KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Önelfogadás – felelősségvállalás megértése

2018. szeptember 13. - Kőszegi Zsuzsanna

Életünk során mindannyian más élethelyzetben, más tapasztalatok birtokában, más tudásháttérrel rendelkezve találkozunk bizonyos szituációkkal. Ezek hatással, befolyással vannak személyiségünk fejlődésére, de a múltban minket ért sértő és kritikus megjegyzéseket igyekezzünk távol tartani a gondolatainktól.

Ha engeded, hogy rendszeresen fel-feltörjenek belőled ezek a leértékelő minősítések, azok önbeteljesítő jóslatként beépülnek személyiségedbe, és ott hatalmas károkat okoznak. Ne éltesd tehát a múltbéli sérelmeket. Akkor kerülhetsz ki győztesen minden helyzetből, ha megszabadulsz azon lelki sérülésektől, amelyeket életed során szereztél. Ahelyett, hogy ezeket a lelki terheket cipelnéd magaddal, összpontosíts a jó tulajdonságaidra, a pozitív visszaigazolásokra, ezáltal teremtve jó életet magad számára.

Az egészséges önzőség egy a világ által elutasított fogalom. Pedig ahhoz, hogy boldog, teljes életet éljünk, és hogy a magunkba vetett hitünk erősödjön, fontos, hogy a saját utunkat járjuk. Természetesen az emberek közötti kompromisszumok is szükségesek, de az életed meghatározó kérdéseiben Neked kell döntened. Ha folyton másokat helyezel előtérbe és soha nem gondolsz magadra, a többiek kihasználhatnak, és nem bánnak veled tiszteletteljesen. Személyiségünk csak akkor tud kiteljesedni, ha megtaláljuk a saját egyéniségünket, és emellett minden külső hatás ellenére kitartunk.

Az önbizalom helyreállítása nem a tökéletesség függvénye. A mindenekfelett álló maximalizmus az egyik legnagyobb ellenségünk. Ha a tökéletességre vágysz, akkor bebiztosítod a folytonos bukást magadnak. Soha ne légy saját magad ellensége, hisz életfeladatként is felfogható az erős önbecsülés. Szeresd magad, hiszen más sem szerethet úgy, ha saját magaddal nem vagy békében és harmóniában. Sikereink és megfelelően feldolgozott kudarcaink tégláiból épül fel az évek során önbizalmunk, mely leginkább valamiféle érzés, tapasztalás. Belső harmóniából, önmagunk képességeinek és gyengeségeinek ismeretéből, valós értékeléséből fakad.

Önelfogadás - felelősségvállalás megértése

Akinek van önbizalma, már megjelenésével, fellépésével sugározza ezt: jelenlétének súlya van. Mer akár népszerűtlen nézeteket is hangoztatni, döntésképessége jó. Az önbizalom hiánya azonban tehetetlenség-érzést, erőtlenséget, és önmagunkban való bénító kételyt eredményez. Természetesen az önbizalom önmagában nem elégséges a nagy teljesítményekhez, de könnyebbé teszi az utat a sikerhez.

Az, hogy vállaljuk a felelősséget tetteinkért, azt is jelenti, hogy elfogadjuk, hogy mi magunk hozzuk a döntéseket az életünk során, és ezek befolyásolják nagyrészt, hogy az életünk milyen irányba halad, milyen emberekké válunk. Ez együtt jár annak elfogadásával is, hogy nem hibáztathatunk másokat a saját döntéseink, tetteink következményeiért. Ha valaki képes a felelősségvállalásra és a felelősségteljes viselkedésre, akkor egy adott helyzetben képes a saját értékrendje alapján döntéseket hozni és aktívan cselekedni. Azonban a felelősségvállalástól legtöbben félünk, pedig a valódi felelősségvállalás  megértéséhez magasabb szinten lenne érdemes léteznünk, ami azzal kezdődik, hogy mindig, minden helyzetben azt cselekszem, ami összhangban van érzéseimmel és  gondolataimmal. Felvállalom azt, aki vagyok, vagyis felelősséget vállalok az életemért.

A felelősségvállalás a tevékenységekkel, eseményekkel kapcsolatos felelős attitűdöt feltételezi, ebben segítségünkre lehet egy kineziológus is, akinek segítségével felkutatva blokkjainkat oldhatjuk azokat, ezáltal elakadásainkat magunk mögött hagyva magabiztosan élhetjük mindennapjainkat.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szeretettel. Jelentkezem

Tanulásserkentő kineziológiai gyakorlatok

Az egész életen át tartó tanulás, azaz life long learning, olyan kora gyermekkortól késő öregkorig tartó kognitív folyamat, amely magába foglalja a formális, azaz az iskolai oktatást éppen úgy, mint a nonformális (bizonyítványt nem adó, kötetlen, öntevékeny szervezetek keretei között végbemenő, nálunk a közművelődési jellegű), valamint az informális (családi, munkahelyi, a széles társadalmi környezetben történő) tanulást.

A Life Long Learning filozófiája az ember egész életét végigkíséri, de a folyamatos fejlődés és tanulás a test fizikai karbantartása nélkül nehezebben fejlődik. A testi, lelki, szellemi szimbiózis, mint oly sokszor foglalkoztunk már vele, mindig visszaköszön és igenis fontos, hiszen ép testben ép lélek és a szellemiekre is ugyanúgy kihat. A test karbantartása nem csak azért fontos, hogy megjelenésünkkel megnyerő képet tudjunk kialakítani, hanem azért is, mert a rendszeres edzés hatására számos egyéb pozitív hatás is végbemegy a szervezetben.

A rendszeres testedzés élettani hatásai szorosan összekapcsolódik a testkarbantartás kultúrájával is. A mozgás szerepe az élethosszig tartó személyiségfejlesztésben számos területen fejti ki jótékony hatását. Ezek a területek egymással összefüggve, egymást kiegészítve jelenek meg az ember személyiségében és tudatában, vagyis kompetenciájában. A kulcskompetenciák közül a fizikai tevékenység hatására javul a kommunikáció, a csoportmunka, a tanulás és teljesítmény mértéke egyaránt.

Számos kineziológiai módszer létezik, amely a rendszeres gyakorláson kívül, különböző testmozgások révén javítja az iskolai eredményeket, s ezáltal segíti a kiteljesedést. A kineziológiai gyakorlatok egy része meglepően sokat tesz a sikeres tanulási képesség elsajátításáért. Javítják az agy és a test közötti kölcsönhatás minőségét, továbbá serkentik a természetes energia- és mozgásfolyamatokat a testben, integrálják a két agyfélteke működését.

Ezek a gyakorlatok nagyon egyszerűek és bárhol elvégezhetőek, lássunk párat.

1. Vízivás:
Az első legegyszerűbb és egyben legtriviálisabbnak tűnő gyakorlat, melyet sportolás során is gyakran megteszünk a vízivás. Testünk 50-70 százaléka víz, ráadásul az agyunk 90 százaléka vízből áll. Tíz testsúly kilogrammonként 2-3 dl víz szükséges az emberi szervezet számára egy nap. A vízivás energetizál, javítja a vizuális alkalmazkodást, a fókuszálást, jó hatással van ránk vizsga előtt, lazábbá válik a kommunikációnk.

2. Fekvő nyolcas:
Ez a gyakorlat segít a két agyfélteket egyszerre használni
- némely betűket többé nem felcserélni (pl. a „b” és „d” betűt)
- jobban látni
- könnyebben olvasni
- olvasottak megértését
- ellazulni tanulás közben
- koordináltnak lenni és figyelni

Álló helyzetben nyújtsuk előre a bal karunk, a hüvelykujjunkat pedig tartsuk felfelé, és lassan egy fekvő nyolcast rajzolunk a levegőben. Középről indul, majd rajzoljuk meg a nyolcas bal hurkát, középen keresztez és megrajzoljuk a nyolcas jobb hurkát. Közben a fejet egyenesen tartva a szemünkkel követjük a hüvelykujjunk. Négy-öt nyolcas után ugyanezt csináljuk meg a jobb karunkkal is, végül a két kezet összekulcsolva és a két karunkat használva rajzoljuk meg a nyolcast. A gyakorlatot akár papírlapon is elvégezhetjük.

3. Csipőhimbálás:
- megtanít önállóan tanulni
- koordináltnak lenni
- energiát tankolni
- figyelni
- könnyebben felfogni dolgokat
- jobban látni
- koncentrálni

Üljünk le a földre és lábainkat kissé felhúzva kezdjünk el jobbról-balra majd balról-jobbra ide-oda hintázni. A mozgás közben csípőnkkel kis köröket írunk le, ezzel átmasszírozva a teljes ülőfelületet, lehet akár itt is nyolcasokra törekedni. A gyakorlat során agyunkat energiával látjuk el és nem utolsó sorban, ha rendszeres végezzük a medencetájékunk, csípőnk lényegesen lazább, mozgékonyabb lesz.

Tanulás serkentő kineziológiai gyakorlatok

4. Földelés:
- összpontosítani és kitartani
- könnyebben megérteni
- jobban ellazulni
- a dolgokat jobban megjegyezni és előhívni
- összpontosítani és figyelni
- a térérzékelést javítani, különösen sportolásnál
- tájékozódni
- pontosabban kifejezni magunkat

Álljunk vállszélességnél kicsit nagyobb terpeszbe, lábfejeink derékszöget zárnak be egymással és kezünk csípőre tesszük. Ringatózzunk egyik oldalról a másikra, miközben a megfelelő oldali térdet kissé behajlítjuk, a közben lélegezzünk mélyen.

5. Lábpumpa:
- jobban hallani
- a hallottakat és az olvasottakat könnyebben megérteni
- pontosabban kifejezni magunkat
- fogalmazást írni
- feladatokat megoldani és befejezni
- szociális magatartását javítani
- ellazulni tanulás közben
- figyelni

Akár az irodában is elvégezhető széken ülve a bal bokánkat helyezzük a jobb térdünkre. Az ujjaink hegyével fogjuk meg a vádli két végpontját vagyis az Achilles ínnál és a térd alatt, majd lassú mozdulatokkal mozgassuk fel és le a lábfejünket, azaz feszítjük és hajlítjuk. ezt az egyik oldalra elvégezzük tízszer, majd mielőtt a másik oldalra is megcsináljuk tegyünk pár lépést, hogy megérezzük a két oldal közötti különbséget. A gyakorlat oldja az inakban keletkezett görcsöket is.

6. Váll és nyaklazító:
- látóterét szélesíteni
- rövid és hosszú távú memóriáját aktiválni
- tarkó nyak és állkapocsizomzatát ellazítani
- gondolkodását serkenteni
- látását, hallását és mozgását egységesíteni, pl. a sportban
- a fejünk és a testünk között az információáramlást javítani
- a tanultakat jobban bevésni
- könnyebben olvasni
- szabadon beszélni

A bal kezünkkel fogjuk meg a jobb vállunkat, majd vegyünk egy nagy levegőt és a fejünket lassan, gyengéden fordítsuk balra és fújjuk ki a levegőt. Ahogy jobbra fordítunk szívjunk ismét mélyen be a levegőt, majd balra fordítva fújjuk ki. Ezt ismételjük meg párszor, majd a az állkapcsot a mellkashoz közelítve, azaz a fejet előrehajtva lélegezzük ki a levegőt. Majd ugyanezt a gyakorlatsort csináljuk meg a másik oldalra is. A vállak és a nyaklazításának köszönhetően javul az agy vérellátása és a koncentráció, figyelem is.

Remélem a gyakorlatok valamelyike Neked is segítségül szolgálhat az új tanév során.

Amennyiben jelentkezni szeretnél a tanfolyamra, itt megteheted: Jelentkezem

A változások csodálatos harmóniája

Folyton keressük a boldogságot – de éppen ezért hosszú távon, tartósan, senki sem boldog. Sokszor azt gondoljuk, többre vagyunk hivatottak annál, amit eddig elértünk. Érezzük, hogy valami másra születtünk, mégsem indulunk el céljaink felé. Az egyensúly és a harmónia az élet folyamatos változásának szépségében rejlik. Ha megfigyeled a természetet, minden egyensúlyban van, mégis minden mozog, pezseg, változik! Akkor leszel szabad, ha nincs szükséged ahhoz másra, hogy megmutasd a benned lévő csodákat. Gondolkozz el ezen: ha valamire képes vagy, és valamiben jó vagy, akkor miért lenne arra szükséged, hogy valakinél jobb legyél? Nincs rá szükséged, hogy másoknak mutogasd, amit létrehoztál. Tudom, hogy ezt néha nehéz elhinni, de elegendő, ha te örülsz és érzed a teljességet az alkotás során. Ha magadnak alkotsz, azt megoszthatod, de ne ez legyen a cél. Ezzel leszel szabad – hiszen az igazi szabadság azt jelenti, hogy nem függsz másoktól. Ha viszont azért csinálsz valamit, hogy jobb legyél valakinél, akkor a rabja vagy.

A változásoknak csodálatos harmóniája van, hiszen a zene is folyamatos rezgés, fel s le hullámzás, mégis tökéletes összhangzatot lehet vele kelteni. Az összhang és önmagunk megtalálásában sokat segíthet az is, ha nem tudjuk igazán mit is akarunk, hogy mi az, amit nem akarunk. Kezdj el megszabadulni a felesleges, időrabló dolgoktól és szokásoktól. Tölts kevesebb időt mérgező nehéz emberekkel. Mondj nemet olyan dolgokra, amik nem egyeznek az értékrendeddel. Így igent fogsz tudni mondani azokra a dolgokra, amik igazán számítanak neked.

Ha már tudjuk, hogy valójában mit akarunk, sokkal valószínűbb, hogy a helyes úton indulunk el, és a végén átszakítjuk a célszalagot. A véletlenre bízni a jövőt… ez is lehet egy stratégia, de mi lenne, ha besegítenénk a véletlennek? Találd ki, mit akarsz, és vágj bele! Ha tudod, mit akarsz, már megvan a kezdő lökés, csak ki kell használni a lendületet. Néha nagyon nehéz dönteni, választani, de ha már tudod, mit akarsz valójában, valószínű, hogy könnyebb lesz a választás. Minden döntéshelyzet esetén a jövő irányában kell választani, az az út a helyes, ami közelebb visz a célhoz.

A változások csodálatos harmóniája

Hogyha nem vagy vele tisztába, hogy mi a szenvedélyed pontosan, hogy mi az, ami téged lázba hoz, akkor minél több mindent kipróbálsz, minél több mindent csinálsz, annál hamarabb rá fogsz erre jönni. Szerintem azért nem tudjuk olyan könnyen kitalálni azt, hogy mire vagyunk hivatva, hogy miért vagyunk itt ezen a Földön, mert félünk.

Mivel a félelem annyira leblokkolja az energiaáramlatot bennünk, annyira leblokkolja az agyunkat, nem tudunk gondolkodni, tisztán látni, nem látjuk a fától az erdőt. Félünk ugyanis belevágni, félünk új dolgokat kipróbálni, mígnem ez egy szokássá válik. Ilyenkor az ember megáll, elkezd stagnálni és ebből születik meg a frusztráció. Amiatt kesergünk, amiről le kéne mondanunk, ahelyett hogy arra fokuszálnánk ami segíti a boldogulásunkat, amit választhatnánk. Ez a bizonytalan állapot azonban csak hátrányunkra válhat, időt vesztünk, és egy helyben toporgunk.

Ha nem alakul ki a döntés és a mentális elköteleződés egy választás mellett, úgy nagyon nehéz később kitartani, szembenézni a nehézségekkel. Hiszen ahelyett, hogy előre haladnánk, egyfolytában visszanézünk, figyeljük, hogy miről maradunk le, hogy mit szalasztottunk el. Energiánk szétforgácsolódik, nem adjuk bele a maximumot abba, amit éppen csinálunk, épp ezért nem is élünk meg valódi sikereket, igazi elégedettséget sem. Mindent átszínez, az egész életünkre ráterül a bennünk munkálkodó bizonytalanság.

Pedig mindig van valami új, amit tanulhatsz, szerintem ez nagyon izgalmas kihívás is egyben, mert soha nem unalmas. Ha kíváncsi vagy és nagy a tudásvágyad, amit ki lehet magadban fejleszteni, akkor ez nagyon érdekessé, széppé és kalandossá teheti az egész életed.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szerettel. JELENTKEZEM

Légy önmagad ideális partnere

Az hogy kivel kerülünk kapcsolatba nem véletlen, és az sem ki lesz a társunk, kedvesünk.
Nyilván érezzük, hogy jó vele, együtt rezgünk, jó minden. A kiteljesedett szerelem titka abban rejlik, hogy meg kell tudnunk nyílni a szeretetre.

Épp ezért ne a megfelelő partnert keressük, hanem mi magunk váljunk ideális partnerré, így nem tudjuk többé eltéveszteni, hogy ki a számunkra megfelelő társ. A valódi szeretetben a partnerünket nem a mi elképzeléseink szerint próbáljuk meg átformálni, hanem önmaga igaz valójához próbáljuk segíteni őt. Önmagunk ideális partnerei kell legyünk. Tedd fel magadnak a kérdést: Vajon megházasodnék önmagammal?

Mindig az a partner a megfelelő, akivel éppen együtt vagyunk, mert pontosan azzal a tanulnivalóval szembesít, amit már meg kellett volna tanulnunk ahhoz, hogy valóban ideális partnerek legyünk.

Egy "nem ideális" partnerrel való kapcsolatnak az az értelme, hogy a másik saját hibáinkkal szembesít, megmutatja nekünk, hogy éppen mi nem vagyunk még teljes emberek, nem vagyunk "önmagunk".

Súrlódások nélkül pedig nincs fejlődés. Addig fogunk kölcsönösen újra és újra szembesülni jelenlegi létezésünk korlátaival, amíg nem válunk teljesen "önmagunkká. Az ideális partnerkapcsolat célja ezért nem egy turbékoló szerelmespár, akik nem tudnak egymás nélkül élni, hanem két ember, akik egymással és egymás révén "egész-ségesek". Ezért már nincsen "szükségük" egymásra, mert a másik összes aspektusát integrálták már önmagukba.

Légy önmagad ideális partnere

A párkapcsolat célja - véleményem szerint - nem a boldog, egészséges párkapcsolat megvalósítása, hanem a személyiségfejlődésünk szolgálata. Mint ahogy az összes életterületünk ez is csak egy magasabb elvet szolgál, mégpedig az önmegvalósítást, az Önmagunkra találást. Ezért nem az a fontos, hogy mindig olyan partnert vonzzunk be, aki mindenben megfelel az elvárásainknak, hanem inkább olyat, akitől pont azt a tanítást kaphatjuk, amire éppen szükségünk van! És valójában igazából teljesen mindegy is kivel élünk együtt, ha önazonosak tudunk maradni, azaz hűek önmagunkhoz. Ezt a folyamatot megélhetjük több társ oldalán, melyet a mai társadalom pushol is és a széthulló, tradicionális, keresztény minták mintha nem akarnának már gyökeret ereszteni. A holtodigalan-holtomiglan már csak egy vágykép, pedig én azért hiszem, hogy gyönyörű érzés lehet egy ember oldalán végigjárni ezt az utat és a végén csillogó szemmel megköszönni a segítséget, hál istennek látok is azért rá példát a környezetemben!

A háttérben a helyes önbizalom, önértékelés, a múlt feldolgozása, a magunkban való hit elengedhetetlen feltétele a sikeres társkeresésnek. Ezek rendbetétele és újraépítése az első lépcső, majd ezután következhet a társkeresés, a társ bevonzása. Önmagunk feltérképezésében nagy segítségünkre lehet, egy szakképzet kineziológus, aki rávilágíthat a rosszul működő sémáinkra, hogy ezáltal teljes életet tudjunk élni, társunk oldalán.

A szerelem és a boldogság nem kiváltságos helyzet, hanem tudatos élettervezés része. Ha nem tanulunk a múltunkból és nem figyelünk a jelekre, akkor nagy valószínűséggel újra és újra bele fogunk futni az olyan típusú emberekbe, akik a múltban már fájdalmat és bizonytalanságot okoztak nekünk. Fontos, hogy megkapjuk a másiktól azt, amire valóban vágyunk, és hogy olyan értékek mentén haladjunk, amik a jövőben egy szoros egységet hoznak létre köztünk.

Ha szeretnél boldog, harmonikus életet és szeretnél könnyen, gyorsan fejlődni keress bizalommal.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szerettel. Jelentkezem

A változás vágya - önsorsrontó mintáink oldása

A változtatás ellenérveit szokás megszokással, kényelemmel alátámasztani, ami könnyen hangozhat kifogásként. Az ember működésmódjára jellemző ugyanis, hogy egy viszonylagos állandóság fenntartására törekszik. A változó külső és belső körülményekhez úgy alkalmazkodik, hogy stabilitása megőrizhető legyen. Ennek következtében nehezen mozdítható el a már „jól” kialakított rendszeren belül. A negatív élethelyzet válik természetessé, ragaszkodunk a megszokáshoz és nem figyelünk oda a tanácsokra. Az aktuális élet megváltoztatásához nem nagy tervekre van szükség, hanem apró vágyak megvalósítására és a hétköznapokba való beépítésére. Hasonlóan a tartós fogyáshoz, életmódváltás kell hozzá, nem két hétig tartó önmegtartóztatás.

A változás vágya rendszerint a jelen elégedetlenségéből születik. Valami nem jó így, máshogy kellene lennie. Az újdonságok ismeretlen terepe új megoldást igényel. Amiben nincs tapasztalatunk és elődeink mintája sem nyújt útmutatást, tehát újat kell alkotni.

A régi, berögzült mintáinkhoz való ragaszkodás gyökerei gyermekkorban rejtőznek. Épp ezért, érdemes felkeresnünk egy szakképzett kineziológust, aki segítségünkre lehet, ezeknek a rossz mintáknak az oldásában.

Gyerekkorunkban is rengeteg trauma ért bennünket, melyek felnőttként rossz döntések sorozatára késztet minket. Ezek a traumák létrehoztak egy életérzést. A legfontosabbak egyike a szerethetőségünkről alkotott elképzelés, ami meghatározza a lényünk melyik része és mennyire szerethető. Melyik részünk bűnös, melyik részünknek kell szégyenben élnie.

A negatív tapasztalatainak hatására sok ember elveszítette a gyerekkorban a szerethetőségének a hitét, tehát belül az az érzés van, nem vagyok szerethető. Amikor valamilyen külső hatás kibillenthetné ebből az állapotból, valaki szerethetné őt, az állapot fenntartásáért felelős késztetés működésbe kezd. Elkezd az ember úgy bánni a másikkal, hogy az már ne legyen képes őt szeretni. Bántja, becsapja, semmibe veszi, megalázza, pontosan ugyanúgy, ahogy vele tették. Aki szeretettel próbál hozzá közelíteni azt a tapasztalatot éli meg, hiába szeretek, hiába vagyok jó, nem szeretnek viszont. Tehát ő is megismétli a kudarcot, újra elveszíti a hitét abban, viszont szerethetik. Az alapja ugyanaz a gyerekkori sérülés és a kialakított jó és rossz címkékkel megbélyegzett világkép, mely minden ember fejében sajátjaként lett kódolva.

A változás vágya - önsorsrontó mintáink oldása

A saját élet megnehezítése nem tudatos folyamat, nem kimondott elvárás, hanem leggyakrabban a gyermekkori tapasztalatokból eredő, berögzült gondolkodásmód. Ezeket a blokkokat egy kineziológus segítségével gyengéden felszínre tudjuk hozni, mely sokat tud segíteni előrehaladásunkban. A terapeutának az a dolga, hogy tudja, a negatív élmények felszínre hozásában hol a határ, amíg el lehet menni, a borulás veszélye nélkül. A legoptimálisabb ütem megtalálása ugyanis nagyon fontos.

Az önsorsrontó gondolatminták:

Bűnhődnöm kell a hibáimért!
Ezen nem lehet változtatni!
Nem érdemlem meg, hogy én boldog legyek!
Ez az én feladatom!
Önmagam áldozata vagyok!
Te ezt nem értheted!
Egyedül akarok lenni!

Vissza kell menni a gyerekkori élményhez, és mind a két irányba szét kell feszíteni a mintákat. Egyrészt feldolgozni a dühöt, a haragot, a kétségbeesést, az elhagyottságot, minél mélyebben és teljesebben újra átélni. Ugyanilyen fontos a másik irányba történő elmozdulás, a bennünk élő gyermeknek meg kell adni azokat az érzéseket, élményeket, amik elmulasztása miatt a sérülés létrejött. Szeretetet, figyelmet, elismerést, jutalmazást, tiszteletet, a pozitív mintákat.

Tudat alatt nagyon sok dologra képesek vagyunk. Még arra is, hogy önmagunknak szabjunk gátakat a boldog élet felé vezető úton. Sokszor nehéz megértenünk, hogy életünk negatív történéseiben miképp lehet tudattalanul is szerepünk. Azonban ha megfelelő megértéssel és önmagunk felé fordított figyelemmel megpróbáljuk érzéseinket, tipikus döntéseink okát megvizsgálni, nagyon fontos lépést teszünk a pozitív változás felé.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Bach virágok - Külső hatások iránti túlérzékenységre

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. A Bach-virágterápia sikere egyszerűségében rejlik, egyszerű, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

A 38 virágeszencia mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható, tehát nem találunk szívre, májra, emésztésre stb. való eszenciákat, hanem ezek helyett félelem, bizonytalanság, önbizalomhiány és különböző lelki/érzelmi állapotokat tudunk harmonizálni. A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhető több ezer szerrel).

Bach szerint a problémák két nagy csoportba oszthatók:

  • túlságosan rá akarjuk kényszeríteni akaratunkat másokra
  • túlságosan engedünk mások befolyásának

Az alábbi csoportban olyan lelkiállapotok találhatók, amelyekben az ember nem megfelelően reagál az őt érő külső hatásokra, s emiatt képtelen az egészséges önérvényesítésre. Ezt az állapotot a belső stabilitás hiánya jellemzi, ami a túlérzékenység, a külső ingerekre való eltúlzott reagálas formájában mutatkozik meg. Az illető rendszeresen védekezik a nyugtalanító hatásokkal szemben és megfeszítve igyekszik újra megteremteni a belső egyensúlyt. Az eszenciák segítenek visszaállítani a belső nyugalmat, harmóniát, egyensúlyt, megőrizni az integritásunkat és kielégíteni azt az alapvető igényt, hogy a külső ingerek ellenére biztonságban érezzük magunkat.

„Egyetlen dolgunk, hogy megőrizzük egyéniségünket, éljük saját életünket, és életünk hajóját magunk kormányozzuk – és minden rendben lesz."

A mások elképzelései és külső hatások iránti túlérzékenység csoportjába tartozó eszenciák használata segíthet az egyensúly megteremtésében.

APRÓBOJTORJÁN – Az őszinteség virága
Vidámnak tűnő, egyetértő, szorongásait és félelmeit aggodalomtól mentes álarc mögé rejti. Belülről őrlődik. A külső környezetre nem szeretnék rátenni a terheiket. Nyugtalan, mindig újabb tevékenység után néz, hogy elnyomja aggodalmait, gyakran folyamodik drogokhoz vagy alkoholhoz annak érdekében, hogy megfeledkezzen saját magáról, a tompa fájdalomról és szenvedésről. Békeszeretők, kerülik a vitát, verekedést, elrejtik érzékenységüket, de idegesek és nyugtalanok. Legtöbbször nem ismeri el a problémáit, ha kérdezik, vagy amikor a betegség megtréfálja és rávilágít a bajra. Ha betegek, akkor sem hagyják el magukat, ami segít a gyógyulásban.

„A LÁTSZATHARMÓNIÁTÓL …A BELSŐ BÉKÉIG”

Az apróbojtorján Bach-virágesszencia segítségével fokozatosan bátorságot gyűjtünk, hogy megnyíljunk mások előtt. Próbáljunk csak meg egyszer a gyengeségeinkről és a nehézségeinkről beszélni. Észre fogjuk venni, hogy nem utasítanak el vagy ítélnek el miatta. Mi pedig az ilyen beszélgetések által megkönnyebbülünk és megvigasztalódunk, majd bizalmat nyerünk, hogy mi is élhetünk maszk nélkül. Ezáltal felszabadulnak azok az erők, amelyeket eddig a külsőségek felépítésére használtunk. Ezek az erők segíteni fognak abban, hogy jobban el tudjuk viselni a konfliktusokat másokkal.

Megerősítések
„ÉRZEM A BÉKESSÉGET”
„ŐSZINTE VAGYOK”
„MEGMUTATOM MAGAM”

KISEZERJÓFŰ – A szolgálat virága
Béke utáni vágyakozók. A harmóniára áhítozók. Háttérben vannak. Testileg fáradtak, de szellemileg éberek. Ők az önalávetők, uralkodni lehet rajtuk. Félénk, kedves, gyengéd, ragaszkodik a hagyományokhoz, szeret örömet szerezni, gyenge akaratú, tanulékony és könnyen irányítható, így a másoknak való segítésben mindenes szolgává válik. Gyakran kötődnek egy sokkal erőteljesebb személyiséghez, aki kihasználja a jó tulajdonságaikat, mivel önalávetők és sokkal inkább másokban keresik a személyiség erejét, mint magukban. Az ember gyenge jellemű, nem tud nemet mondani. Ezért mások kihasználják őt. Amíg mások kívánságait teljesíti, elmulasztja saját életfeladatát.
A Kisezerjófű az önfeladás és a kóros lemondás ellenszere. Növeli a személyiség erejét, serkenti annak tudatát, hogy az ember értékes és joga van az életre. Önállótlan, bátortalan vagy túlzottan jóindulatú, mindenekelőtt gyermekeknek adható, hogy megtalálják helyüket a társadalomban. Családterápiában gyakran használatos függőségek, vagy egyoldalú kihasználáson alapuló kapcsolatok kezelésére. Segíti az erőtlen személyiségű gyermekek szexuális fejlődését és felegyenesítő hatása miatt az alávetett helyzetű emberek gerincproblémáinak kezelésére is alkalmas.

„A PASSZIV SZOLGÁLÁSTÓL.. AZ AKTIV SZOLGÁLATIG”

Képessé tesz Nemet mondani, anélkül hogy lelkiismeret furdalás gyötörne emiatt. Segíti a saját akarat kifejlődését és erősíti az önértékelést. Elősegíti a saját vágyak és célok felismerésére  és erőt ad azok megvalósításához. Megtanít úgy segíteni másoknak, hogy azzal nem adja fel elképzeléseit vagy terveit, ezzel hozzájárul az életfeladata megéléshez.

Megerősítések
„EGYENESEN ÁLLOK”
„VAGYOK, AKI VAGYOK”
„AZT AKAROM, AMIT AKAROK”

Bach virágok - Külső hatások iránti túlérzékenységre

DIÓFA – Az új kezdet virága
Azok számára, akik védelmet igényelnek a külső hatásoktól, amikor bizonytalanná válik a lábuk alatt a talaj, nagy életváltozások idején - fogzás, pubertás, új iskola, foglalkozás, állás kezdetekor, minden alapvető mentális, érzelmi vagy fizikai állapotváltozások.
A Diófa a védekező erő és a belső stabilitás szere. Pajzsot nyújt a külső behatások ellen, főként akkor, amikor az ember életének irányát meg akarja változtatni. Csökkenti a naiv jóhiszeműséget és az indokolatlan hiszékenységet, erősíti a személyiséget és lehetővé teszi a saját élet-elképzelés kialakítását, illetve megvalósítását.
Megkönnyíti a régi szokások felszámolását, megszabadít a függőségektől, általánosan hozzásegíti az embert ahhoz, hogy önmaga legyen.

„A BEFOLYÁSOLHATÓSÁGTÓL… A BELSŐ SZILÁRDSÁGIG”

Olyan helyzetekben, amelyek újrakezdésre sarkalnak, a dió Bach virágeszencia erősítheti a döntési képességünket. Segít, hogy újra rátaláljunk a belső biztonságunkra, és hogy meg merjük tenni a tervezett lépést, akármit is gondoljanak róla mások. Bach a dióeszenciát „link - breaker”-nek hívta, ami szó szerint kötésszakítót jelent. Ez a virágeszencia támogathat abban, hogy elszakadjunk az érzelmi kötődésektől, és megadja a szükséges önbizalmat mások zavart – vagy zavaros – befolyásával szemben. Fokozza az erőnket, hogy a magunk útját járjuk mások véleményétől és fecsegésétől függetlenül. A dió segítségével enyhíthetők a kisebb–nagyobb nehézségek is, melyeket az emberek egyes életszakaszai közötti feszültebb átmenetek hoznak magukkal. A csecsemőnek megkönnyítheti a fokozás, az iskolás gyereknek az iskolakezdés, segíthet elsimítani a serülőkor konfliktusait, enyhíti a feszültséget és a kiegyensúlyozatlanságot a klimax idején, higgadttá tehet, hogy elfogadjuk a nyugállományt.

Megerősítések
„BIZTOS VAGYOK MAGAMBAN”
„HŰ MARADOK MAGAMHOZ”
„A SAJÁT UTAMAT JÁROM”

MAGYAL – A szívet megnyitó
Mindenféle erősen negatív állapotra: düh, féltékenység, keserűsége, ellenségesség, harag, gyanakvás, bosszúállás, gyűlölet, erőszak, rossz hangulat, megvetés, bosszantás, önzés, frusztráció, minden állapotra, amely ellenkezője a szeretetnek. Az ilyen ember állandóan szenved. Kis problémából nagyot csinál, és így idővel a szeretet gyűlöletté fajul.
A Magyal a negatív érzelmek elleni szer. Csökkenti az agressziót, az ingerlékenységet, a haragot, a dühöt, a bosszúvágyat, segíti az agresszió tudatos kontrollját. Barátságosabbá, kompromisszum késszé, béketűrővé, szelíddé, valamint szeretetteljessé tesz. Természetesen nem képes a haragot vagy gyűlöletet egyszerűen az ellenkezőjére változtatni, ehhez a  mi tudatos munkánkra van szükség. A magyal virágeszencia segítségével azonban megtanulhatjuk felismerni és leküzdeni a negatív érzéseinket, ezáltal elfoglalja helyét a szeretet, és azután képesek leszünk szeretetteljesen viselkedni embertársainkkal és környezetünkkel.

"A KEMÉNYSZÍVŰSÉGTŐL A NEMESSZÍVŰSÉGIG"

A magyal hatására őszinte, nyílt, érdekeit mindig szem előtt tartó és megvédő, hamar felinduló és gyorsan lehiggadó, sérelmeit nem dédelgető személyiségé érünk. Nagylelkű, szívélyes, mindent átfogó szeretet jellemzi. A világunkat fenntartó és az emberi értelmet meghaladó egyetemes szeretet elvét érinti. Ez a szeretet az, ami által, és amiben mindannyian élünk, a legnagyobb gyógyerő, a legerősebb ösztönző erő, az örök igazság, az egység tudata. A magyal lelki kvalitása maga az emberi eszményi állapot, amelyre ebben a földi létben törekszünk. Ha az ember a szeretet áramában él, nyitott a szíve, és minden ember a testvére.
„Az igazi erény a szépség és jóság Istenét a csúfban és a gonoszban is érezni és szeretni, és a nagy szeretetben mégis arra vágyni, hogy kigyógyítsuk csúfságából és gonoszságából” Sri Aurobindo indiai költő

Megerősítések
„TELVE VAGYOK ÖRÖMMEL”
„EGÉSZSÉGES VAGYOK”
„SZERETEK”

Ezeket a készítményeket már 80 éve világszerte sikeresen alkalmazzák. Az eszenciák segítenek visszaállítani a belső nyugalmat, harmóniát, egyensúlyt, megőrizni az integritásunkat és kielégíteni azt az alapvető igényt, hogy a külső ingerek ellenére biztonságban érezzük magunkat.

Bach-virágterápia tanfolyam távoktatásban: Jelentkezem

 

Életünk lelki vetülete

A lelki élet problémái által okozott gyötrelmek is éppoly valóságosak, sőt gyakran még több megpróbáltatást okoznak, mint a fizikai fájdalmak. Jóllehet a lelki betegségek okozta panaszok is kezelhetők, sokan mégis csendesen tűrnek.

Pedig minden betegségünk és annak fizikai megnyilvánulása a Te akaratod. Valamit nem tartasz rendben, valamivel nem törődsz. Minden betegségnek lelki háttere van, a betegség ugyanis nem más, mint egy probléma megnyilvánulása, kifejezési formája. Azon lehetőségek egyike, melyet az élet vesz igénybe, hogy jelezze nekünk, valami nincs rendben, nem olyanok vagyunk, mint amilyenek igazából vagyunk.

Ha nem jól kódoljuk ezeket az üzeneteket, azaz a test nyelvét, akkor az élet a problémák más kifejezési módjához fog folyamodni, melyeket a mi érdekünkben hív létre, hogy végre felébredjünk és kutatni kezdjünk, s megtaláljuk az önmagunkhoz vezető utat.

A nyugati orvostudomány, ugyan sokat tud az emberi test működéséről és képes megtalálni a hibát és megjavítani azt. Ezzel csak egy probléma van, hogy nem az okot, hanem a tünetet kezeli. Napjainkban azonban egyre többen ébrednek rá, hogy a lelki tényezőknek is döntő szerepe van az egyén sorsának, egészségének alakításában. Amikor ugyanis a lélek beteg, de nem akarjuk tudomásul venni, az egészség megromlik: a mentális problémák testi tünetekben jelentkeznek.

A testen uralkodó gondolatok és érzelmek törvényeinek nem megfelelő ismerete az, ami betegségbe vagy bajba sodor bennünket. Tudatára kell hát ébrednünk saját utunknak, vagy a szó tágabb értelmében: saját lelki fejlődésünknek. Ugyanis sajnos igencsak hajlamosak vagyunk arra, hogy elfedjünk dolgokat, és memóriánkból kitöröljük mindazt, ami zavar bennünket. Pedig nagyon fontos lenne, hogy integráltan, tudatosan tekintsünk testünk üzeneteire. Ezalatt értem azt, hogy egy adott problémát, élethelyzetet tegyünk magunkévá, oldjuk meg, vagy érezzünk át, értsünk meg egy gondolatot. Amikor ezt a kifejezést egy érzelmi sérülés kapcsán használjuk, és azt mondjuk, integráltuk az adott helyzetet, akkor ez azt jelenti, hogy begyógyítottuk azt a belső sebet, amely ehhez a helyzethez kapcsolódott, és megértettük, tudatosítottuk a probléma üzenetét. Ez a folyamat bizonyos mértékben gyógyulást is jelent, hiszen a betegség egy üzenet, melyet testünk küld szellemünknek azért, hogy felismerjük, mi az, amit éppen megélünk.

Életünk lelki vetülete

Minden betegség vagy egészségügyi probléma a szeretet hiányának és a más emberekkel kapcsolatos negatív eseményeknek a megnyilvánulása. Tehát, mondhatjuk úgy is, hogy egy fizikai vagy lelki sérülés/üzenet a szeretet szintjén rögzül, vagyis a szív energiaközpontjában. A szeretethiányhoz kapcsolódó sérülések az elutasítottság, elhagyatottság, düh, meg nem értettség, szomorúság, csalódottság érzéseként jelennek meg szívünkben.

A megjelenő tünetek csak a probléma felszínét jelzik, így azok "gyógyítása", kezelése nem megoldás! Ha életünkben olyan helyzetbe kerülünk, amikor szenvedés, fájdalom, kétségbeesés, reménytelenség, depresszió, szorongás, zűrzavar, kilátástalanság érzése lesz úrrá lelkünkön, felmerülhet az igényünk arra, hogy külső segítséget kérjünk. Valódi eredményt csak akkor érhetünk el, ha feltárjuk a betegség kialakulásában szerepet játszó lelki okokat és azokat megoldva jutunk el a teljes gyógyuláshoz, ebben nagy segítségünkre lehet egy szakképzett kineziológus, aki rávezethet minket magára a probléma felismerésére, ami már fél siker. A felismerés után rohamosan javulni fog az állapotunk is.

A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézz a jövőbe. Amennyiben úgy érzed, segítségre van szükséged keress bizalommal!

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

A céljainkért érdemes élnünk!

Életünk tudatos tervezése nem egyszerű, de motiváltak csak akkor lehetünk, ha van célunk. Az utunk megtervezése, ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy rá tudjunk lépni és elérjük végül a vágyott állapotot. A merev akarat ez esetben viszont hátráltató lehet. Ha figyelmen kívül hagyod a változást vagy a pillanatnyi kitérőket, nagyobb eséllyel vagy kudarcra ítélve a cél elérésében, mint rugalmas hozzáállással, amely átsegít a nehéz részeken.

Biztosan a Te életében is volt olyan szakasz, amely kudarccal végződött. Lehetett  az tanulás, sport, fogyókúra, párkapcsolat vagy valamilyen rossz szokástól való megszabadulás. Sőt előfordulhat az is, hogy egy vágyott állapot, célkitűzés megakadt a gondolatiság és a tett folyamata között, ezekre az esetekre akár még fájóbban tekintünk vissza, hisz teljes kudarcként élhetjük meg a sikertelenséget.

Ezért is érdemes olyan célokat kitűzni, melyek reálisak és véghez is vihetők. Ehhez jó, ha ismered saját képességeidet, és hogy mit akarsz az új céllal elérni. Érdemes a céljaink megfogalmazása előtt mélyen magunkba néznünk és vágyaink irányába eltökélni magunkat, követve belső iránytűnket. A lényeg, hogy találd meg mi a legbensőbb motivációd, ami miatt el akarod érni az álmodat, és ha bármi zökkenő közbejön, ne add fel, hanem erre a legbelső álmodra gondolj – és tégy meg apró lépést felé, függetlenül, attól hogy az elején felbuksz vagy eltérítenek, mert mindig fel lehet állni.

A  döccenők, bár elkerülhetetlenek, mégis előreláthatóak. Ülj le és gondold át, milyen helyzetekben a legvalószínűbb, hogy elgyengülsz. Tekintve, hogy mindig minden változik, bármikor adódhat egy olyan helyzet, hogy igenis rágyújtasz, vagy inkább otthon maradsz az esti edzés helyett. A legtöbb ember az első ilyen bakinál ellöki a célt magától, mert nem bírja elviselni, hogy kudarcot vallott, és egyszerűbb a célt lebecsmérelni, mint belátni, hogy igenis hibázhatunk.

A céljainkért érdemes élnünk!

Légy gyengéd, megengedő önmagaddal szemben. A beszéd nagyon erősen hat az emberre, így nem meglepő, hogy belső beszédünk, azaz gondolkodásunk milyen erősen befolyásolja a szervezetet magát is. Megfigyelték, hogy a negatív megfogalmazások a gátlórendszer működését indítják be, míg a pozitív megfogalmazások motiválnak és eltökéltebbé teszik az embert.

Nem akarok idegeskedni – Boldog akarok lenni!
Nem akarok rágyújtani többet – Le akarok szokni a cigarettáról!

Ha minden nap találsz valami aprócska lépést, ami a célod felé visz - legyen az akár egy jó döntést meghozni egy dilemmás helyzetben, javítani a kapcsolatot fontos személyekkel, sikereket elérni a munkában, vagy bármely más életterületen, elhagyni egy rossz szokást vagy összeegyeztetni a munkát a magánélettel - akkor előbb-utóbb eléred azt! Csak ne ess abba a hibába, hogy egyik napról a másikra várod a megoldást, mert az csak frusztrálttá tesz, aminek a vége mindig a feladás. Érdemes ezért nem mindenáron világmegváltó terveket szövögetni. Elegendő, ha olyan dolgokra törekszünk, melyek mindegy, hogy a jelenben, a közeli vagy a távoli jövőben, de gyümölcsözőek számunkra.

“Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” Seneca

Egy apró trükk, mely segíthet céljaink elérésében és irányvezetőként is szolgálhat, az írás. Sikerélményt ad, segíti a haladást, a lehetőségek felismerését, és a sikerekre való visszatekintés növeli a produktivitást. Az írás megágyaz a nagyban gondolkodásnak, és a magas céloknak. Amikor leírunk dolgokat, akkor azt is megvizsgálhatjuk, hogy a törekvéseink mennyire reálisak, és mit kell tennünk a célok eléréséért. Ha több célod van, akkor a legközelebbit válaszd ki, tegyél érte, és utána térj vissza az írásodhoz a következő célért.

A tudatos és szakszerű célállítás az életbe fontos, mert így sokkal nagyobb esélyed van a boldog és eredményes, szakmailag sikeres élethez. Ülj le hát egy darab papírral és gondold át, mire is vágysz igazán és azt hogyan tudod megvalósítani.
Sok sikert kívánok!

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

Gyengéd stresszoldás a kineziológia segítségével

A szem a lélek tükre, mely mondás így igaz, hiszen tekintetünk árulkodó. Öröm, boldogság, szomorúság, bánat bármely érzelmünk könnyedén ki/leolvasható tekintetünkből. A szemek mindent elmondanak, vagy legalábbis eleget ahhoz, hogy tisztán kimutassuk, ha valakinek a fizikai, szellemi, vagy érzelmi szintje rosszul ellátott.

Stresszhelyzetbe akkor kerülünk, ha nem tudjuk kezelni azt, ami körülöttünk történik. Legtöbben legalább naponta átéljük ezt, hisz minden nap összekerülünk kellemetlen, váratlan és/vagy nem kívánt élményekkel és helyzetekkel. Valójában a stressz elkerülése az élet elkerülését jelenti. A tagadásával nem sokra megyünk, hiszen egy csökkent tudatossággal járó állapotot hoz létre, sőt megfosztjuk magunkat attól a képességtől, hogy bármint tegyünk a stressz oldása érdekében.

Amikor a stressz szint megnő, érzelmileg „nyomasztott” állapotba kerülünk. Ebben az állapotban nem működünk hatékonyan, úgy érezzük, nem vagyunk urai a helyzetnek, elveszítjük a céljaink felé vezető utat. A stresszokozók egyenrangúak az elnyomott érzelemmel. Amikor letagadod a stressz létezését megsokszorozod erejét.

Senki sem kap díjat a szenvedésért és senki nem kap díjat azért, hogy még valami szenvedést hozzátesz másokéhoz. A felfogás megváltoztatása a célunk és a felfogás megváltoztatása egyszerű, könnyű és fájdalommentes „operáció”.

A stressz megmutatja magát a testben és a szemünk tükrében. A kineziológia segítségével viszont újra tudjuk formálni a múltat és meg tudod változtatni a jelenben történő észleléseket. Hiszen miért is kéne kiszolgáltatni magunkat a múlt hiedelmeinek. Jelen választásaink a múltban átélt traumáink és örömeink befolyásolják. A ma hozott döntéseink alapozzák meg jövőnket, tehát ha fel tudjuk oldani a múlt traumáit és erősíteni az örömöket, választásainkkal azt a jövőt kezdjük el építeni, amelyet valójában akarunk.

A változástól való félelem késztet bennünket csupán arra, hogy ugyanazt az öreg szellemi mozit nézzük újra. Ezért munkánk nagyobb tudatosság elérését célozza meg. A nagyobb tudatosság hatására, pedig kisebb félelmet eredményez, a kisebb félelem nagyobb kreativitást ad, és a nagyobb kreativitás pedig megváltozott felfogást. A megváltozott felfogás, pedig megváltoztatja a választásokat, amiket saját magunknak megengedünk.

Gyengéd stresszoldás a kineziológia segítségével

Minél előbb hozzákezdesz cselekedni az újak alapján, annál jobb!

Ennek a negatív érzelmi töltésnek a memóriából való oldására kifejlesztettünk egy stresszoldó gyakorlatot, mely akár otthon is végezhető. Korábban már tettem róla említést, ez a homlok tarkó tartás. A csináld azt, ami természetes kitűnő példája, ez az oldási gyakorlat. Amikor ugyanis a homlokon és a koponyád hátsó részén tartod a kezed, a vérkeringést azokra a területekre viszed, amelyek érzelmek nélkül dolgozzák fel a gondolatot és a vizuális memóriát.
A Homlok/Tarkótartás lehetővé teszi számodra, hogy újra áttekintsd a stresszokozókat olyan tudatos, gondolatteli alternatívák „fényében”, amelyek érzelemmentes és objektív „víziói” mind a jelen, mind a múlt tapasztalatainak.

A Homlok/Tarkótartás megnyugtató, központosító gyakorlat – hatalmas ereje van.

Gyakorlat:

  • Egyik kezed tedd a homlokodra, másikat pedig a koponyád hátsó közepére
  • Lélegezz közben mélyen
  • Tartsd, lélegezz és tekintsd újra át az incidenst, mind addig, amíg nyugodtnak nem érzed magad – ami azt jelenti, hogy a probléma oldódott.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

A kudarc erősebbé tesz

Hétköznapjainkat a rutin teszi ki. Ami hosszútávon úgy vélem, nem kifizetődő, hisz bármennyire is kényelmesnek tűnik, de nem sok kihívás, fejlődési lehetőség van benne. A rutincselekvésekre szükségünk van, de ne hagyjuk, hogy azok domináljanak. Arra buzdítalak, hogy vedd át minél többször az irányítást! Sokkal többen kudarckerülők, mint siker centrikusak. Vagyis sokkal többen torpannak meg egy kihívás láttán attól félve, hogy kudarcot vallanak, mint inkább az motiválná őket, hogy sikert érnek el, hogy tanulhatnak, fejlődhetnek általa.

A kudarc a siker ellenpólusa. Ahhoz, hogy mérhetővé tegyük a teljesítményünket, mindkettőre szükség van. Nem létezhetnek egymás nélkül és mi sem élhetünk nélkülük. Az egyik bölcsebbé tesz, a másik elégedettebbé. Életünk elengedhetetlen építőköveiről van szó, fogadjuk el és használjuk őket.

Azok az emberek, akik a változtathatatlan képességekben hisznek, mindig kiteszik magukat a kudarc általi megmérettetésnek. Egy esetleges sikertelenség állandó jelleggel meghatározhatja én-képüket. Tudati beállítódásuk megfosztja őket annak lehetőségétől, hogy kezelni tudják az őket érő kihívásokat. Mikor valaki tisztában van saját tökéletlenségével, nincs veszteni valója, mikor próbálkozik.

Ha tartunk a kockázattól és mindig a járt utat választjuk, akkor is kockáztatunk valamint. Méghozzá azt, hogy fejlődési lehetőségeinknek tárházát leredukáljuk. Azok a tulajdonságok, amelyekre a hibáink felismerésén és javításán keresztül teszünk szert, hozzájárulnak, hogy minél teljesebb életet éljünk és tudatosabb emberek legyünk.

A kudarc erősebbé tesz

Mikor hisszük, hogy alapvető képességeinket is fejleszteni tudjuk, a kudarcok fájnak ugyan, de nem határoznak meg bennünket. Legyenek a kudarcaink a tanítóink. Természetesen senki nem szereti a kudarc élményét. Rontja az optimizmusunk, amikor a terveink nem működnek, de tudunk belőle tanulni. Akkor léphetünk egy következő belső fejlődési szintre, ha a korlátainkon túl tudunk lépni. Mindenképpen fogunk hibázni, érdemes inkább tanulni belőle, és máshogy csinálni legközelebb. A kudarc valójában a visszajelzés egyik formája és amennyiben képességeink határai kitolhatóak, számtalan siker várhat még ránk a jövőben.

A kudarc lehúzó befolyását legyőzhetjük, csak nem rágódni kell a történteken, hanem más irányba fordulni és feltöltekezni. Az egyik legfelemelőbb, ha rendelkezünk egy olyan környezettel, amelyben optimista emberekkel vehetjük körbe magunkat. Ebből rengeteg bátorítást meríthetünk.

Ha folyton felemlegetjük, felidézzük a negatív behatásokat, akkor megszilárdítjuk a bevésődésüket, és a hatásukat is. Hosszútávon elérjük, hogy gyengítsenek minket. Egyre kevésbé vállalkozunk majd feladatokra, nem merünk változtatni, kilépni a megszokott környezetünkből, mert belénk rögzült, hogy úgysem sikerül majd. Ne adjunk kulcsot a kudarcnak az elménk ajtajához, mert zárkózottá teszi gondolkodásmódunkat.

Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Tehát, ha legközelebb elszúrsz valamit, gondolkodj el rajta, hogyan szolgálhatna téged ez a felismerés! Vajon miben kellene fejlődnöd?

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem