KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Belső mosoly

2015. február 03. - Kőszegi Zsuzsanna

A taoizmus a negatív érzelmeket az alacsony szintű energiákhoz sorolja. Sokak életét keseríti meg és tölti ki a harag, bánat, félelem, depresszió, aggodalom vagy más negatív energia. Az ilyen negatív energiák megfosztanak az életerőtől, és előbb-utóbb betegséget okoznak. 

A régi Kínában a taoista mesterek felismerték a mosoly erejét. Önmagukon gyakorolták a Belső Mosoly meditációt, amely mozgatta a Chí-t, magas szintű spirituális energiát hozott létre, egészséget, boldogságot, hosszú életet biztosított. 

A belső mosoly olyan hatékony lazító gyakorlat, amellyel a mosolygó szeretetteljes energiát egyenesen a szerveinkbe irányíthatjuk. A szervekbe és a mirigyeinkbe irányított belső mosolynak gyógyító, regeneráló és frissítő hatása van, melyek segítik a szerveket optimális működésükben. A belső mosoly egyedülálló taoista módszer, amely sokféle szinten működik.

A belső mosoly a szemben kezdődik, amely kapcsolatban áll a vegetatív idegrendszerrel, az pedig az összes szervvel és miriggyel van összeköttetésben. A szemünk vizuális impulzusokat érzékel, melyek érzelmi jelként haladnak tovább és stressz, vagy veszély esetén megnövelik a szerveink és mirigyeink aktivitását, illetve ellazulás esetén lelassítják azt.

A szemnek a Nei-Kung-ban fontos szerepe van. A szembe mosolygás gyakorlata enyhíti a feszültséget és a fáradságot a szemben és annak közvetlen környékén, valamint segíti a Chí áramlását az egész testben. Gyakran szenvedünk a szemben és annak környékén felhalmozódó krónikus stressztől, amit gyakran nem is érzékelünk.

Az őszinte mosoly szeretetteljes energiát sugároz, amely gyógyít és melegít. Amikor önmagunkra mosolygunk, szinte fürdünk a szeretetben, ami pedig gyógyít és fiatalít. Az igazi belső mosoly az egész testre hat, a szervekre, a belső elválasztású mirigyekre, az izmokra és az idegrendszerre. Jelentősen megnöveli az energia szintet, és a létfontosságú szerveinkhez irányítja.

A negatív érzelmek hatására szerveink mérgező anyagot választanak ki. A belső mosoly nagyon hatásos a stressz oldásában. Fokozza a csecsemőmirigy működését, ami a Chí egyik székhelye. A csecsemőmirigy serkentésével növelhető a rák leküzdésének esélye.

Felkészülés a gyakorlásra:

· Evés után legalább egy órát várjunk a gyakorlással.

· Zárjunk ki mindent, ami elvonná a figyelmünket, válasszunk egy csendes helyet.

· Öltözzünk melegen és laza öltözékbe, vegyük le a szemüveget és az óránkat. 

MOSOLYGÁS A SZEMBE:

· Képzeljük magunk elé a felkelő napot és érezzük, ahogy egyenesen a szemünkbe mosolyog.

· Irányítsuk a nap fényének energiáját a bal szem külső sarkába és érezzük, hogy az arc baloldala felfelé húzódik és ellazul.

· Húzzuk szánk bal sarkát mosolyra és érezzük, hogy szájunk és bal szemünk mosolygó külső része között kapcsolat teremtődik.

· Ismételjük meg a gyakorlatot a jobb szem külső zugával és szájunk jobb sarkával.

· Most mosolyogjunk a bal szem belső sarkába, majd a jobb szemünk belső zugába is.

· Szívjuk be a nap energiáját a bal pupillába és érezzük, amint a pupilla megtelik aranyló energiával.

· Szívjuk be a nap energiáját a jobb pupillába és érezzük, hogy a jobb pupilla is megtelik aranyló fénnyel.

· Szívjuk be az energiát a bal szivárványhártyába és érezzük, ahogy a bal szivárványhártya megtelik a mosoly energiájával.

· Végezzük egy hasi légzést, és kilégzéssel húzzuk be szivárványhártya körkörös izmát és húzzuk össze a végbélnyílást ezzel aktiválva a szivárványhártyát.

· Most ismételjük meg az előbbi eljárást a jobb szivárványhártyával is.

· Ezután mosolyogjunk a bal szemünk teljes fehér részébe, a szem belső és külső részébe és érezzük, amint a szemgolyó megtelik aranyló energiával.

· Ismételjük meg ugyanezt a jobb szem fehérjével és a jobb szem belsejével is.

· Mosolyogjunk a bal szemhéj felső sarkába és érezzük, amint megtelik mosoly energiával, majd mosolyogjunk a jobb szemhéj felső sarkába és érezzük, ahogy aranyló energia tölti meg.

· Most mosolyogjunk a bal szemhéj alsó részébe, töltsük meg mosoly energiával, majd mosolyogjunk a jobb szemhéj alsó részébe és töltsük fel aranyló energiával azt is.

· Becsukott szemmel irányítsuk tudatunkat az orrunk hegyére, ezután az orr középre, majd a harmadik szemre.

· Mosolyogjunk gondolatban a harmadik szemre és vigyük a felkelő nap aranyló energiáját ide. Érezzük, amint ellazul és megtelik mosolygó energiával.

· Szívjuk a mosolyenergiát a fejünkbe, képzeljük el, hogy az orrunk vonalát követve belép a harmadik szemen és eljut az agy közepéig. Megtölti a kristálypalotát.

· Üljünk egy-két percig csendben és hagyjuk, hogy a kristálypalota az aranyló fényt szétszórja egész agyunkban.

· Végül dörzsöljük össze a kezünket, míg felmelegszik, takarjuk le tenyerünkkel a szemünket és hagyjuk, hogy a szem beszívja az energiát.

AZ ELSŐ VONAL:

· Ismét képzeljük magunk elé a mosolygó napot, ahogy keleten a látóhatár felé emelkedik.

· Érintsük a nyelvünk hegyét a szájpadlásunkhoz és tartsuk ott az egész gyakorlat alatt.

· Mosolyogjunk a harmadik szembe és érezzük, ahogy a nap aranyló fénye ide sugárzik.

· Érezzük, ahogy az aranyló fény és a mosoly energiája a szájpadláson áthalad, lefelé át a nyelven egészen a torokba.

· Fejünk lassan a mellkasunkra süllyed, és a gyakorlat alatt úgy tartjuk fejünket, mint a teknős.

· Érezzük, ahogy az aranyló fény torkunk tövénél feltölti a pajzsmirigyet és mellékpajzsmirigyet energiával, nedvesebbé, rugalmasabbá és egészségesebbé téve azt. Köszönjük meg pajzsmirigyünknek és mellékpajzsmirigyünknek áldásos tevékenységét.

· Most vigyük az aranyló fényt a szívünkhöz, gondolatban mosolyogjunk rá és érezzük, ahogy az aranyló fény, körbe ölelve beszivárog a szívünkbe. Érezzük, hogy szívünk visszamosolyog, és minden része megtelik szeretetteljes energiával. Gondolatban köszönjük meg a szív fáradhatatlan munkáját és érezzük, hogy a mosoly kiszorít onnan minden negatív energiát, a feszültséget, a haragot, a türelmetlenséget és szeretettel és együttérzéssel tölti fel azt.

· Vigyük az aranyló fényt a tüdőnkbe és érezzük, ahogy tüdőnk minden zugát kitölti az aranyló fény. Mosolyogjunk rá a tüdőnkre, érezzük, ahogy visszamosolyog, és a bele vezetett mosoly kisöpri onnan a bánatot, a szorongást, a depressziót és bátorsággal tölti fel azt. Köszönjük meg tüdőnknek fáradhatatlan munkáját.

· Most vigyük az aranyló fényt a májunkba, engedjük, hogy körül ölelje azt, belészivárogjon és kitöltse minden részét. A mosoly energiájával söpörjük ki májunkból a dühöt és haragot és töltsük fel gyengédséggel. Köszönjük meg sokrétű, fáradsággal teli munkáját.

· Vigyük az aranyló energiát két vesénkbe és töltsük meg mindkét vesénket mosolygó szeretetteljes energiával. Söpörjük ki az aranyló fénnyel a vesékben bujkáló félelmet, s miközben megköszönjük fáradhatatlan munkájukat, töltsük meg a veséket kedvességgel.

· Ezután vigyük az aranyló energiát lépünkbe és hasnyálmirigyünkbe, köszönjük meg fáradhatatlan munkájukat, és rájuk mosolyogva söpörjük ki onnan az aggódást és töltsük fel kezdeményező készséggel.

· Vigyük most az aranyló energiát hólyagunkhoz és mossuk át az aranyló fénnyel, gondolatban megköszönve értékes munkáját.

· Ezután a nők vigyék az aranyló fényt kettéválasztva petefészkükhöz, majd lassan két oldalról a két petevezetéken keresztül vezessék méhükbe és kissé összehúzva a záróizmokat, töltsék fel teljesen.

· Férfiak az aranyló energiát vigyék a prosztatához és töltsék fel teljesen, majd vezessék kétfelé választva az aranyló energiát heréjükbe és felhúzva a záróizmokat, töltsék fel a heréket teljesen aranyló fénnyel.

Térjünk vissza a harmadik szemünkhöz. Gyorsan mosolyogjunk végig az első vonalon. Keressük meg a feszültségeket, és addig mosolyogjunk ide és vezessük az aranyló energiát, amíg a feszültség teljesen fel nem oldódik.

A KÖZÉPSŐ VONAL:

· Ismét figyeljünk belső énünkre és képzeljük magunk elé a kelő napot.

· Engedjük, hogy a nap és a mosoly energiája, mint aranyfény a szánkba áramoljon.

· Nyelvünket forgassuk meg a szánkban az intenzív nyálképződés elősegítése érdekében.

· Nyelvünk hegyét érintsük a szájpadláshoz, feszítsük meg a nyakizmokat, és hangosan nyeljük le a nyálunkat.

· Belső mosolyunkkal, mint olvadt mézet kövessük a nyál útját a nyelőcsövön keresztül a gyomrunkba.

· Köszönjük meg a gyomor értékes munkáját.

· Érezzük, ahogy az aranyló energia átjárja és átmossa gyomrunkat, kimossa a káros lerakódásokat, hurutokat és fekélyeket.

· Mosolyogjunk végig, a közel hét méter hosszú vékonybelünkön.

· Köszönjük meg, hogy felszívja a tápanyagokat, és ezzel erőt biztosít.

· Mosolyogjunk a vastagbélre, amely másfél méter hosszú és szinte körbe megy hasunkban.

· Köszönjük meg, hogy kiüríti a salakanyagokat, megtisztít és felfrissít.

Térjünk vissza a harmadik szemünkhöz. Gyorsan mosolyogjunk végig a középső vonalon. Keressük meg a feszültségeket, és addig mosolyogjunk ide és vezessük az aranyló energiát, míg a feszültség teljesen fel nem oldódik.

A HÁTSÓ VONAL:

· Ismét figyeljünk belső énünkre és képzeljük magunk elé a kelő napot.

· Gyűjtsük össze az aranyló fényt a harmadik szemünkben.

· Belső látásunkkal irányítsuk a fényt és mosolyunkat 8-10 centiméterrel befelé az agyalapi mirigyhez és érezzük, hogy mint egy fehér rózsabimbó kinyílik.

· Köszönjük meg sokrétű működését.

· Irányítsuk az energiát agyunk közepébe, az úgynevezett kristálypalotába, amely az idegrendszer erőközpontja.

· Töltsük fel energiával a talamuszt és a bal majd jobb agyféltekét. Érezzük, hogy aranyló fény tölti be egész koponyánkat és agyunkat.

· Vezessük az aranyló mosoly energiát a tobozmirigybe és képzeljük el, ahogy mint egy sárga rózsabimbó kinyílik. Köszönjük meg sokrétű működését.

· Irányítsuk az energiát lefelé a középagyhoz, majd a hídhoz és a nyúltagyhoz, végül vezessük a fényt a gerincvelőbe.

· Mosolyunkkal és az aranyló fénnyel fürdessük meg egyenként a csigolyákat és az alattuk lévő porckorongokat.

· Számoljuk meg egyenként a hét nyakcsigolyát, a tizenkét hátcsigolyát és az öt derékcsigolyát.

· Mossuk át és töltsük fel egyenként a csigolyákat, a porckorongokat, a keresztcsontot és a farkcsontot.

· Érezzük, hogy gerincünk ellazul, megnyúlik, és energiával töltődik fel.

· Köszönjük meg a gerinc fáradhatatlan működését.

Térjünk vissza a harmadik szemhez, és gyorsan mosolyogjunk végig a hátsó vonalon. Ahol feszültséget tapasztalunk, oda vezessük a mosoly és az aranylófény energiáját, míg el nem lazul.

Ezután mosolyogjunk végig az egész testünkön. Vezessük végig az aranyló energiát az első, a középső és hátsó vonalon. Érezzük, ahogy az energia vízesésként lefelé áramlik az egész testünkön. Érezzük, ahogy egész testünket átjárja a szeretet.

AZ ENERGIA ELRAKTÁROZÁSA:

· Mosolyogjunk ismét a harmadik szemre és érezzük, ahogy a harmadik szem teljesen megtelik energiával. Egy-két percig maradjuk így.

· Tegyük a nyelvünket a fogsor elé, az ajkak mögé és körözzünk hétszer jobbra és balra vele. Ezután tegyük a nyelvet a fogsor mögé és körözzünk így is hétszer jobbra és balra vele. Gyűjtsük össze a nyálunkat, vezessük be az aranyló energiát, majd támasszuk nyelvünket a szájpadlásunkhoz és behúzott állal, és kinyújtott nyakkal nyeljük le a nyálunkat.

· Kövessük a nyál útját tudtunkkal és vigyük az energiát az alsó Tan Tien-be.

· Végezzünk orrunkon át huszonegy fújtató légzést, azaz olyan rövid gyors hasi légzést, ahol másodpercenként egy be és kilégzést végzünk. Érezzük az alsó Tan Tien felmelegedését, majd végezzünk három percen át lassú hasi légzést, tudatunkat ide koncentrálva.

· Ezután a férfiak tegyék a bal kezüket a köldökükre és rá a jobb kezet, masszírozzuk meg körkörös mozdulatokkal harminchatszor az óramutató járásával megegyezően, majd huszonnégyszer ellenkező irányba. A nők a jobb kezet tegyék alulra és rá a balt. A masszírozást ellenkezőleg végezzék, mint a férfiak.

· Használjuk a tudatot a Chí irányítására a köldök körül, majd az utolsó körnél húzzuk be a Chí-t az alsó Tan Tien-be.

· Dörzsöljük össze a tenyerünket, hogy felmelegedjen és takarjuk le a szemeket, hogy beszívják a Chí-t, majd dörzsöljük meg arcunkat.

· Nagyon fontos, hogy az energiát elraktározzuk a köldöknél az alsó Tan Tien-ben.

· Óvakodjunk attól, hogy az energia megrekedjen a fejben vagy a szívben.

MINDENNAPOS ALKALMAZÁS:

· Minden nap, ébredés után gyakoroljunk, mert ez kedvezően hat egész napunkra.

· Gyakoroljuk a meditációt stresszhelyzetben, ha félünk, haragszunk, vagy depresszió gyötör.

· Mosolyogjunk arra a testrészre, ahol feszültséget érzünk.

· Mosolyogjunk, ha dühösek vagyunk.

· Érezzük, ahogy a meditáció átalakítja a negatív érzelmeket.

· Mosolyogjunk minél gyakrabban a beteg szerveinkre és beszéljünk hozzájuk.

· Érezzük, hogy a szervek ellágyulnak, megnyílnak, feltöltődnek energiával és színük kivilágosodik.

forrás: ati répa

mosoly-3.jpg

süti beállítások módosítása