KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Pofonegyszerű gyakorlatok a jó közérzetért

2018. április 19. - Kőszegi Zsuzsanna

Az amerikai pszichológusok szerint is a betegségek 60-70 százaléka feszültség, stressz hatására jelentkezik. A stressz legtöbbször válaszreakció a tehetetlenségre és kudarcra. Születésünktől kezdve állandóan változik a belső és külső környezetünk, s a folyamatos változástól feszültek leszünk. A test és az agy memóriájában minden tapasztalat mélyen benne van. Agyunk hatalmas komputerként tárolja az információkat.

A kineziológia a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szól. Ez határozza meg ugyanis egészségünket, betegségeinket, érzelmeinket, pszichénket, közérzetünket, életünk fényét, életpályánkat. A mozgás javítja érintkezésünket magunkkal és környezetünkkel. Önállóbbá és függetlenebbé válunk és képesek leszünk segíteni önmagunkon. Mindegy hogyan élünk, mit gondolunk, mit teszünk testünkkel, a mozgástudat a lehető legjobbat hozza ki belőlünk. Az önálló akaratlan mozgástudat egyenlővé válhat a velünk született öngyógyító reflexel, mely folyamatosan azon munkálkodik, hogy életben tartson bennünket.

A mozgásrendszerünk kiegyensúlyozása ezért is nagyon fontos. A keresztező mozgás például egy olyan gyakorlat, mellyel helyreállíthatjuk a mozgásrendszer egyensúlyát. Eme mozgás segítségével egyre inkább képesek leszünk jobban kihasználni teljes potenciálunkat – testi és szellemi lehetőségeinket. Nem csak egyszerű, de annál hatékonyabb a mozgásrendszer fájdalmas feszüléseinek feloldásához vagy megelőzéséhez és a szellemi képességeinket is fokozza. Ez az egyszerű mozgás testünk természetes mozgásmintáját követi, amit már csecsemő korunkban elsajátítunk a kúszó-mászó korszakunkban. Ha járunk, úszunk is általában a jobb lábunk és a bal kezünk, majd a bal lábunk és a jobb kezünk van elöl.

Az egyszerű keresztező mozgást gyakorolhatjuk otthon kinyújtott lábbal és karral, vagy a szabadban lendületes ritmusban haladva az ellentétes oldali karunk és lábunkat mozgatva.

Pofonegyszerű gyakorlatok a jó közérzetért

Az agyunk és testünk összehangolása mellett idegrendszerünk erősítésére is találunk kiváló gyakorlatokat a kineziológia tárházban, melyek otthon is végezhetőek. A központi idegrendszer nyugtatására szolgál a következő korrekciós gyakorlat, mely mindemellett, fejleszti intuíciós és koncentrációs képességeinket, növeli a szellemi frissességet.

Jobb tenyerünket helyezzük a farkcsont feletti területre, másik kezünk mutató és középső ujját pedig helyezzük a felső ajkunk fölé. Használjuk vizuális készségünket és egy nagy belégzéssel képzeljük el, ahogy a belélegzett energiát hátul a farkcsontunktól a fejen keresztül az orr alattig a test középvonalában a felső ajakig visszük, majd kilégzéssel leengedjük az energiát. Háromszor végezzük el, arra ügyeljünk, hogy mindig felfele, azaz belégzéssel fejezzük be a gyakorlatsort. Ismételjük meg kézcserével is.

Most helyezzük a jobb tenyerünket a szeméremcsont feletti területre a másik kezünk mutató és középső ujját pedig helyezzük a alsó ajkunk fölé. Használjuk vizuális készségünket és egy nagy belégzéssel képzeljük el, ahogy a belélegzett energiát elől a szeméremcsonttól az alsó ajakig visszük, majd kilégzéssel leengedjük az energiát. Háromszor végezzük el, arra ügyeljünk, hogy mindig felfele, azaz belégzéssel fejezzük be a gyakorlatsort. Ismételjük meg kézcserével is. Naponta végezzük el a gyakorlatot, egy héten keresztül, stresszes élethelyzetekben.

A központi idegrendszer lazítására szolgál a következő korrekció is, mely növeli a figyelési és olvasási képességet, így tinédzser korú gyermekeinknek is kiváló, mert az energiaszintet is növeli azáltal, hogy koponyacsontok ritmikus mozgását is egyensúlyozza. A gyakorlat ráadásul pofon egyszerű. Mindkét kezünket helyezzük a köldökünkön egymásra és végezzünk lassú kilégzést, közben pedig számoljunk háromig. Ugyanennyi ideig tartsunk szünetet, majd szintén ebben az ütemben belégzés, szünet. Fokozatossan nyújtsuk a kilégzés idejét, s így a többit is, de egy körön belül a kilégzés, szünet, belégzés, szünet mindig ugyanannyi ideig tartson.

Ha mindennap szeretnénk tenni valami jót testi és lelki közérzetünk érdekében, akkor a fenti kis gyakorlatokkal gondoskodhatunk róla, hogy a stressz hatása ellenére megőrizzük vagy hamar visszanyerjük egyensúlyunkat.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

süti beállítások módosítása