KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Apasebek hatásai...

2022. augusztus 13. - Kőszegi Zsuzsanna

Mik is az apasebek?

A pszichológusok apasebnek hívják azt a sebet, ami a családfő testi-lelki hiányából vagy a bántó apa hatásából ered. Amikor az édesapa meghal, elhagyja a családot, vagy alig van otthon, a gyermekek nem ismerik meg az apai energiát. Ugyanakkor az apaseb akkor is kialakulhat, ha az apa fizikailag jelen van a gyermek életében, de elutasító, büntető magatartásával rombolja a szülő-gyerek kapcsolatot. Bármi is az ok, az eredmény mély sebzettség, megfosztottság…

Honnan eredhetnek?

Ha valamiből túl keveset vagy egyáltalán nem kaptunk pl. szeretet, törődés, figyelem vagy éppen valamiből túl sokat kaptunk pl. agresszió, leminősítés, szégyen. Nem megfelelő egyensúlyban kaptuk pl. szabadság és határok.

Apa szerepe a családban:

Az édesapák nagyon fontos szerepet töltenek be a gyermek életében a biztonságos kötődés kialakulásához. Stabilitás, önbecsülés, magabiztosság kialakulásában segít. A fiúk számára az apa mintát mutat arról mi is egy férfi feladata, hogyan viselkedik egy férfi. Párkapcsolat tekintetében megmutatja a férfi szerepet, hogyan viselkedik egy férfi a párkapcsolatban. A lányok esetében pedig a másik nemre vonatkozó szerepekkel ismerteti meg az apa a gyereket. Az autoritás, a szabályok és törvények megismertetése is az ő személyéhez kapcsolódik.

Ranschburg Jenő professzor szavaival élve: az apa elsődleges feladata gyermekei átemelése az otthon küszöbén.

Apaseb hatásai:
Van-e helyem a világban?
Elég értékes vagyok-e?
Önértékelés, önbecsülés hiánya
Párkapcsolati problémák
Szerethetőség
Anyagi biztonsághoz való viszony
Biztonság, magabiztosság kérdései

Apasebek hatásai...

A cél a bennünk lévő apai sebek gyógyítása, a dédelgetése helyett.

Apaseb gyógyítása:

Kisgyermek korban:

  • Minél több emberhez való érzelmi kapcsolódás, minél több ember adja a gyermeknek a szeretetet, annál stabilabb a talaj a gyermek lába alatt. Tegyük lehetővé a sok kapcsolódási lehetőséget.
  • Apa hiánya esetén más férfiakkal való kapcsolódás által az apai minták elsajátítása pl. nagypapa, nagybácsi.

Felnőttkorban:

  • Nézz rá édesapád iránti érzéseidre, sérüléseidre. Bocsáss meg neki!
  • Vedd fel a kapcsolatot a benned lévő kisfiúval és gyógyító meditáció, külső segítséggel gyógyítsd meg a vele való kapcsolatodat.
  • Tekintsd át az apai hitrendszereidet.
  • Engedd el azt az elvárást, hogy az édesapád egyszer olyanná válik, mint amire vágysz!
  • Saját gyermekeden keresztül édesapa tekintetében akár fiú, akár lánygyermek irányába oldd ezt a sebedet. Édesanya esetében a fiúgyermek irányába figyelj arra milyen mintákat adsz át a gyermekednek, ezzel gyógyítva saját sebeid.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

süti beállítások módosítása