KŐSZEGI ZSUZSANNA

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

Stresszoldás, önismeret, kineziológia

A virágok mágikus ereje

2018. február 01. - Kőszegi Zsuzsanna

A Bach virágterápia közel hetven éves történetre tekint vissza, s napjainkra a nyugati országokban is nagy népszerűségnek örvend az alternatív gyógymódok széles palettáján. A kineziológia kiegészítő, támogató terápiás alternatívaként előszeretettel alkalmazzuk. Egyszerűsége mellékhatásoktól mentes, sikeres egyszerűségében keresendő, s mára tán pont ezért számtalan családban a Richteres dobozban is megtalálható.

Edward Bach terápiája létrehozásakor kifejezetten olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével az átlagember is megtalálhatja betegsége okát és sikeresen kezelheti a lelki bajait. Bach halála előtt nem sokkal egyik előadásában kifejtette, hogy a szerek valódi célja közelebb vinni az embert belső isteni mivoltához, hiszen a szellemben rejlik a valódi gyógyító erő. Erre az igazságra világít rá egész filozófiai rendszere, élete és munkássága egyaránt. Ennek megértése nélkül a virágesszenciák használata is sablonossá - fáj a fejem, Aspirin – válhat és egy tipizáltabb szinten marad.

Az egészséges önmegvalósítást ő is nagyon fontosnak tartotta, hogy az ember harmonikus, kiegyensúlyozott életet tudjon élni. Az egész embert tekintette, a lelkiség megértése nagyon fontos volt számára. Ő is azt vallotta, hogy a betegség fizikai vetülete nem más, mint az egyén lelki-szellemi körülményeinek megváltozása, azaz rajtad múlik, hogy csak a betegség fizikai tüneteire koncentrálsz, és azt próbálod meggyógyítani, a tüneteket megszűntetni, vagy az ebből adódó megtanulandó leckét, lelki vonalat is megérted és ezáltal törekszel, valósítod meg a testi- lelki egészséged.

A virágok mágikus ereje

A hagyományos orvoslással nem az egyént, beteget, hanem a betegségét veszi górcső alá, arra fókuszál. Kategóriákba sorolja a betegségeket, ily módon meghatározva a lezajló folyamatokat és meghatározott receptura, kúra alapján kezeli a pácienst. Azonban a betegség tüneteinek gyors eltűntetésével nem marad lehetőség a valódi szellemi-lelki okok feltárására és ezáltal az igazi gyógyulásra.

Ezzel ellentétben a virágterápia filozófiája az egyént két aspektusból vizsgálja, a hétköznapi ént, azaz egót és a magasabb, avagy felsőbb ént. A betegségek oka az, ha az ember nem hallgat belső irányítására, azaz felsőbb Énjére annak érdekében, hogy életét minél inkább életfeladatával összhangban alakítsa. Az emberek többsége gyakran el sem fogadja felsőbb Énjének létét és csak azt tartja valóságosnak, ami kézzelfogható, látható, tapintható, érzékelhető.

Bach meggyőződése szerint azonban, a valódi gyógyulás sem a fizikai test szintjén eredeztethető. Ha a hétköznapi egó a felsőbb Én szándékával ellentétben cselekszik, vagy vét az Egység törvénye ellen, annak következménye lesz a betegségének gyökere. Ha az ember letér az útról, ha nem saját értékeit, képességeit fejleszti, akkor előbb utóbb testi tünet, betegség lesz a következménye.

A Bach virágesszenciák segítik a rossz minták felismerését és elősegítik a változás folyamatát. Fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, hogy nem rutinszerűen, gyógyszerként kell alkalmazni, mert ezáltal elveszti gyógyító erejének varázsát, illetve a megértést mindig szem előtt kell tartani, hogy a tanulási folyamat is beépüljön énünkbe. Tehát a kapott “betegség” megértése nagyon fontos feladat.

A virágesszenciák az élet számos területén alkalmazhatók:

  • lelki egészség feltárása, helyreállítása
  • alkati sajátosságok felismerése, finomhangolása
  • lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése
  • akut és krónikus lelki és az esetlegesen ebből kialakult “testi” betegségek kiegészítő kezelése

Ingyenes Bach-virág teszt: Kitöltöm

 

süti beállítások módosítása