KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

De az én problémám olyan semmiség…

2019. szeptember 25. - Kőszegi Zsuzsanna

Sokunkban még ma is az a tudat él, hogy akivel pszichiáter, pszichológus vagy kineziológus foglalkozik, az elmebeteg vagy értelmi fogyatékos, de mindenesetre deviánsak a társadalomra nézve. Véleményem szerint viszont szakemberhez azok az emberek fordulnak, akik igényesek életük és kapcsolataik minőségére, és felismerik, hogy aktuális élethelyzetük megoldásában szükségük van egy külső, feltétel nélkül elfogadó, empatikus, támogató, szakmai segítségre.

Sokszor a szőnyeg alá söprés technikája tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, félünk a változástól, és jól tudjuk, mennyire nem egyszerű szembenézni önmagunkkal. Éppen ezért érdemes szakemberhez fordulni, aki segít minket abban, hogy megértsük a fennálló tünetek hátterét és a problémák gyökeréig lehatolva, meg/feloldjuk azt.

Nézzünk meg az 5 leggyakoribb belülről feszítő kérdést, makacs ellenállást, ami miatt emberek ellenállnak az önismereti munkának.

Egyedül is meg tudom oldani!
Sokan, sokféle élethelyzetben éreztünk már tanácstalanságot, kétségbeesést, megoldhatatlannak tűnő problémát, magányt, kiszolgáltatottságot vagy depresszióra utaló jeleket. Életünkben kisebb és nagyobb problémákkal küzdünk. Vannak nehezebb helyzetek és viszonylag könnyebben orvosolhatóak.

Vannak olyan emberek, akik viszonylag jók problémamegoldásban, és életük nehézségeit rutinosabban kezelik. Mások elakadnak, elbizonytalanodnak, esetleg rossz szülői mintát hordoznak, mindezek nehezítik, hogy a különböző életszakaszok adta kihívásokat megfelelően, segítség nélkül kezeljék. A megbélyegzéstől való félelem is olyasmi, ami miatt az emberek nem kérnek segítséget a problémájuk korai szakaszában, a megelőzéssel pedig pláne nem foglalkoznak.

Nekem nincs szükségem segítségre
Magyarországon sajnos az átlagnál is magasabbak az előítéletekből épült falak: a mentális probléma komoly stigmát jelent, pedig a depresszió életveszélyes betegség, aminek sosem látott mértékben növekszik a gyakorisága. A lelki egészség ugyanolyan fontos, mit a testi, és mentális szakember segítségét kérni körülbelül annyira szégyen, mint fogorvoshoz menni. Már csak azért is iszonyú fontos lenne ezt széles körben megérteni, mert kezeletlen depressziósok jóval hamarabb halnak meg.

A gondjaidat neked kell megoldanod, ezzel mindannyian így vagyunk, de nem mindegy a hogyan. Az sem mindegy, milyen konfliktuskezelési, probléma megoldási eszköztárral rendelkezel, hiszen ez már a korábbi hibás döntéseidet is befolyásolta. Egy képzett szakember rutinosan kezeli a helyzetet, hisz a hozzá fordulók jelentős részének is hasonló fenntartásai vannak. Segíteni fog a feszültség oldásában, fogódzót ad ahhoz, hogyan kezdj neki.

De az én problémám olyan semmiség...

Vannak barátaim, minek mennék el egy vadidegenhez
Hogy összefoglalja a problémádat, elmondja, ő hogyan látja a helyzetedet. Egy külső szem, átlátja, kívülről látja a helyzetet. Már az első alkalommal javaslatot tesz a további megoldási lehetőségek tekintetében. Ezen érdemes elgondolkodnod, kérdezhetsz, nem kell azonnal döntened. Amennyiben biztos vagy abban, hogy a személye számodra szimpatikus, hiteles, nyugodtan kérj újabb időpontot, mivel egyetlen alkalom általában csak a probléma feltérképezésére elegendő.

A változáshoz, gyógyuláshoz szükség van: időre, elköteleződésre, bizalomra, motivációra és kitartásra. Valamint a hitre abban, hogy képes vagy túllépni életed nagy nehézségein, saját korlátaidon. A javulás, illetve a gyógyulás mindig, minden esetben kettőtök közös munkájának eredménye.

Járhatok életem végéig, vagy hány alkalom lesz ez?
Már az első kezelésen a kineziológus arra fog törekedni, hogy megismerjen, kialakítson egy képet a helyzetedről, valamint a fejlődés lehetséges irányairól.
Ezt követően javaslatot fog tenni arról, hogy mi legyen a közös munka fókuszában, majd felveti, hogy milyen gyakornak és kb. hány alkalmomra van szükség, amiről közösen döntötök. Hiszen mindkettőnknek az a célja, hogy a helyzetedre nézve a leginkább megfelelő segítséget kapd.
Minél alaposabban ismered önmagad, annál jobban oda tudsz figyelni azokra a folyamatokra, dolgokra, amelyek segítségével egyensúlyban maradhatsz. Aki ismeri a határait, az nagyobb biztonsággal kapcsolódik másokhoz.

Ez egy vagyon lesz?
Körültekintést igényel jó szakembert találni. Hasznos, ha az ismeretségi körödben, ajánlás alapján választasz, ha erre nincs lehetőséged, az interneten is tudsz tájékozódni. A választás szubjektív és bizalmi alapon történik. A legegyszerűbb, ha befektetésként gondolsz a díjra: most kiadod, később pedig megtérül az ára.

A lelkünk olyan, mint az otthonunk: gondozni kell, hogy komfortos maradjon. Érdemes alaposan informálódni, mielőtt elköteleződsz egy szakember mellett.

Ha úgy érzed, szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés, amikor elkötelezetten kísérnek, amikor kizárólag az Te lelkednek a gyógyítása a cél, jelentkezz, ad meg magadnak a változás esélyét!

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

süti beállítások módosítása