.

Mivel a félelem annyira leblokkolja az energiaáramlatot bennünk, annyira leblokkolja az agyunkat, nem tudunk gondolkodni, tisztán látni, nem látjuk a fától az erdőt. Félünk ugyanis belevágni, félünk új dolgokat kipróbálni, mígnem ez egy szokássá válik. Ilyenkor az ember megáll, elkezd stagnálni és ebből születik meg a frusztráció. Amiatt kesergünk, amiről le kéne mondanunk, ahelyett hogy arra fokuszálnánk ami segíti a boldogulásunkat, amit választhatnánk. Ez a bizonytalan állapot azonban csak hátrányunkra válhat, időt vesztünk, és egy helyben toporgunk.

Ha nem alakul ki a döntés és a mentális elköteleződés egy választás mellett, úgy nagyon nehéz később kitartani, szembenézni a nehézségekkel. Hiszen ahelyett, hogy előre haladnánk, egyfolytában visszanézünk, figyeljük, hogy miről maradunk le, hogy mit szalasztottunk el. Energiánk szétforgácsolódik, nem adjuk bele a maximumot abba, amit éppen csinálunk, épp ezért nem is élünk meg valódi sikereket, igazi elégedettséget sem. Mindent átszínez, az egész életünkre ráterül a bennünk munkálkodó bizonytalanság.

Pedig mindig van valami új, amit tanulhatsz, szerintem ez nagyon izgalmas kihívás is egyben, mert soha nem unalmas. Ha kíváncsi vagy és nagy a tudásvágyad, amit ki lehet magadban fejleszteni, akkor ez nagyon érdekessé, széppé és kalandossá teheti az egész életed.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szerettel. JELENTKEZEM

Légy önmagad ideális partnere

Az hogy kivel kerülünk kapcsolatba nem véletlen, és az sem ki lesz a társunk, kedvesünk.
Nyilván érezzük, hogy jó vele, együtt rezgünk, jó minden. A kiteljesedett szerelem titka abban rejlik, hogy meg kell tudnunk nyílni a szeretetre.

Épp ezért ne a megfelelő partnert keressük, hanem mi magunk váljunk ideális partnerré, így nem tudjuk többé eltéveszteni, hogy ki a számunkra megfelelő társ. A valódi szeretetben a partnerünket nem a mi elképzeléseink szerint próbáljuk meg átformálni, hanem önmaga igaz valójához próbáljuk segíteni őt. Önmagunk ideális partnerei kell legyünk. Tedd fel magadnak a kérdést: Vajon megházasodnék önmagammal?

Mindig az a partner a megfelelő, akivel éppen együtt vagyunk, mert pontosan azzal a tanulnivalóval szembesít, amit már meg kellett volna tanulnunk ahhoz, hogy valóban ideális partnerek legyünk.

Egy "nem ideális" partnerrel való kapcsolatnak az az értelme, hogy a másik saját hibáinkkal szembesít, megmutatja nekünk, hogy éppen mi nem vagyunk még teljes emberek, nem vagyunk "önmagunk".

Súrlódások nélkül pedig nincs fejlődés. Addig fogunk kölcsönösen újra és újra szembesülni jelenlegi létezésünk korlátaival, amíg nem válunk teljesen "önmagunkká. Az ideális partnerkapcsolat célja ezért nem egy turbékoló szerelmespár, akik nem tudnak egymás nélkül élni, hanem két ember, akik egymással és egymás révén "egész-ségesek". Ezért már nincsen "szükségük" egymásra, mert a másik összes aspektusát integrálták már önmagukba.

Légy önmagad ideális partnere

A párkapcsolat célja - véleményem szerint - nem a boldog, egészséges párkapcsolat megvalósítása, hanem a személyiségfejlődésünk szolgálata. Mint ahogy az összes életterületünk ez is csak egy magasabb elvet szolgál, mégpedig az önmegvalósítást, az Önmagunkra találást. Ezért nem az a fontos, hogy mindig olyan partnert vonzzunk be, aki mindenben megfelel az elvárásainknak, hanem inkább olyat, akitől pont azt a tanítást kaphatjuk, amire éppen szükségünk van! És valójában igazából teljesen mindegy is kivel élünk együtt, ha önazonosak tudunk maradni, azaz hűek önmagunkhoz. Ezt a folyamatot megélhetjük több társ oldalán, melyet a mai társadalom pushol is és a széthulló, tradicionális, keresztény minták mintha nem akarnának már gyökeret ereszteni. A holtodigalan-holtomiglan már csak egy vágykép, pedig én azért hiszem, hogy gyönyörű érzés lehet egy ember oldalán végigjárni ezt az utat és a végén csillogó szemmel megköszönni a segítséget, hál istennek látok is azért rá példát a környezetemben!

A háttérben a helyes önbizalom, önértékelés, a múlt feldolgozása, a magunkban való hit elengedhetetlen feltétele a sikeres társkeresésnek. Ezek rendbetétele és újraépítése az első lépcső, majd ezután következhet a társkeresés, a társ bevonzása. Önmagunk feltérképezésében nagy segítségünkre lehet, egy szakképzet kineziológus, aki rávilágíthat a rosszul működő sémáinkra, hogy ezáltal teljes életet tudjunk élni, társunk oldalán.

A szerelem és a boldogság nem kiváltságos helyzet, hanem tudatos élettervezés része. Ha nem tanulunk a múltunkból és nem figyelünk a jelekre, akkor nagy valószínűséggel újra és újra bele fogunk futni az olyan típusú emberekbe, akik a múltban már fájdalmat és bizonytalanságot okoztak nekünk. Fontos, hogy megkapjuk a másiktól azt, amire valóban vágyunk, és hogy olyan értékek mentén haladjunk, amik a jövőben egy szoros egységet hoznak létre köztünk.

Ha szeretnél boldog, harmonikus életet és szeretnél könnyen, gyorsan fejlődni keress bizalommal.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szerettel. Jelentkezem

A változás vágya - önsorsrontó mintáink oldása

A változtatás ellenérveit szokás megszokással, kényelemmel alátámasztani, ami könnyen hangozhat kifogásként. Az ember működésmódjára jellemző ugyanis, hogy egy viszonylagos állandóság fenntartására törekszik. A változó külső és belső körülményekhez úgy alkalmazkodik, hogy stabilitása megőrizhető legyen. Ennek következtében nehezen mozdítható el a már „jól” kialakított rendszeren belül. A negatív élethelyzet válik természetessé, ragaszkodunk a megszokáshoz és nem figyelünk oda a tanácsokra. Az aktuális élet megváltoztatásához nem nagy tervekre van szükség, hanem apró vágyak megvalósítására és a hétköznapokba való beépítésére. Hasonlóan a tartós fogyáshoz, életmódváltás kell hozzá, nem két hétig tartó önmegtartóztatás.

A változás vágya rendszerint a jelen elégedetlenségéből születik. Valami nem jó így, máshogy kellene lennie. Az újdonságok ismeretlen terepe új megoldást igényel. Amiben nincs tapasztalatunk és elődeink mintája sem nyújt útmutatást, tehát újat kell alkotni.

A régi, berögzült mintáinkhoz való ragaszkodás gyökerei gyermekkorban rejtőznek. Épp ezért, érdemes felkeresnünk egy szakképzett kineziológust, aki segítségünkre lehet, ezeknek a rossz mintáknak az oldásában.

Gyerekkorunkban is rengeteg trauma ért bennünket, melyek felnőttként rossz döntések sorozatára késztet minket. Ezek a traumák létrehoztak egy életérzést. A legfontosabbak egyike a szerethetőségünkről alkotott elképzelés, ami meghatározza a lényünk melyik része és mennyire szerethető. Melyik részünk bűnös, melyik részünknek kell szégyenben élnie.

A negatív tapasztalatainak hatására sok ember elveszítette a gyerekkorban a szerethetőségének a hitét, tehát belül az az érzés van, nem vagyok szerethető. Amikor valamilyen külső hatás kibillenthetné ebből az állapotból, valaki szerethetné őt, az állapot fenntartásáért felelős késztetés működésbe kezd. Elkezd az ember úgy bánni a másikkal, hogy az már ne legyen képes őt szeretni. Bántja, becsapja, semmibe veszi, megalázza, pontosan ugyanúgy, ahogy vele tették. Aki szeretettel próbál hozzá közelíteni azt a tapasztalatot éli meg, hiába szeretek, hiába vagyok jó, nem szeretnek viszont. Tehát ő is megismétli a kudarcot, újra elveszíti a hitét abban, viszont szerethetik. Az alapja ugyanaz a gyerekkori sérülés és a kialakított jó és rossz címkékkel megbélyegzett világkép, mely minden ember fejében sajátjaként lett kódolva.

A változás vágya - önsorsrontó mintáink oldása

A saját élet megnehezítése nem tudatos folyamat, nem kimondott elvárás, hanem leggyakrabban a gyermekkori tapasztalatokból eredő, berögzült gondolkodásmód. Ezeket a blokkokat egy kineziológus segítségével gyengéden felszínre tudjuk hozni, mely sokat tud segíteni előrehaladásunkban. A terapeutának az a dolga, hogy tudja, a negatív élmények felszínre hozásában hol a határ, amíg el lehet menni, a borulás veszélye nélkül. A legoptimálisabb ütem megtalálása ugyanis nagyon fontos.

Az önsorsrontó gondolatminták:

Bűnhődnöm kell a hibáimért!
Ezen nem lehet változtatni!
Nem érdemlem meg, hogy én boldog legyek!
Ez az én feladatom!
Önmagam áldozata vagyok!
Te ezt nem értheted!
Egyedül akarok lenni!

Vissza kell menni a gyerekkori élményhez, és mind a két irányba szét kell feszíteni a mintákat. Egyrészt feldolgozni a dühöt, a haragot, a kétségbeesést, az elhagyottságot, minél mélyebben és teljesebben újra átélni. Ugyanilyen fontos a másik irányba történő elmozdulás, a bennünk élő gyermeknek meg kell adni azokat az érzéseket, élményeket, amik elmulasztása miatt a sérülés létrejött. Szeretetet, figyelmet, elismerést, jutalmazást, tiszteletet, a pozitív mintákat.

Tudat alatt nagyon sok dologra képesek vagyunk. Még arra is, hogy önmagunknak szabjunk gátakat a boldog élet felé vezető úton. Sokszor nehéz megértenünk, hogy életünk negatív történéseiben miképp lehet tudattalanul is szerepünk. Azonban ha megfelelő megértéssel és önmagunk felé fordított figyelemmel megpróbáljuk érzéseinket, tipikus döntéseink okát megvizsgálni, nagyon fontos lépést teszünk a pozitív változás felé.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Bach virágok - Külső hatások iránti túlérzékenységre

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. A Bach-virágterápia sikere egyszerűségében rejlik, egyszerű, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

A 38 virágeszencia mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható, tehát nem találunk szívre, májra, emésztésre stb. való eszenciákat, hanem ezek helyett félelem, bizonytalanság, önbizalomhiány és különböző lelki/érzelmi állapotokat tudunk harmonizálni. A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhető több ezer szerrel).

Bach szerint a problémák két nagy csoportba oszthatók:

  • túlságosan rá akarjuk kényszeríteni akaratunkat másokra
  • túlságosan engedünk mások befolyásának

Az alábbi csoportban olyan lelkiállapotok találhatók, amelyekben az ember nem megfelelően reagál az őt érő külső hatásokra, s emiatt képtelen az egészséges önérvényesítésre. Ezt az állapotot a belső stabilitás hiánya jellemzi, ami a túlérzékenység, a külső ingerekre való eltúlzott reagálas formájában mutatkozik meg. Az illető rendszeresen védekezik a nyugtalanító hatásokkal szemben és megfeszítve igyekszik újra megteremteni a belső egyensúlyt. Az eszenciák segítenek visszaállítani a belső nyugalmat, harmóniát, egyensúlyt, megőrizni az integritásunkat és kielégíteni azt az alapvető igényt, hogy a külső ingerek ellenére biztonságban érezzük magunkat.

„Egyetlen dolgunk, hogy megőrizzük egyéniségünket, éljük saját életünket, és életünk hajóját magunk kormányozzuk – és minden rendben lesz."

A mások elképzelései és külső hatások iránti túlérzékenység csoportjába tartozó eszenciák használata segíthet az egyensúly megteremtésében.

APRÓBOJTORJÁN – Az őszinteség virága
Vidámnak tűnő, egyetértő, szorongásait és félelmeit aggodalomtól mentes álarc mögé rejti. Belülről őrlődik. A külső környezetre nem szeretnék rátenni a terheiket. Nyugtalan, mindig újabb tevékenység után néz, hogy elnyomja aggodalmait, gyakran folyamodik drogokhoz vagy alkoholhoz annak érdekében, hogy megfeledkezzen saját magáról, a tompa fájdalomról és szenvedésről. Békeszeretők, kerülik a vitát, verekedést, elrejtik érzékenységüket, de idegesek és nyugtalanok. Legtöbbször nem ismeri el a problémáit, ha kérdezik, vagy amikor a betegség megtréfálja és rávilágít a bajra. Ha betegek, akkor sem hagyják el magukat, ami segít a gyógyulásban.

„A LÁTSZATHARMÓNIÁTÓL …A BELSŐ BÉKÉIG”

Az apróbojtorján Bach-virágesszencia segítségével fokozatosan bátorságot gyűjtünk, hogy megnyíljunk mások előtt. Próbáljunk csak meg egyszer a gyengeségeinkről és a nehézségeinkről beszélni. Észre fogjuk venni, hogy nem utasítanak el vagy ítélnek el miatta. Mi pedig az ilyen beszélgetések által megkönnyebbülünk és megvigasztalódunk, majd bizalmat nyerünk, hogy mi is élhetünk maszk nélkül. Ezáltal felszabadulnak azok az erők, amelyeket eddig a külsőségek felépítésére használtunk. Ezek az erők segíteni fognak abban, hogy jobban el tudjuk viselni a konfliktusokat másokkal.

Megerősítések
„ÉRZEM A BÉKESSÉGET”
„ŐSZINTE VAGYOK”
„MEGMUTATOM MAGAM”

KISEZERJÓFŰ – A szolgálat virága
Béke utáni vágyakozók. A harmóniára áhítozók. Háttérben vannak. Testileg fáradtak, de szellemileg éberek. Ők az önalávetők, uralkodni lehet rajtuk. Félénk, kedves, gyengéd, ragaszkodik a hagyományokhoz, szeret örömet szerezni, gyenge akaratú, tanulékony és könnyen irányítható, így a másoknak való segítésben mindenes szolgává válik. Gyakran kötődnek egy sokkal erőteljesebb személyiséghez, aki kihasználja a jó tulajdonságaikat, mivel önalávetők és sokkal inkább másokban keresik a személyiség erejét, mint magukban. Az ember gyenge jellemű, nem tud nemet mondani. Ezért mások kihasználják őt. Amíg mások kívánságait teljesíti, elmulasztja saját életfeladatát.
A Kisezerjófű az önfeladás és a kóros lemondás ellenszere. Növeli a személyiség erejét, serkenti annak tudatát, hogy az ember értékes és joga van az életre. Önállótlan, bátortalan vagy túlzottan jóindulatú, mindenekelőtt gyermekeknek adható, hogy megtalálják helyüket a társadalomban. Családterápiában gyakran használatos függőségek, vagy egyoldalú kihasználáson alapuló kapcsolatok kezelésére. Segíti az erőtlen személyiségű gyermekek szexuális fejlődését és felegyenesítő hatása miatt az alávetett helyzetű emberek gerincproblémáinak kezelésére is alkalmas.

„A PASSZIV SZOLGÁLÁSTÓL.. AZ AKTIV SZOLGÁLATIG”

Képessé tesz Nemet mondani, anélkül hogy lelkiismeret furdalás gyötörne emiatt. Segíti a saját akarat kifejlődését és erősíti az önértékelést. Elősegíti a saját vágyak és célok felismerésére  és erőt ad azok megvalósításához. Megtanít úgy segíteni másoknak, hogy azzal nem adja fel elképzeléseit vagy terveit, ezzel hozzájárul az életfeladata megéléshez.

Megerősítések
„EGYENESEN ÁLLOK”
„VAGYOK, AKI VAGYOK”
„AZT AKAROM, AMIT AKAROK”

Bach virágok - Külső hatások iránti túlérzékenységre

DIÓFA – Az új kezdet virága
Azok számára, akik védelmet igényelnek a külső hatásoktól, amikor bizonytalanná válik a lábuk alatt a talaj, nagy életváltozások idején - fogzás, pubertás, új iskola, foglalkozás, állás kezdetekor, minden alapvető mentális, érzelmi vagy fizikai állapotváltozások.
A Diófa a védekező erő és a belső stabilitás szere. Pajzsot nyújt a külső behatások ellen, főként akkor, amikor az ember életének irányát meg akarja változtatni. Csökkenti a naiv jóhiszeműséget és az indokolatlan hiszékenységet, erősíti a személyiséget és lehetővé teszi a saját élet-elképzelés kialakítását, illetve megvalósítását.
Megkönnyíti a régi szokások felszámolását, megszabadít a függőségektől, általánosan hozzásegíti az embert ahhoz, hogy önmaga legyen.

„A BEFOLYÁSOLHATÓSÁGTÓL… A BELSŐ SZILÁRDSÁGIG”

Olyan helyzetekben, amelyek újrakezdésre sarkalnak, a dió Bach virágeszencia erősítheti a döntési képességünket. Segít, hogy újra rátaláljunk a belső biztonságunkra, és hogy meg merjük tenni a tervezett lépést, akármit is gondoljanak róla mások. Bach a dióeszenciát „link - breaker”-nek hívta, ami szó szerint kötésszakítót jelent. Ez a virágeszencia támogathat abban, hogy elszakadjunk az érzelmi kötődésektől, és megadja a szükséges önbizalmat mások zavart – vagy zavaros – befolyásával szemben. Fokozza az erőnket, hogy a magunk útját járjuk mások véleményétől és fecsegésétől függetlenül. A dió segítségével enyhíthetők a kisebb–nagyobb nehézségek is, melyeket az emberek egyes életszakaszai közötti feszültebb átmenetek hoznak magukkal. A csecsemőnek megkönnyítheti a fokozás, az iskolás gyereknek az iskolakezdés, segíthet elsimítani a serülőkor konfliktusait, enyhíti a feszültséget és a kiegyensúlyozatlanságot a klimax idején, higgadttá tehet, hogy elfogadjuk a nyugállományt.

Megerősítések
„BIZTOS VAGYOK MAGAMBAN”
„HŰ MARADOK MAGAMHOZ”
„A SAJÁT UTAMAT JÁROM”

MAGYAL – A szívet megnyitó
Mindenféle erősen negatív állapotra: düh, féltékenység, keserűsége, ellenségesség, harag, gyanakvás, bosszúállás, gyűlölet, erőszak, rossz hangulat, megvetés, bosszantás, önzés, frusztráció, minden állapotra, amely ellenkezője a szeretetnek. Az ilyen ember állandóan szenved. Kis problémából nagyot csinál, és így idővel a szeretet gyűlöletté fajul.
A Magyal a negatív érzelmek elleni szer. Csökkenti az agressziót, az ingerlékenységet, a haragot, a dühöt, a bosszúvágyat, segíti az agresszió tudatos kontrollját. Barátságosabbá, kompromisszum késszé, béketűrővé, szelíddé, valamint szeretetteljessé tesz. Természetesen nem képes a haragot vagy gyűlöletet egyszerűen az ellenkezőjére változtatni, ehhez a  mi tudatos munkánkra van szükség. A magyal virágeszencia segítségével azonban megtanulhatjuk felismerni és leküzdeni a negatív érzéseinket, ezáltal elfoglalja helyét a szeretet, és azután képesek leszünk szeretetteljesen viselkedni embertársainkkal és környezetünkkel.

"A KEMÉNYSZÍVŰSÉGTŐL A NEMESSZÍVŰSÉGIG"

A magyal hatására őszinte, nyílt, érdekeit mindig szem előtt tartó és megvédő, hamar felinduló és gyorsan lehiggadó, sérelmeit nem dédelgető személyiségé érünk. Nagylelkű, szívélyes, mindent átfogó szeretet jellemzi. A világunkat fenntartó és az emberi értelmet meghaladó egyetemes szeretet elvét érinti. Ez a szeretet az, ami által, és amiben mindannyian élünk, a legnagyobb gyógyerő, a legerősebb ösztönző erő, az örök igazság, az egység tudata. A magyal lelki kvalitása maga az emberi eszményi állapot, amelyre ebben a földi létben törekszünk. Ha az ember a szeretet áramában él, nyitott a szíve, és minden ember a testvére.
„Az igazi erény a szépség és jóság Istenét a csúfban és a gonoszban is érezni és szeretni, és a nagy szeretetben mégis arra vágyni, hogy kigyógyítsuk csúfságából és gonoszságából” Sri Aurobindo indiai költő

Megerősítések
„TELVE VAGYOK ÖRÖMMEL”
„EGÉSZSÉGES VAGYOK”
„SZERETEK”

Ezeket a készítményeket már 80 éve világszerte sikeresen alkalmazzák. Az eszenciák segítenek visszaállítani a belső nyugalmat, harmóniát, egyensúlyt, megőrizni az integritásunkat és kielégíteni azt az alapvető igényt, hogy a külső ingerek ellenére biztonságban érezzük magunkat.

Bach-virágterápia tanfolyam távoktatásban: Jelentkezem

 

Életünk lelki vetülete

A lelki élet problémái által okozott gyötrelmek is éppoly valóságosak, sőt gyakran még több megpróbáltatást okoznak, mint a fizikai fájdalmak. Jóllehet a lelki betegségek okozta panaszok is kezelhetők, sokan mégis csendesen tűrnek.

Pedig minden betegségünk és annak fizikai megnyilvánulása a Te akaratod. Valamit nem tartasz rendben, valamivel nem törődsz. Minden betegségnek lelki háttere van, a betegség ugyanis nem más, mint egy probléma megnyilvánulása, kifejezési formája. Azon lehetőségek egyike, melyet az élet vesz igénybe, hogy jelezze nekünk, valami nincs rendben, nem olyanok vagyunk, mint amilyenek igazából vagyunk.

Ha nem jól kódoljuk ezeket az üzeneteket, azaz a test nyelvét, akkor az élet a problémák más kifejezési módjához fog folyamodni, melyeket a mi érdekünkben hív létre, hogy végre felébredjünk és kutatni kezdjünk, s megtaláljuk az önmagunkhoz vezető utat.

A nyugati orvostudomány, ugyan sokat tud az emberi test működéséről és képes megtalálni a hibát és megjavítani azt. Ezzel csak egy probléma van, hogy nem az okot, hanem a tünetet kezeli. Napjainkban azonban egyre többen ébrednek rá, hogy a lelki tényezőknek is döntő szerepe van az egyén sorsának, egészségének alakításában. Amikor ugyanis a lélek beteg, de nem akarjuk tudomásul venni, az egészség megromlik: a mentális problémák testi tünetekben jelentkeznek.

A testen uralkodó gondolatok és érzelmek törvényeinek nem megfelelő ismerete az, ami betegségbe vagy bajba sodor bennünket. Tudatára kell hát ébrednünk saját utunknak, vagy a szó tágabb értelmében: saját lelki fejlődésünknek. Ugyanis sajnos igencsak hajlamosak vagyunk arra, hogy elfedjünk dolgokat, és memóriánkból kitöröljük mindazt, ami zavar bennünket. Pedig nagyon fontos lenne, hogy integráltan, tudatosan tekintsünk testünk üzeneteire. Ezalatt értem azt, hogy egy adott problémát, élethelyzetet tegyünk magunkévá, oldjuk meg, vagy érezzünk át, értsünk meg egy gondolatot. Amikor ezt a kifejezést egy érzelmi sérülés kapcsán használjuk, és azt mondjuk, integráltuk az adott helyzetet, akkor ez azt jelenti, hogy begyógyítottuk azt a belső sebet, amely ehhez a helyzethez kapcsolódott, és megértettük, tudatosítottuk a probléma üzenetét. Ez a folyamat bizonyos mértékben gyógyulást is jelent, hiszen a betegség egy üzenet, melyet testünk küld szellemünknek azért, hogy felismerjük, mi az, amit éppen megélünk.

Életünk lelki vetülete

Minden betegség vagy egészségügyi probléma a szeretet hiányának és a más emberekkel kapcsolatos negatív eseményeknek a megnyilvánulása. Tehát, mondhatjuk úgy is, hogy egy fizikai vagy lelki sérülés/üzenet a szeretet szintjén rögzül, vagyis a szív energiaközpontjában. A szeretethiányhoz kapcsolódó sérülések az elutasítottság, elhagyatottság, düh, meg nem értettség, szomorúság, csalódottság érzéseként jelennek meg szívünkben.

A megjelenő tünetek csak a probléma felszínét jelzik, így azok "gyógyítása", kezelése nem megoldás! Ha életünkben olyan helyzetbe kerülünk, amikor szenvedés, fájdalom, kétségbeesés, reménytelenség, depresszió, szorongás, zűrzavar, kilátástalanság érzése lesz úrrá lelkünkön, felmerülhet az igényünk arra, hogy külső segítséget kérjünk. Valódi eredményt csak akkor érhetünk el, ha feltárjuk a betegség kialakulásában szerepet játszó lelki okokat és azokat megoldva jutunk el a teljes gyógyuláshoz, ebben nagy segítségünkre lehet egy szakképzett kineziológus, aki rávezethet minket magára a probléma felismerésére, ami már fél siker. A felismerés után rohamosan javulni fog az állapotunk is.

A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézz a jövőbe. Amennyiben úgy érzed, segítségre van szükséged keress bizalommal!

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem