KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Önelfogadás – felelősségvállalás megértése

2018. szeptember 13. - Kőszegi Zsuzsanna

Életünk során mindannyian más élethelyzetben, más tapasztalatok birtokában, más tudásháttérrel rendelkezve találkozunk bizonyos szituációkkal. Ezek hatással, befolyással vannak személyiségünk fejlődésére, de a múltban minket ért sértő és kritikus megjegyzéseket igyekezzünk távol tartani a gondolatainktól.

Ha engeded, hogy rendszeresen fel-feltörjenek belőled ezek a leértékelő minősítések, azok önbeteljesítő jóslatként beépülnek személyiségedbe, és ott hatalmas károkat okoznak. Ne éltesd tehát a múltbéli sérelmeket. Akkor kerülhetsz ki győztesen minden helyzetből, ha megszabadulsz azon lelki sérülésektől, amelyeket életed során szereztél. Ahelyett, hogy ezeket a lelki terheket cipelnéd magaddal, összpontosíts a jó tulajdonságaidra, a pozitív visszaigazolásokra, ezáltal teremtve jó életet magad számára.

Az egészséges önzőség egy a világ által elutasított fogalom. Pedig ahhoz, hogy boldog, teljes életet éljünk, és hogy a magunkba vetett hitünk erősödjön, fontos, hogy a saját utunkat járjuk. Természetesen az emberek közötti kompromisszumok is szükségesek, de az életed meghatározó kérdéseiben Neked kell döntened. Ha folyton másokat helyezel előtérbe és soha nem gondolsz magadra, a többiek kihasználhatnak, és nem bánnak veled tiszteletteljesen. Személyiségünk csak akkor tud kiteljesedni, ha megtaláljuk a saját egyéniségünket, és emellett minden külső hatás ellenére kitartunk.

Az önbizalom helyreállítása nem a tökéletesség függvénye. A mindenekfelett álló maximalizmus az egyik legnagyobb ellenségünk. Ha a tökéletességre vágysz, akkor bebiztosítod a folytonos bukást magadnak. Soha ne légy saját magad ellensége, hisz életfeladatként is felfogható az erős önbecsülés. Szeresd magad, hiszen más sem szerethet úgy, ha saját magaddal nem vagy békében és harmóniában. Sikereink és megfelelően feldolgozott kudarcaink tégláiból épül fel az évek során önbizalmunk, mely leginkább valamiféle érzés, tapasztalás. Belső harmóniából, önmagunk képességeinek és gyengeségeinek ismeretéből, valós értékeléséből fakad.

Önelfogadás - felelősségvállalás megértése

Akinek van önbizalma, már megjelenésével, fellépésével sugározza ezt: jelenlétének súlya van. Mer akár népszerűtlen nézeteket is hangoztatni, döntésképessége jó. Az önbizalom hiánya azonban tehetetlenség-érzést, erőtlenséget, és önmagunkban való bénító kételyt eredményez. Természetesen az önbizalom önmagában nem elégséges a nagy teljesítményekhez, de könnyebbé teszi az utat a sikerhez.

Az, hogy vállaljuk a felelősséget tetteinkért, azt is jelenti, hogy elfogadjuk, hogy mi magunk hozzuk a döntéseket az életünk során, és ezek befolyásolják nagyrészt, hogy az életünk milyen irányba halad, milyen emberekké válunk. Ez együtt jár annak elfogadásával is, hogy nem hibáztathatunk másokat a saját döntéseink, tetteink következményeiért. Ha valaki képes a felelősségvállalásra és a felelősségteljes viselkedésre, akkor egy adott helyzetben képes a saját értékrendje alapján döntéseket hozni és aktívan cselekedni. Azonban a felelősségvállalástól legtöbben félünk, pedig a valódi felelősségvállalás  megértéséhez magasabb szinten lenne érdemes léteznünk, ami azzal kezdődik, hogy mindig, minden helyzetben azt cselekszem, ami összhangban van érzéseimmel és  gondolataimmal. Felvállalom azt, aki vagyok, vagyis felelősséget vállalok az életemért.

A felelősségvállalás a tevékenységekkel, eseményekkel kapcsolatos felelős attitűdöt feltételezi, ebben segítségünkre lehet egy kineziológus is, akinek segítségével felkutatva blokkjainkat oldhatjuk azokat, ezáltal elakadásainkat magunk mögött hagyva magabiztosan élhetjük mindennapjainkat.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szeretettel. Jelentkezem

süti beállítások módosítása