KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

A depresszió új mérföldköve – kapunyitási pánik

2019. június 12. - Kőszegi Zsuzsanna

Az Y generációt érintő félelmek és kapunyitási pánik nem hiszti, hanem egy sokakat érintő valódi probléma. Gyökerét több irányból is meg lehet fogni akár az oktatási rendszer, akár a családi háttér, vagy akár ha az elhelyezkedés első tapasztalatait vesszük górcső alá.

Az Y generáció elnevezést használjuk az 1980-1994 között születettekre. A szocializmusban születtek, de már a fejlődő demokráciában nőttek fel. A legnagyobb kihívás számukra a monotonitás. Nagyfokú önbizalom mellett az elhelyezkedéstől való félelem, magas elvárások, egyén szabadsága, türelmetlenség, formalitásmentesség jellemző rájuk.

A technikai újdonságokat rendkívül gyorsan sajátítják el. Ők a digitális bennszülöttek. Virtuális és valós kapcsolatokkal rendelkeznek. Folyamatos ingereket igényelnek, képesek komplexen gondolkodni. Általában több nyelvet beszélnek, mobilisek, rugalmasok, szeretnek utazni és nyitottak az újdonságokra. Az Y generációt fordított szocializációs folyamatok jellemzik, ugyanis ők már elsősorban a kortársaiktól tanulnak el rengeteg dolgot, nem pedig a szüleiktől vagy az idősebbektől. Így ők tanítják az idősebbeket a digitális világra.

Prioritást élvez számukra a harmónia a munka és a magánélet között. Viszont mind a munkahelyen, mind otthon azt akarják, hogy azonnal teljesüljön minden kívánságuk. Ezt a felgyorsult élet jelenségeként értelmezik. Az adj uram isten, de rögtön nem mindig kifizetődő és rengeteg feszültséget és szorongást eredményezhet, melyet ha nem vezetnek le, könnyen idő előtt válhatnak depresszívé, szorongóvá, frusztrálttá. A társadalmi pörgés mellett épp ezért érdemes a mozgás valamely fajtáját is beiktatni hétköznapjaikba, illetve manapság már hazánkban is egyre nagyobb teret kap, ha valakinek saját pszichológusa, kineziológusa van. A kívülálló harmadik fél, nagyon sokat segíthet, hogy reálisan tudjon képet alkotni a fiatal felnőtt az élet dzsungelében. Mivel általánosságban ugyan, de elmondható „róluk”, hogy hiányzik a tervezés és annak igénye is.  A döntés- és krízishelyzetek, problémák elől gyakran kitérnek, ami a hosszútávú megvalósítást nehezítheti. Bach virágokkal is próbálhatjuk az egyensúly megteremtését. Mivel jellemző az ambivalencia, átellenes, esetenként szélsőséges értékrend rájuk, így bátran használhatunk tárnics eszenciát, ha hamar feladnák a küzdelmet, vagy rozsnokot, ha bizonytalanság tapasztalható, hogy mit is kezdj képességiddel és életeddel, miközben rengeteg ötleted van hozzá.

A depresszió új mérföldköve - kapunyitási pánik

Egy hazai kutatásból az is kiderül, hogy ezen generáció, azaz a 18-36 évesek 44 százaléka a szüleinél lakik és ha már előkerültek az eszenciák, számukra megfelelő lehet a másoktól való függés miatti bizonytalanság ellenszere, a vörös vadgesztenye. Másik egyharmaduk (36 százalék) saját lakásban él, többnyire a családja támogatásának köszönhetően. Ugyanakkor a korosztály kétharmada állítja, hogy önállóan tartja fenn magát, bár néha úgy érzik, szeretteik nem figyelnek rájuk eléggé és emiatt boldogtalanok és sértődékenyek, a katángkóró eszencia számukra egy nagyon szelíd megoldás lehet ennek az érzetnek az oldására. A kutatás alátámasztotta az elmagányosodási tendenciát is, hiszen a generáció 37 százaléka egyedülálló, és megcsappant a házasok aránya is. A rendszerváltáshoz képest a házasság 8 évvel tolódott későbbre, és a mostani fiatalok 10 százaléka él csak házastársi kapcsolatban.

Általánossá vált a gyerekvállalás halogatása is: a 36 év alattiak 82 százaléka gyermektelen, bár 77 százalékuk szeretne gyereket. Míg a rendszerváltáskor a nők átlagos életkora első gyermekük születésekor 23 év volt, a mostani generációnál ez már 28-29 év.

A mai fiataloknál megfigyelhető „kapunyitási pánikot, az elköteleződés iránti igény hiányát, a tanulmányok elnyújtását” emlegetik, aminek gyökerét az általános bizonytalansággal, kiszámíthatatlansággal magyarázzák. Ennek következménye a halogató magatartás, ami a kilencvenes évek óta állandósulni látszik a mindenkori fiatal generációk életében. Nagy felelősség hárul a családra, szülőkre is, hogy gyermekük gondolkodását a párválasztás, gyermekvállalás irányába tereljék, s ne a döntés elodázását támogassák.
Ha úgy érzed, hogy végre tényleg erősödni szeretnél és mostanra már nagyon unalmas az egy helyben toporgás a karrieredben, vagy a magánéletedben, akkor keress bizalommal!

Szeretnék bejelentkezni kineziológiai kezelésre: Jelentkezem

 

süti beállítások módosítása