KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

A gyász és a virágok

2019. január 23. - Kőszegi Zsuzsanna

A gyász az a reakció, amit valakinek/valaminek az elvesztése vált ki. Gyászolni szinte bármit meglehet, de a legerőteljesebb érzelmeket a hozzánk közel álló szeretteink halála váltja ki. A reakció természetes, hisz szeretetünk, ragaszkodásunk tárgyát veszítjük el örökre. A gyászmunka lényege és alapvető célja, hogy el tudjuk fogadni a másik halálát. Ez azt sugallja: szembe kell nézni a megváltoztathatatlannal, vagyis tudomásul kell venni, hogy soha többé nem találkozhatunk, nem láthatjuk már élve az eltávozottat. A gyász ideje általában fél-egy évig tart (nem véletlen a kifejezés, hogy „gyászév”), lefolyása váltakozó. Családi ünnepek, karácsony, évfordulók okozhatják a tünetek rosszabbodását.

Más veszteségek (például válás, szakítás, munkahely elvesztése, stb.) is előidézhetnek a gyászhoz hasonló reakciókat, hiszen ezek az élet olyan mértékű átrendezését követelik meg, amihez időbe telik alkalmazkodni.
Azt, hogy a gyász folyamata kinél, milyen gyorsan zajlik le, azt nem lehet megmondani, de a virágeszenciák segítségével tudjuk oldani a különböző fázisokban keletkező érzelmi vasutak kilengéseit.

Tagadás és izoláció
A gyászolók ilyenkor érzelmileg bénultnak és kiüresedettnek érzik magukat, de jellemző rendkívül sok érzelem feltörése is. Előfordulhat akár, hogy a gyászoló nem tud tisztán gondolkodni, beszélni, ami mások szemében közömbösségnek is tűnhet. Az elutasítás nemcsak az első stádiumban, hanem később, a feldolgozás folyamán is előfordulhat. Ez jó esetben időleges védekezési módszer, amit a helyzet részleges elfogadása vált fel.
Nagy segítség lehet a kezdeti fázisban az ernyős madártej, valamint az elsősegély keverék mely valamilyen trauma vagy tragédia kapcsán, oldja a sokk hatása alatt lévőket, abból a helyzetükből, amiből képtelenek kilábalni. Testi vagy lelki traumák oldására, feldolgozhatatlan, vigasztalhatatlan események enyhítésére.

Harag
Az érzelmek feltörését düh, harag és mánia követi. A gyászoló közvetlen környezetében élők számára ezt a legnehezebb elviselni, mivel az érzelmek mindenkire kisugároznak. A gyászoló a felelősöket keresi, néha az elhunytra is dühösek, bár ezt nem vallják be maguknak. Előfordulhat az is, hogy magukat hibáztatják a halálesetért, ilyenkor bűntudat is gyötri őket, különösen, ha nem ápoltak felhőtlen viszonyt az elhunyttal. Ebben az esetben nagy segítségünkre lehet az erdei fenyő. Sokan megrekednek ebben a fázisban, és depressziósnak tűnnek, ám ez nem a fájdalom elfojtása miatt van, hanem mert képtelenek másra gondolni. Ellenőrizhetetlennek tűnő módon váltogatják egymást a legkülönbözőbb érzelmi állapotok: a megkönnyebbülés, harag, szomorúság, félelem, bűntudat, depresszió stb. Sok esetben testi tünetek is előfordulhatnak: étvágytalanság, álmatlanság, gyengeség, szédülés, mellkasi és emésztési problémák.
Ebben a szakaszban a düh, harag és féltékenység kezelésére a magyal sokat tud segíteni, azoknak, akik úgy érzik mindenki ellene van, becsapva érzi magát. Pozitív állapotban nagylelkűvé válnak az emberek. Képesek úgy adni, hogy nem várnak viszonzást. Együtt érzőekké válnak, szeretnek, és szeretetre méltóak lesznek. Akiket pedig bűntudat gyötör, s úgy érzik nem érdemlik meg a jót, nem érdemesek mások szeretetére, azoknak az erdei fenyő nyújthat vigaszt. A történtek miatt hátra sorolják önmagukat, érdemtelennek érzik magukat az elismerésre.

A gyász és a virágok

Alkudozás
A gyászoló az első fázisban, ha nem volt képes szembenézni a veszteséggel, és nem talált bűnöst a második fázisban, a harmadik szakaszban egyfajta egyezségre próbál jutni, ami talán késlelteti az elkerülhetetlent. Ilyenkor mindenféle kérdések merülnek fel: ha idejében elvittük volna orvoshoz, ha más szakember véleményét is kikértem volna stb. Ezek mögöttes szándéka, hogy megvédjék a gyászolót a fájdalmas valóságtól.
A szelíd vadgesztenye kiváló gyógyír lehet azoknak, akik mélységes fájdalmat élnek át. Teherbíró képességük végére értek. Pozitívabb állapotban elismeri, hogy a krízisben benne rejlik a változás, változtatás lehetősége, annak ellenére, hogy a helyzet nem változik mégis képes lesz nyugalommal szemlélni azt.

Depresszió
Ebben a szakaszban már a tudatos emlékezés dominál, és előkerülnek a szép emlékek is. Csökken a gyász tüneteinek intenzitása, erősödik a racionális elfogadás. A több hónapon át tartó fázis során évfordulók alkalmával a tünetek újra felerősödhetnek. Ez ugyanakkor az elfogadás állapotának előkészítése. Az elhunytat ismét intenzíven gyászolja a hozzátartozó, előfordulhat, hogy átveszi annak stílusát, szokásait. Gyakori, hogy belső párbeszédet folytat az elhunyttal, ami elősegíti az elszakadást, hisz a párbeszéd végére sok esetben egy teljesen más belső alakká transzformálódik az elhunyt. A fázis akkor sikeres, ha a gyászoló képes elfogadni az elválást.
Vadrepce, azoknak, akiknek szomorúsága ok nélküli. Ahogy jön, úgy el is múlik. Ez lehet pár óra, de lehet több nap is. Pozitív állapotban visszatér az öröm. Belső stabilitás jellemzi, melyből külső körülmény nem tudja kibillenteni.

Elfogadás
Abban a pillanatban, amikor a veszteség már nem köti le a gyászoló minden pillanatát, megkezdődhet egy, a világhoz és önmagához fűződő új viszonynak a kialakítása. Ebben a szakasznak a gyászoló emlékeiben tovább él ugyan az elhunyttal kapcsolatos múlt, de képes a normális életvitelre. Ismét tud örülni az élet szépségeinek, nem gyötri bűntudat, vannak életcéljai és tervei azok megvalósítására. Megújulnak szociális kapcsolatai, elmúlnak a testi tünetek, megszűnik az érzelmi hullámzás. A gyászolók egy része lelkiekben gyengének, sebezhetőnek érezheti magát az öt szakasz után, míg mások megerősödve, számos tapasztalattal felvértezve zárják le a gyászt.
Akiknek az új helyzetek elfogadása nehezen megy, akik nehezen viselik a változást, hagyják magukat befolyásolni mások által a dió kiváló eszenciának bizonyulhat. Pozitív állapotában ugyanis az újdonság nem lesz riasztó, kíváncsisággal néz elébe. Segít a szükséges változtatásokat véghezvinni, vagy folytatni a terveket, még ha mások más véleményen vannak az üggyel kapcsolatban.

Ha a kilábalás kezdeti szakaszában még nehezen kommunikál és teremt kapcsolatot, akkor békaliliommal oldhatjuk a blokkokat. Hatására könnyebbé válik a kapcsolatfelvétel, mindemellett  a bölcsesség és a méltóság továbbra is meghatározó jellemzője marad.

Bármilyen fájdalmas is a veszteség megélése, ez egy természetes folyamat. Az elengedés hosszú folyamat végig kell járnunk, ezt az utat, nem spórolhatjuk meg, még ha nagyon sok fájdalommal is jár. Ez szükséges ahhoz, hogy folytatni tudjuk az életünket, tisztességgel, blokkok nélkül.

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

süti beállítások módosítása