KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

A motiváció háttere

2019. április 24. - Kőszegi Zsuzsanna

Abraham Maslow a humanisztikus pszichológia egyik kiemelkedő alakja. Elmélete szerint az ember minden egyes állapota motivált. Szerinte az emberek alapvetően jónak születnek, és csak környezetük, szükségleteik kielégítetlensége adja hozzájuk a rossz vonásaikat.

A fogyasztói társadalom, a média, és a felgyorsult világ, türelmetlenné tesz minket. Azonnal akarunk mindent, és persze a rendszer eszközt is kínál hozzá, fogyasztói hitel formájában. Így lehetőségünk van azonnal kielégíteni a vágyainkat, megkapni a gyümölcsöt anélkül, hogy hosszan megdolgoztunk volna érte, de a látszat ellenére semmi nincs ingyen!

Az élvezet az érzékelésről és az érzelmekről szól, míg a kiteljesedés ezzel ellentétben személyes erősségeid és erényeid hasznosításáról. A kiteljesedés meghatározó eleme éppen az érzelmek távolmaradása, a hétköznapi én-tudatosság elvesztése, és a teljes elkötelezettség. A kiteljesedés megszünteti az önmagunkba zárkózást, és minél inkább kerül flow-ba annál kevésbé lesz depressziós az egyén.

Ne másoknak vagy a környezetünknek akarjunk megfelelni, hanem önmagunkkal összhangba kerülve, kezdjük el az önmotivációt, félretéve azt, hogy ki mit gondol. Hiszen ezt figyelmen kívül hagyva elveszítjük a belső kapcsolatunkat cselekedeteinkkel, vállalásainkkal. Az elvárásoknak való megfelelés késztetésében eltűnik a tetteink mögött rejlő belső hajtóerő.

A motivációnak rengeteg fajtája létezik, de ha leszűkítjük kettőt kapunk. Az egyik a pozitív motiváció, a másik pedig a negatív. Az egyik egy hatalmas vágy a jóra a másik pedig menekülés az elviselhetetlen fájdalomtól. Pozitív motiváció esetében az ember kap valami plusz értéket, egy jutalmat. Negatív motiváció ezzel szemben egy fájó következmény, amit általában mindenki el akar kerülni. Fenyegetés, negatív következményekkel vagy büntetés.

Természetesen a vággyal a jóra is lehet motiválni és egyes pszichológusok azt vallják, hogy inkább csak a lehetséges jóval kellene motiválni, hogy ne nyomjuk el kreativitásunk. Bevallom ebben van igazság, de mint említettem, a legtöbb emberre a fájdalomtól való menekülés jobban hat, mint a jó felé vonzódás.

A motiváció háttere

Szerintem nagyon is fontos odafigyelni a saját vágyainkra, meghallgatni a saját belső hangunkat, hogy mire vágyunk, hogyan és hol szeretnénk élni, mivel szeretnénk foglalkozni. Ezek a belső képek tudnak ugyanis motivációként szolgálni ahhoz, hogy haladjunk előre az utunkon, hogy újra és újra meghaladjuk korábbi önmagunkat. Az élvezet erős forrása a motivációnak, de nem eredményez változást. Konzervatív erő, ami a létező szükségletek kielégítését célozza, a komfort elérését és az ellazulást. A kiteljesedés viszont nem mindig örömteli, sőt időnként, erősen stresszes is lehet.

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy életünk során megtaláljuk azokat a tevékenységeket, amiket természetünkből, tapasztalatainkból adódóan örömmel és elhivatottan végzünk. Ugyanis az esetleges kellemetlenségek, kudarcok esetén ehhez a belső tűzhöz fogunk tudni majd visszanyúlni, és újra talpra állni. Fontos felismernünk, hogy vágyaink, motivációink legtöbbször nem egyelőek szükségleteinkkel. Minél inkább az önkiteljesedésre törekszel, valószínűsíthetően annál boldogabb leszel, mivel képes leszel gyakrabban megélni az élet pozitív oldalát. Gyakrabban éled át az áramlatélményt (flow), és a csúcsélmény megélésére is képessé válhatsz, melyek mind személyiségfejlesztő hatással bírnak.

A specifikus kineziológiai kezelések során éppen ezért arra törekszik a kineziológus, hogy a klienst a hiányzó szükségleteinek elérésében támogassa. A kezelés központi kérdése, hogyan kerülhetjük el a motiválatlanságot, és azzal szemben, hogyan lehetünk kiteljesedettek.

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

süti beállítások módosítása