KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Bach virágok - érdektelenség a jelen eseményei iránt

2018. június 14. - Kőszegi Zsuzsanna

A Bach virágterápiát, ezt a szelíd terápiát Edward Bach tanulmányozta és alkalmazta először. Belső vezettetése által, érzékenységének és magas szellemi fejlettségének köszönhetően megtalálta azt a 38- féle speciális növényfajtát, egyedeket, melyek az emberi természet és lelkivilág negatív, alacsony energiájú lenyomatait, berögződéseit, blokkjait képes finoman feloldani, áttranszformálni, mint pl.: a türelmetlenség, a kishitűség, a bizonytalanság, a túlteljesítési vágy a szorongás, az önbüntetés, a félelmek, a pánik, a fóbiák, a szétszórtság, a harag, az agresszió, az önbizalomhiány...

Nem kell azonban betegnek lenni ahhoz, hogy valaki eszenciákkal kezelje magát. Mindannyian átélünk olyan nehéz, fárasztó időszakokat, amikor negatív kedélyállapotba kerülünk. Ilyenkor az eszenciák segítsége roppant értékes lehet, mert segítenek helyreállítani a megbomlott egyensúlyt még a testi tünetek megjelenése előtt.

Ahhoz, hogy jó érezzük magunkat meg kell tanulnunk a jelen pillanat megélését, jelen lenni saját életünkben, és nem pedig a múlt rabságában, vagy éppen az álmaink világában élni. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell foglalkozni a múlttal és a jövővel! Sőt! A múlt tapasztalatainak levonásából értékes tudást halmozhatunk fel, amit a jelenben alkalmazva segítik a boldogulásunkat. A jövő tudatos tervezése, a célok kitűzése, és azok megvalósításának tervezése pedig elengedhetetlen, ahhoz, hogy egyről a kettőre jussunk. A pillanatainkra való koncentrálás, és azok megélése, az apró örömök tudatosítása hatással van a hangulatunkra, és a közérzetünkre egyaránt.

Az érdektelenség csoportba tartozó Bach-virágeszenciák nagy segítségünkre lehetnek.

Fehér Vadgesztenye – White Chestnut – A gondolatok virága

Az állandóan ismétlődő, visszatérő gondolatokra, melyek örökösen nyugtalanítják az elmét; folyamatos belső viták, aggodalmak és szóváltások, szellemi torlaszok esetén. A gondolatok megfejtés nélkül keringenek, újból és újból ugyanazokat a konfliktusokat bejárva, megszállottság, mely meggátolja a tisztánlátást; dráma, mely örökre befészkelte magát az agyba és nem hagy nyugtot.

„A SZELLEMI KÖRHINTÁTÓL... A BELSŐ NYUGALOMIG”

A fehér vadgesztenye Bach-virágeszencia segítségével megállíthatjuk gondolatok körforgását. Megkönnyebbülve vesszük észre, hogy lassan-lassan megnyugszanak a gondolatok, és beköszönt a világosság. Újra fogadóképesé válunk a kívülről jövő információkra, tudunk koncentrálni jelenben zajló folyamatokra, és éjjel megint jobban alszunk. Általában ésszerű, ha a fehér vadgesztenyét kombinálva vesszük be olyan érzésekre ható virágeszenciákkal, melyek a gondolatok körforgását kiváltották.

Megerősítések
„ÉRZEM A CSENDET”
„MINDEN TISZTA ÉS VILÁGOS”
„ÉN IRÁNYÍTOM A GONDOLATAIMAT”

Vadrepce – Mustard – A fény virága

Depresszióra, mely teljesen ok nélkül jelentkezik, mély szomorúság, bánat, mélabú esetén. Gyakran komoly emberek, akik úgy érzik, hogy egy rosszindulatú csillag ismétlődő hatásától szenvednek. A depresszió intenzív és nem lehet enyhíteni rajta, amíg el nem tűnik magától, váratlanul, mint ahogy felbukkant, szinte lehetetlen boldognak és elégedettnek lenni.
A Vadrepce a depresszió ellenszere. Belső megtisztulást okoz, leépíti a depressziós hangulatot, a kedvetlenséget, mogorvaságot, lehangoltságot, a bátortalanságot és a pesszimizmust. Általában élénkítően hat és nyitott, kommunikatív viselkedésre ösztönöz. Ha gyakrabban szenvedünk depresszióban, akkor valószínűleg azokhoz az emberekhez tartozunk, akiknek nehezére esik kifejezni a dühüket és a mérgüket, és szükség esetén akár felemelni a hangjukat. Ahelyett, hogy megmondanánk a másiknak, mi bosszant, inkább lenyeljük, aztán meg saját magunkon mérgelődünk. Vagyis az agresszió, ami tulajdonképpen kikívánkozik, végül magunk ellen fordítjuk. A tudatalatti idővel depresszív viselkedéssé változtatja a „lenyelt” agressziót. A depressziók másik kiváltói lehetnek az agy anyagcseréjének a változásai, és ezeket megfelelő gyógyszerekkel kell kezelni.

„A LELKI FÁJDALMAKTÓL… A LELKIERŐIG”

A vadrepce virágeszencia minden enyhébb esetben színt és fényt visz a hétköznapjainkba. Érezzük, ahogy az életöröm és az életenergia visszatér. Azoknál a depressziós hangulatoknál, melyek hosszabb testi betegség következtében jelentkeznek, a vadrepce szedésével az életerő jelentős aktiválódását figyeljük meg. A súlyos depressziókat, melyek egy részét öngyilkossági gondolatok kísérik, gyógyszeres, illetve pszichoterápiásan kell kezelni. A vadrepce nagyon is támogatja ezeket a kezeléseket, sőt talán – de mindig csak a kezelőorvos beleegyezésével! – a szükségessé vált gyógyszerek óvatos csökkentéséhez vezethet.

Megerősítések
„KÖNNYŰ VAGYOK”
„VIDÁM VAGYOK”
„A FÉNY FELÉ TARTOK”

Iszalag – Clematis – A realitás virága

Bizonytalan emberek. Álmodozó, szórakozott, gyenge koncentrációjú és vitalitású emberek, csendesek, szelídek, a jelennel kapcsolatos megfelelő érdeklődés nélkül, gondolatokba és fantáziába merülnek. Sűrű ködfátyolon keresztül hallják, élik az életüket. Álmos és nem jó megfigyelő; romantikus, képzelődő, realitásoktól távol álló személyek. Ők álmaikban boldogok. Minden mindegy. Az ember álmos és dekoncentrált. Elégedetlen a helyzettel. Kevés érdeklődést mutat az iránt, ami körülötte történik.
Ábrándoznak és légvárakat építenek maguk köré és nem tudnak a jelen eseményeire odafigyelni. Gyakran szétszórtak és figyelmetlenek. Elkalandoznak a gondolataik nem képesek odafigyelni. Nem motiválható semmivel, közönyös is lehet élet dolgai iránt.  Művészi képességekkel rendelkezik, de nem mindig képes fizikai szinten megvalósítani. Romantikus beállítottságúak, színes belső világuk van. Bizonyos estekben előfordulhat, hogy drogokhoz vagy alkoholhoz nyúlnak vagy számítógépes játékok világába merülnek..

„A REALITÁSTÓL MENEKÜLÉS HELYETT A REALITÁS ALAKíTÁSÁIG”

Segít megérkezni a jelenbe, növeli a figyelmet és a koncentráció képességet. Fokozza a művészi önkifejező képességet. Képessé teszi az álmok megvalósítására, elég erőt és kitartást kölcsönöz hozzá. Az Iszalag a valósággal való egészséges viszony szere. Mindazon tendenciák esetén hatásos, amelyek eltávolítják az embert az élettől, ezért nemcsak ábrándozás, illúzórikus gondolatok vagy drogfüggőség ellen hat, hanem általánosan figyelmetlenség vagy álmosság esetén is hasznos lehet. Emellett iskolai problémákkal küzdő gyermekeknél, ha boldogtalan körülmények között élnek és hajlamosak a befelé menekülésre emiatt.

Megerősítések
„ÉBER VAGYOK”
„VILÁGOSAN LÁTOK”
„ALKOTOK”

Bach virágok - érdektelenség a jelen eseményei iránt

Vadrózsa – Wild rose – Az életkedv virága

Lemondásra, apátiára, bezártságra, kudarc az erőfeszítésekben; fatalizmus, sodródás, tompaság, érdeklődéshiány, a vitalitásnak semmi jele (élettelenség), monotónia érzete, kifejezéstelen, monoton beszéd, kimerült, érzéketlen társ.
A Vadrózsa a vállalkozókedv és az élet iránti érdeklődés szere. Segít kifelé fordulni, érdeklődőbbé, nyitottabbá, vállalkozókedvűvé tesz. Legyőzi az egykedvűséget, a szellemi tompaságot és a lemondást. Egyébként általában lábadozás idején ajánlott.

„AZ ÖNFELADÁSTÓL…AZ ODAADÁSIG”

A vadrózsa virágeszencia természetesen nem képes az ilyen megrögzött hozzáállást egyik napról a másikra megszüntetni. Gyakran még pszichoterápiás kezelésre is szükség van. A rózsa azonban támogathat abban, hogy fokról fokra ismét megnyíljunk. Ehhez arra van szükség, hogy az állapotunkat tudatosan érzékeljük, és megtanuljuk felismerni, hogy egykori vészhelyzetünk, mely a bezárkózáshoz vezetett, ma már valószínűleg nem áll fenn. Olyan helyzetekben, amikor a rezignáció érzése keletkezett – például betegség vagy más sorscsapás miatt – a vadrózsa felráz, és segít felismerni, hogy képesek vagyunk aktívan változtatni a helyzetünkön ahelyett, hogy kiszolgáltatottan tűrjük. Így azután újra kialakulhat az életöröm is.
A Vadrózsa a vállalkozókedv és az élet iránti érdeklődés szere. Segít kifelé fordulni, érdeklődőbbé, nyitottabbá, vállalkozókedvűvé tesz. Legyőzi az egykedvűséget, a szellemi tompaságot és a lemondást. Egyébként általában lábadozás idején ajánlott.

Megerősítések
„ÉLNI AKAROK”
„KIKÖVETELEM AZ ÉLETET”
„MEGRAGADOK MINDEN ESÉLYT"

Olajfa – Olive – A megújulás virága

Azok számára, akik teljes testi/lelki kimerülésben szenvednek, akiknek minden csepp tartalék energiájuk kiszáradt és így nincs többé erejük. Javasolt elhúzódó betegségek után, hosszú betegágyi gondozás után, személyes csapások idején (háború, válás, krízis, stb.). Túlfeszített munka, túlzott aggódás után, amikor emberfeletti erőfeszítések történnek.
Akik kimerültek, mind testileg, mind lelkileg elfáradtak. Nincs energiájuk minden erejüket elvesztették. Állandóan aludni szeretnének mivel úgy érzik teljesen kimerültek a tartalékaik. Minden tevékenység kifárasztja őket és nyomasztónak érzik, ha valamit tenniük kell. Kimerültséggel együtt lehangolttá és szomorúvá is válhatnak. Nem képesek örülni semminek és céltalanság érzete lesz rajtuk úrrá. Ebben az időszakban nem tudnak neki kezdeni új feladatoknak, mivel nem éreznek magukban elég motivációt ehhez.

"A KIMERÜLTSÉGTŐL A VISSZANYERT ERŐKIG"

Az ember gondosan ápolja saját életenergiáját. Megáll a saját lábán. Erősödés, felüdülés, lelki nyugalom jellemzi. Megtapasztalja, hogy jó erőnlétben és pozitív érzésekkel még a legnagyobb stresszt is át lehet vészelni. Kimeríthetetlen erőtartalékokkal rendelkezik, és rugalmasan alkalmazkodik a mindenkori energetikai viszonyokhoz és követelményekhez. Teljesen átengedi magát belső irányításának, abban a tudatban, hogy a kellő időpontban a szükséges erők a kozmoszból hozzá áramlanak.
Nagyon fontos a testre odafigyelni, gyakran a csökkent testi működések jelzik, hogy a szervezetben nem áramlik megfelelően az energia. A sok erőt felemésztő testi megbetegedéseknél az olajfa mindig segít, erősíti a testet és a lelket. Az olajfa után az első reakció az erős alvásigény, melynek okvetlenül eleget kell tenni. Érzelmi síkon a fizikai pihenés után is megmarad az átélt kimerültség emléke még jó ideig. Ezt a lelki kimerültség érzését oldja az olajfa.

Megerősítések
„NYUGALOMBAN VAGYOK”
„KIPIHENTEM MAGAM”
„ÚJRA ERŐRE KAPOK”

Jerikói Lonc - Honeysuckle – A múlt virága

Nosztalgiára, honvágyra, azok számára, akik a múltban élnek: elmúlt szerelmek, boldogságok, boldogtalanságok, sajnálkozás, siker vagy kudarc tartja kötve őket; azoknak, akik az emlékeikben élnek. A jelen elől a romantikusnak látszó múltba menekülőknek.
A Jerikói lonc a kóros nosztalgia elleni szer. Felébreszti a jelen és a valóság iránti érdeklődést, elhalványítja a feltörő emlékeket. Segítséget nyújthat honvágy, nosztalgikus ábrándozás és különösen szomorúság esetén ( ami alapvetően annak a jele, hogy az ember nem képes elfogadni egy új élethelyzetet, mivel az előzőt szebbnek tartja). Javítja az új, barátságtalannak tűnő életkörülményekhez való alkalmazkodás képességét. Leépíti a valóság tagadásában gyökerező hajlamot a különböző szenvedélybetegségek kialakulására.

„A BELSŐ ZILÁLTSÁGTÓL… A BELSŐ EGYENSÚLYIG”

Romantikus, érzelmekkel teli személyiség, aki képes mindennek a jó oldalát meglátni. Alapvető zárkózottsága megmarad, de nem csapja be magát, nem veszíti el kapcsolatát a valósággal. A múlt kellemes emlékeiből képes sok erőt nyerni. Felismeri az idejét múlt értékeket, a jelen felé fordul. Elősegíti, hogy a jelenben éljen.
Élő kapcsolatba kerül a múltjával. Tanul belőle, de nem kapaszkodik bele feleslegesen. Amit érdemes megőrizni, magával hozza a jelenbe. Átengedi magát felsőbb énje irányításának – aki lelke törvényei szerint vezeti –, még akkor is, ha az számára pillanatnyilag nem érthető. Segít megválni kedves, de felesleges dolgainktól, enyhíti a honvágyat. Segít azoknak, akik egyáltalán nem emlékeznek a múltjukra és jelen nehézségeinek megoldására.
„Eltávolítja a tudatból a múlt minden búját-baját. Semlegesíti a múlt befolyását, a múltbeli kívánságokat, vágyakat, és visszahoz bennünket a jelenbe." Bach

Megerősítések
„SZILÁRDAN ÁLLOK”
„TUDOM, MIT AKAROK”
„DÖNTÖK”

Vadgesztenyerügy – Chesnut Bud – A tanulás virága

Akik gyakran ugyanabba a hibába esnek, és nem képesek tanulni saját tapasztalataikból. Mindig hasonló helyzetekbe és hasonló problémával találják magukat szembe. Tanulási vagy koncentrációs nehézségekkel küzdők számára, akiknek a gondolataik jóval előrébb járnak, mint ahogy azt megtudnák oldani. Általában kapkodnak és emiatt nincs idejük megfelelően megoldani egy-egy feladatot vagy levonni a következtetést az adott helyzetből. Szétszórtsága miatt nem tud odafigyelni a jelen eseményeire. Gondolatai folyton elkalandoznak, mindig máshol jár. Olyan gyerekek szere akiknek nem azért vannak tanulási gondjai, mert rossz a memóriájuk, hanem mert képtelenek a megfelelő időben odafigyelni. Emiatt nem tudják befogadni a tananyagot, és csökken az iskolai teljesítményük.

„A KÖNNYELMŰSÉGTŐL… A TAPASZTALATIG”

A tapasztalat azt mutatja, hogy a helyzetek addig ismétlődnek, míg meg nem tanuljuk a leckét. Állandóan ugyanazon probléma elé kerülünk, míg készek nem vagyunk a viselkedésünk, illetve a fejlődésünk számára fontos következtetéseket levonni belőle. A fehér vadgesztenye rügye virágesszencia, melyet tanulóvirágnak is neveznek, segíthet felismerni a viselkedésmintákat, tanulni a hibáinkból, és azokat pozitívan kihasználni.

Megerősítések
„ODANÉZEK”
„ODAFIGYELEK”
„TANULOK”

Bach-virágterápia tanfolyam távoktatásban: Jelentkezem

süti beállítások módosítása