KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Virágok, a szülés utáni depresszió ellen

2019. július 10. - Kőszegi Zsuzsanna

A világ legcsodálatosabb dolga, ha egy nő várandós lesz. Azt, hogy létezik szülés utáni depresszió, nem is sejti. Ezekkel az érzésekkel megküzdeni nem könnyű. A felelősség, a fáradtság, az új helyzet komoly terhet ró a kismamákra. Ez a kibillent lelki állapot pedig aztán hatással lesz a fizikai állapotukra is, melyek a közérzetüket is befolyásolja.

A nők 50%-ánál, sőt egyes statisztikák 80 %-nál a szülést követő első héten jelentkezik az úgynevezett gyermekágyi szomorúság, mely körülbelül egy hétig tart. A vélemények megoszlanak arra vonatkozólag, hogy ez a fáradékonysággal, kialvatlansággal járó állapot betegségnek vagy normál reakciónak tekinthető-e. Ezt az állapotot szomorúság érzés, sírógörcsök, ingerlékenység, félelemérzések, érzelmi hullámzás jellemzi. Egyrészt a hormonális változás, másrészt az anya-magzat szimbiózis végetérése, valamint az anyai szerephez való alkalmazkodás nehézségei okozhatják. Általában spontán elmúlik, de időnként előfutára lehet a komolyabb hangulati zavaroknak. A szülés utáni pszichés zavarokra jellemző, hogy jól kezelhetők. Enyhe esetben tudatos odafigyeléssel, családi támogatással és Bach virágokkal is megoldhatók. A súlyosabb esetekben szükség lehet pszichoterápiás illetve gyógyszeres segítségre.

A belső világunk az önmagunkról kialakult hiedelmeinkből és a hozzájuk tartozó érzelmekből áll. A baba megszületése után az Anya egy teljesen új szerepbe kerül, megváltozik az élete, amelyben újra meg kell találnia a stabilitását. A Larch (Vörösfenyő) az önbizalom Bach-virága ebben a helyzetben segít megtalálni azokat a forrásokat, amihez vissza tud nyúlni az édesanya és erőt tud meríteni belőlük. Egy kisbaba érkezésével mindenki egy új élethelyzetbe kerül, a változáshoz való alkalmazkodásban a Walnut (Diófa) segít.

Az előtört negatív érzelmek megfogalmazásához, az azokkal való szembenézéshez, és elengedéséhez szükség van segítségre. Amikor az Anya végigmegy ezen a gyógyulási folyamaton, akkor a legtöbbet teszi magáért. A múlt feldolgozása ugyanis mindig a jelen pillanat boldogságát növeli.

Scleranthus (Egynyári szikárka) és a Mustard (Vadrepce) eszencia segít megtalálni a középutat, és a semmiből jövő szomorúságot, ami ok nélküli. Az ilyenkor normális baba iránti túlzott aggódást vagy épp ellenkezőleg túlzott érdektelenséget, már-már közönyt kiválóan orvosolhatjuk a Red Chesnut (Vörös vadgesztenye) virágával, mely segít megtalálni a finom egyensúlyt.

Virágok, a szülés utáni depresszió ellen

Erre az időszakra jellemző lehet a türelmetlenség, melyet az Impatiens (Nebáncsvirág) és a testi és szellemi fáradtság is, melyet az Olive (Olajfa) eszenciák támogatnak.

Rosszul létek oka az is lehet, hogy nem tudnak megfelelni a környezetük elvárásainak, ami szintén a szülés utáni depresszió egyik kiváltó tényezője lehet. Egy érzelmileg instabil édesanya életre szóló fejlődési és kötődési zavarokat kelthet gyermekében. A Centaury (Kisezerjófű) nagyon jól helyrebillenti ezt a gyengeakaratú, bátortalan helyzetet.

A hirtelen megváltozott körülmények alapvető tüneteit azért nem szabad rögtön depresszióként kezelni. Sajnos sokan ilyenkor távolodnak el egymástól a legjobban, ezért nagyon fontos, hogy őszintén és nyíltan beszéljünk problémáinkról. Kérjünk segítséget a másiktól, és mondjuk el neki, mire van szükségünk.

Csatlakozzunk olyan közösséghez, melynek tagjai hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek és hasonló nehézségekkel küzdenek, mint mi. Sokat tanulhatunk a „sorstársaktól”, az egyedüllét érzésén pedig sokat segít, ha megismerjük mások történeteit, tapasztalatait és megoldásait.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

süti beállítások módosítása