KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Miért félünk kapcsolódni?

2019. május 08. - Kőszegi Zsuzsanna

Manapság akár saját bőrömön tapasztalva és a környezetben is érzékelem, hogy félünk egymástól, magunktól, az érzéseinktől, a tapasztalástól és a kudarctól. Pedig a kapcsolatteremtés nagyon fontos több szempontból is.

Az együttműködés alapja, a  kapcsolatteremtési képesség, mely az ember egyik alapvető kompetenciája. A személyközi találkozások esetében alkalmanként érdekellentétek merülhetnek fel. A humor feszültséget old és nevetést okoz. Andrew Matthews (2004) megfogalmazása szerint a veszekedések sok időt elvesznek és a vélemények megváltoztatásában eredménytelenek. Mégis oly sok kapcsolat megy szét már az elején a megnemértettségen és az elvárások nyomásától.

Félelmeink felismerése segíthet ráébredni, hogy mik azok a mintázatok, amik visszatartanak minket egy boldog párkapcsolat lehetőségétől, melyek gátat szabnak cselekvéseinknek és gyakorlatilag minket és a kapcsolatot is roncsolja. Mivel mások vagyunk, így ez egyénenként változik. A leggyakoribb hátráltató tényezők alapjáraton a következőek:

  1. Örömtelenség
    Mikor félünk egy olyan szinten vagyunk, amikor nem tudunk azonosulni a szeretettel, a boldogság érzésével. Az az ember, aki fél, saját magát tolja háttérbe minden területen. Amikor szerelmesek vagyunk, mind érzelmileg, mind szellemileg tudatosul bennünk az az állapot, amely lelkünk sajátja: a határtalan öröm.
  1. Önszeretet
    Ahhoz, hogy megérkezzen életedbe a vágyott társ, fontos hogy megismerd valódi önmagadat: azt a részedet, amely csordultig van szeretettel és amely nem ismeri a félelmet és az elvárásokat. Mindenkinek joga van ennek az érzésnek a megtapasztalásához, de először meg kell tisztítanunk a gondolatainkat és az érzelmeinket azoktól a régi beidegződésektől, amelyek nem engedik valódi lényünket előragyogni.
  1. Őszinte kommunikáció
    A félelem és a bizonytalanság akkor múlik el, ha beszélünk róla. Amikor épp kicsinek és mindenre alkalmatlannak érzed magad, nyisd meg a szíved és beszélj róla kedvesednek. Így megteremted annak a lehetőségét, hogy az irányításoddal szembeni védekezés helyett, biztosítson a szeretetéről és megadja neked azt a támogató erőt, melyre ilyenkor szíved mélyéről vágysz. Így fogod megtapasztalni, hogy a saját erőd épp abban rejlik, hogy a félelmeidről is mersz beszélni.

Miért félünk kapcsolódni?

Engedd magad újjászületni valamiben, ami teljesen új és ne csússz bele a szükségtelen szenvedés csapdájába. Ehhez segítséget nyújt, ha felismered a kapcsolatok magasabb célját, ami mindig az öröm és a boldogság átélése. Ha pedig éppen nem örömöt élsz meg, az is egy kiváló iránytű, hogy felbukkant valami meggyógyítandó a lelkedben. Épp ezért fontos, hogy megértsd a lelked bölcsességét egy új kapcsolat megteremtésében, és engedd, hogy elvezessen ahhoz az emberhez, aki a most következő életszakaszodban ideális társad lesz.

A szeretet ezen páratlan, ragyogó, nagyszerű érzése az, amire a legmélyebbről vágyunk, amit a legszenvedélyesebben magunkhoz ölelünk, és amely a legteljesebben kitölt, amikor megérkezik az életünkbe. A szellemünk számára a szerelem egy csodálatos szentély; érzelmeink számára pedig megfürdőzés a teljes átélésben.

Az biztos, hogy nem a fejünkből gondolkodással, hanem a lelkünkön, a szívünkön, a szeretetünkön és az érzelmeinken keresztül tudjuk mindezt megtenni és átélni. Ha szeretnéd megismerni saját érzéseid döntéseidre gyakorolt hatását, szeretettel várlak.

Ha készen állsz találkozni önmagaddal várlak szerettel. Jelentkezem