KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Támogató virágesszenciák iskolakezdésre

2019. szeptember 11. - Kőszegi Zsuzsanna

Az iskola esély a tanulásra, fejlődésre. Amellett, hogy szociálisan pezsdítő közeg egy csomó ugyanolyan korú, hasonló érdeklődésű gyerekkel, mindig nagy izgalom, amikor a gyerek iskolába megy! A készülődés után jön a mélyvíz: átlépni a suli kapuját, és ott maradni, helyt állni. Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

Az óvodás gyermek számára hatalmas változást jelent az iskolába lépés. Itt a szorongást legjobban azzal tudja enyhíteni a szülő, ha figyelemfelkeltő, pozitív dolgokat mesél a gyermek iskolájáról, illetve a saját gyermekkori iskolás élményeiről. Ezzel is oldva a gyermekben, a félelmet, bátortalanságot, szégyenlősséget. Ebben a helyzetben már korábbi postjaimban oly sokat foglalkoztam a bach virágok jótékony hatásával és itt is rengeteget tud segíteni például a bohócvirág esszenciája, hogy a félelemből fakadóan a gyermek esetleg távol tartsa magát bizonyos dolgoktól, helyzetektől.

A gyerekek gyakran félnek az ismeretlen, új helyzetektől. Minél kevésbé ismeretlen az iskola – ahová járni fog –, annál kevesebb szorongás fog hozzá tapadni. Hogy könnyebben viseljék a változást, ami az iskolakezdéssel jár a dió eszencája is lehet gyermekünk segítségére.

Szülőként érdemes minél több konkrétumot mondani, mutatni az iskolával kapcsolatosan, hogy ne ismeretlenként létezzen a gyermek fejében. Ha tudja a gyermek, hogy mire számíthat, ha ismeri az épületet, a tanító nénit, és talán néhány leendő osztálytársát, az segíthet oldani a bizonytalan iskolai létet, ezáltal csökkenteni az új helyzet kiváltotta bizonytalanságot és zárkózottságot is. A békaliliom, a kommunikáció virága segítségünkre lehet iskolába induló gyermekünk számára, hogy könnyebben tudjon kapcsolatot teremteni kispajtásaival.

Támogató virágesszenciák iskolakezdésre

Sok olyan kisgyerek is van, aki bár nagyon ügyes, eszes, de mégis fél attól, hogy ezt megmutassa. Úgy érzi, hogy ő nem tudja olyan jól, mint a többi kisgyerek ezért meg sem próbálja megoldani a feladatot. A vörösfenyő esszencia ilyen helyzetben segíthet, hogy gyermekünk kishitűségét és önbizalomhiányát csökkentsük, s hogy ne féljen a megmérettetésektől. Könnyebb a beilleszkedés is, ha sikerélményük van, ha elhiszik, hogy ők is képesek megcsinálni a feladatot.

Nehéz persze általánosítani, hiszen jelentős különbségek lehetnek iskolák között, és abban is, hogy egy gyermek hogyan dolgozza fel az őt ért élményeket. Sőt, létezik olyan is, hogy egy gyerek szeret iskolába járni, és örömmel várja az iskolakezdést. Úgy vélem mindemellett, hogy a legfontosabb, hogy mi szülők bízzunk bennünk és támogassuk gyermekeinket. Ha a gyerekeket szeretettel, bizalommal veszik körül, akkor nem lesznek félelmei az iskolakezdéssel kapcsolatban!

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

süti beállítások módosítása