KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

A változás főutcája – a tudattalanod hatalma

2017. november 30. - Kőszegi Zsuzsanna

Az elméd két részből áll: a tudatosból és a tudattalanból. A tudatos egész nap elemez, értékel és logikusan gondolkodik. Ez az, amire figyelsz. A tudattalan a testfunkcióidat vezérli, a szívveréstől a légzésig. Itt kapnak helyet az emlékek, a bölcsesség, a kreativitás és a probléma megoldó készség.

Amikor alszol, a tudatos elméd pihen, és nem nagyon csinál bármit is, viszont a tudattalanod annál élénkebben álmodik, és segít feldolgozni a nap eseményeit. Bizonyára hallottad már Te is azt a jótanácsot különböző problémák és kérdések kapcsán, hogy aludj rá egyet. Ennek a hátterében egyrészt az áll, hogy a tudattalanod új szemszögből világítja meg előtted a kérdéses helyzeteket, másrészt pedig az, hogy a már szokásoddá vált készségeidet is a tudattalanod működteti: amint elsajátítunk egy mentális folyamatot,az automatizálódik és tudattalan készségünkké válik.

Ezekkel a készségekkel pedig okozhatunk magunknak stresszt, depressziót, félelmet, határozatlanságot és reménytelenséget, de éppen ellenkezőleg, motiválhatjuk, megnyugtathatjuk, magabiztosabbá vagy reményteljesebbé is tehetjük magunkat.

A minket körülvevő világból érkező információkat öt érzékünk közvetítésével dolgozzuk fel, majd leképezzük magunkban a belső érzékeinkkel. Így gondolkodhatunk például képekben vagy filmszerű mozgóképekben is.

Minden alkalommal, amikor útbaigazítást adsz vagy kapsz, filmszerűen végiggondolod magadban, hogyan is juthatsz el a célodhoz. Mielőtt bármit megalkothatnánk, előbb el kell képzelnünk magunkban, hogy is fog kinézni. Ezeknek a képeknek vannak jellemzőik is. Gondolj bele például abba, hogy mit csináltál tegnap. Lehet, hogy kívülről látod magadat, amint ezt vagy azt csinálsz, de az is lehet, hogy belső nézetből eleveníted fel magad előtt, amit tegnap láttál. Továbbá ezek lehetnek állóképek vagy filmszerű események. A mentális képeink nem egyeznek meg a külvilágban látottakkal. A belső hangokról és érzésekről nem is beszélve, melyeknek szintén megvannak a maguk jellemzőik. Belső valóságunk történéseit folyamatosan szóvá tesszük. Ha odafigyelünk rá, érezzük a kiindulópontját és haladási irányát is a testünkön keresztül. Tehát nem különíthetjük el a testünket az agyunktól, mivel az előbbi lényegében az utóbbi kiterjesztése. Az érzések soha nem maradnak nyugodtan, mindig haladnak, vándorolnak valamerre, így irányíthatod az érzéseidet is, mi több érdemes is irányítanod, mivel így változtathatsz is rajtuk.

A változás főutcája- a tudattalanod hatalma

Ezek a szublimálódások határozzák meg, hogy pontosan milyen módon hatnak rád a gondolataid. Ha nagy és látványos filmként éled át a dolgokat, hozzájuk asszociálva magad, az érzés is erőteljesebb lesz, míg a képet lekicsinyítve és magadtól távolabb helyezve, az érzés is mérséklődni fog. A szublimálódásaink irányításának elsajátításával elérhetjük, hogy pontosan akkor, azt és úgy érezzük, amikor, amit és ahogyan akarunk. Ezt nevezhetjük az agyunk vezérlésének.

Sokszor ugyanis különféle problémákat is kigondolunk magunknak. Mivel azonban a legtöbb problémánk képzeletünk terméke, a megfelelő képzetekkel meg is oldhatjuk őket.

Így érezd jól magad:

  • Idézz fel egy alkalmat, amikor valóban fantasztikusan érezted magad
  • Csinálj homlok tarkótartást és csukd le a szemed és a lehető legélethűbben képzeld magad elé ezt az alkalmat. Lásd tisztán a képet, halld hangosan a szavakat és éld át újra az akkori érzéseidet.
  • Képzeld el, hogy belépsz ebbe az élménybe és szó szerint éld át újra, mintha épp most történne az egész. Lásd, halld és érezd. Ha az segít élénkítsd és emeld ki a színeket is. Figyelj a légzésedre.
  • Figyeld meg az érzést a testedben is; érezd, hogy hol alakul ki, merre halad és milyen irányba mozog. Majd képzeld el, hogy átveszed az irányítást az érzés felett és egyre gyorsabban és erősebben forgatod magadban.
  • Gondolj egy jövőbeli alkalomra, amikor szeretnéd ilyen jól érezi magad és gondolj erre a jövőbeli alkalomra és az előtted álló napokra/hetekre és ne lepődj meg, ha minden látható ok nélkül jól érzed magad.

Rossz érzések megváltoztatása:

  • Gondolj valakire, aki idegesít, dühít vagy megijeszt. Képzeld magad elé és lásd, ahogyan néz rád, halld a szavait és ahogyan mondja és figyeld meg a rossz érzést, amit kivált belőled.
  • Váltsd át ezt a képet fekete-fehérre. Távolítsd el magadtól jó messzire, kicsinyítsd le és figurázd ki. Helyezz az illető orrára egy piros bohócorrot, hangját változtad meg, de halld amit mondd.
  • Figyeld meg, hogyan változnak ennek nyomán érzéseid is. Majd pár pillanatig irányítsd a figyelmedet valami egészen másra, aztán gondolj újra erre a bizonyos személyre és már ekkor is más érzéseket fog kiváltani belőled.

Ha rendszeresen végzel ilyen elmegyakorlatokat, az eddiginél jóval gyakrabban érezheted igazán jól magad. Az új mentális készségek és szokások kifejlesztése, valamint az agyad saját igényeid szerinti vezérlésének megszokássá mélyítése jelenti.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

süti beállítások módosítása